Οδοιπορικό στο άγνωστο Κόρθι: To πανηγύρι της Μονής Φλετρών

Του Δημήτρη Αντωνέλλου

 

Το Σάββατο το πρωί (18/4) είναι το πανηγύρι της Μονής Φλετρών στο Κόρθι. Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής των Φλετρών (ή τα Φλετρά, όπως εν συντομία τα αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής) είναι νότια της «Ράχης», του βουνού που βρίσκεται πάνω από τον κόλπο του Κορθίου και πίσω από τον οικισμό Μουσιώνα, σε ύψος 500 μέτρων. Η Μονή ήταν ελάχιστα γνωστή, λόγω της απόστασης από τον πλησιέστερο οικισμό, αλλά και του απότομου δρόμου (υπάρχει μόνο μια μικρή αναφορά στο βιβλίο του ιστορικού Δ. Ι. Πολέμη).

Η Μονή έχει άφθονο τρεχούμενο νερό, το οποίο αναβλύζει μέσα από ένα μικρό υδραγωγείο που βρίσκεται μέσα στην αυλή. Η ονομασία προέρχεται σύμφωνα με τον Πολέμη από την λέξη «φλετρο», που σημαίνει πηγάδι.

Ο ναός έχει εξωτερικές διαστάσεις 11χ7μ. και αποτελεί τρίκλιτο βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος. Το 1960 επισκευάστηκε η οροφή του (αντικαταστάθηκε ο πηλός που υπήρχε με τσιμέντο) καταστρέφοντας κάποια φτερώματα που υπήρχα. Ευτυχώς δεν καταστράφηκε το καμπαναριό που είναι πολύ ιδιαίτερο, μιας και στηρίζεται πάνω σε τέσσερις μαρμάρινους κιονίσκους.

Και ο εσωτερικός χώρος του ναού παρουσιάζει ενδιαφέρον, με μικρούς κίονες, μαρμάρινο τέμπλο και πλάκες στρωμένες στο δάπεδο. Μια  μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα- πιθανόν από παλιότερο τέμπλο άλλου ναού- βρίσκεται μπροστά από την ωραία πύλη. Η είσοδος του Ναού έχει στο πάνω μέρος μαρμάρινο φεγγίτη ιδιαίτερα διακοσμημένο.

Δεξιά της εισόδου υπάρχει επίσης μια μαρμάρινη επιγραφή που αναγράφει σε Αρχαία Ελληνική Γλώσσα ότι ο Ναός ξεκίνησε να χτίζεται το  1640 και ανακαινίστηκε από τον ιερομόναχο Ιάκωβο Καραμάνο, το 1753. Σύμφωνα όμως με έγγραφα της Μονής Παναχράντου ο μοναχός Μαρτινιανός το 1632 κατοίκησε στα Φλετρά και αύξησε την περιουσία της Μονής, την οποία αργότερα παραχώρησε στην Μονή Παναχράντου. Από τότε αναφέρεται ως μετόχι της.

Τα τελευταία χρόνια από προσπάθειες κατοίκων της περιοχής δημιουργήθηκε δρόμος που οδηγεί σε αυτήν, συντηρήθηκε και βελτιώθηκε ο εξωτερικός χώρος , επισκευάστηκαν οι «οντάδες» και δημιουργήθηκε πετρόχτιστος μεγάλος χώρος για να χρησιμοποιείται στην εορτή της

.

Κάθε χρόνο την Παρασκευή μετά το Πάσχα εορταζόταν με πανηγυρικό τρόπο η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Όμως τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός μεταφέρθηκε το Σάββατο ώστε να μπορούν να πάνε στο μοναστήρι και στο πανηγύρι ακόμη περισσότεροι επισκέπτες. Κατά την μέρα της γιορτής γίνεται μεγάλο γλέντι με τοπικά όργανα. Όσοι θέλουν να την επισκεφτούν είναι προτιμότερο να το κάνουν με κάποιο όχημα 4Χ4 γιατί ο δρόμος κοντά στη Μονή δεν είναι ασφαλτοστρωμένος.

 

(Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Αντωνέλλου από το πανηγύρι του 2014)

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet