Τα χειρότερα έρχονται...

Του Ειδικού Συνεργάτη

 

Το κρίσιμο δημοτικό συμβούλιο που άλλαξε τους συσχετισμούς στο ΔΣ της Άνδρου 

Η διαφοροποίηση της μισής σχεδόν ομάδας του νυν Δημάρχου Άνδρου σε μια τέτοιας κοινωνικής σημασίας ψηφοφορία για τη προώθηση του κυριότερου προβλήματος του νησιού, σηματοδοτεί- για τον ίδιο και για τον τόπο-δυστυχώς δυσάρεστες εξελίξεις.

Για τον ίδιο, μικρό το κακό.

Χάραξε λάθος πολιτικές, καθυστέρησε να πάρει καίριες αποφάσεις, δεν πέρασε το όποιο όραμα του στους συμβούλους του και εκείνοι όχι μόνο δεν τον ακολούθησαν, άλλα τον εξέθεσαν πολιτικά και όχι μόνο.

Ένας μάλιστα ήταν απών, αφού δεν είχε καν την δύναμη να «τον μαντρώσει».

Από πέρυσι το φθινόπωρο είχε άφθονο χρόνο για παραγωγική δράση, χρήσιμες επαφές και οργάνωση των προτεραιοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου, διατηρώντας έτσι την αρχική υψηλή δημοτικότητα του.

Από το να οργανώσει τις υπηρεσίες του Δήμου, να βάλει τον κόσμο του να παράξει έργο, να κυνηγήσει πόρους, να προγραμματίσει έργα, καταπιάστηκε με άλλα και… χάθηκε στην ανάλυση.

Το πόσο θα το πληρώσει, αυτό θα το μάθουμε στο τέλος της θητείας του.

Ο τόπος όμως;

Έξι από τους δέκα τρεις συμβούλους του συνδυασμού που διαχειρίζεται τις τύχες του νησιού, δεν τον ακλούθησαν.

Επέλεξαν τις προσωπικές ή τοπικές επιλογές τους, ίσως και το πολιτικό συμφέρον τους, μένοντας μακριά από την γραμμή που είχε χαράξει ο Δήμαρχος.

Μεταξύ αυτών και ο στενότερος συνεργάτης του.

Ρήγμα πρώτου μεγέθους, που αντιμετωπίζεται δύσκολα πλέον.

Εδώ –για να μην υπάρξει παρεξήγηση-δεν συζητάμε αν η θέση που ψηφίστηκε για το ΧΥΤΥ ήταν η σωστή η όχι. Άλλοι και όχι εγώ, είναι ειδικοί να αποφανθούν γι αυτό.

Συζητάμε για το πώς από δω και στο έξης, θα διοικηθεί ομαλά και παραγωγικά ο τόπος.

Πίσω από την ομαδική απόφαση του «όχι» στην συγκεκριμένη θέση, κρύβονται άνθρωποι που διαφωνούν πλέον ανοικτά με τον Δήμαρχο και το δείχνουν απροκάλυπτα.

Κρύβονται φιλοδοξίες, μύχιες σκέψεις ή και μελλοντικοί αρχηγοί. Το πότε και πως όλα αυτά θα εκφραστούν, είναι προς το παρόν άγνωστα. Θα εκφραστούν όμως…

Κρύβεται όμως και κάτι άλλο πιο επικίνδυνο. Ένας ελλοχεύων τοπικισμός, που αν ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν τον συντρίψει, θα μεταβληθεί- όσο κι αν τρομάζει η λέξη- σε διχασμό.

Τους επόμενους μήνες οι ίδιοι άνθρωποι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά από ζητήματα και προβλήματα ιδιαίτερα σοβαρά για το μέλλον, την επιβίωση και την ευημερία της Άνδρου.

Η ρήξη είναι εμφανής. Και εδώ φαίνεται και κρίνεται η αποφασιστικότητα, η ωριμότητα και η πολιτική σκέψη του ηγέτη.

Αν αυτά τα προτερήματα δεν γίνουν άμεσα ορατά, τότε τόσο για το νησί όσο και για τον ίδιο, τα χειρότερα έρχονται…