ΔΗΛΩΣΗ Γ.ΓΛΥΝΟΥ: Η ελευθερία του Τύπου και η ενότητα της Άνδρου δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση

Με έκπληξη παρακολουθώ εδώ και καιρό τις αντιδράσεις ορισμένων της συμπολίτευσης απέναντι στον δημοσιογράφο κ. Δ. Μπασαντή που απλώς παρουσιάζει τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στα δημοτικά συμβούλια των ημερών.

Ξαφνιάστηκα όταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του έστειλε εξώδικο γιατί δεν συμφωνούσε με την περιγραφή όσων έγιναν στο συμβούλιο της 19ης Οκτωβρίου 2015. Όμως αυτό που με αναγκάζει πλέον να μιλήσω δημόσια είναι οι επώνυμες απειλές που γράφτηκαν πάλι από τον αντιδήμαρχο στο Εν Άνδρω όπου φτάνει στο εξωφρενικό και αντισυνταγματικό να απαγορεύει ακόμα και την έμμεση αναγραφή του ονόματος του!

Η ελευθερία του λόγου και της πολιτικής κριτικής είναι αδιαπραγμάτευτη στην δημοκρατία και στην Άνδρο. Η κριτική υπήρξε ελεύθερη όλα τα χρόνια που ήμουν δήμαρχος εγώ και είχα την πολιτική ευθύνη του Δήμου, του νησιού και των συνεργατών μου. Επί 12 ολόκληρα χρόνια στον Δήμο Κόρθιου και επί 4 χρόνια στον Δήμο Άνδρου ποτέ δεν σκέφτηκα και δεν επέτρεψα να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές αντιθέσεις και διαφωνίες με τον οποιονδήποτε.

Πολλές φορές δέχθηκα εγώ και ο συνεργάτης μου Νίκος Θεολόγου σκληρή και επώνυμη πολιτική κριτική για τα πεπραγμένα μας από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Διαμαντή Μπασαντή. Ήταν πολιτική κριτική χωρίς προσβολές ποινικού ή προσωπικού χαρακτήρα. Την αποδεχτήκαμε γιατί αυτοί είναι οι κανόνες της Δημοκρατίας και αυτό προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος.

Κύριε δήμαρχε το ότι έχετε σήμερα την πλειοψηφία στην Άνδρο δεν σας επιτρέπει να αλλάξετε το Σύνταγμα της χώρας και τους ελληνικούς νόμους περί της ελευθερίας του Τύπου. Δεν μπορείτε μέσα από απειλές, εξώδικα και μηνύσεις να επιχειρείτε τον εκφοβισμό του Τύπου και την τρομοκράτηση της κοινωνίας της Άνδρου. Νομίζω πως πλέον έχετε υπερβεί τα εσκαμμένα.

Και πρέπει να μάθετε πως βάσει του νόμου εσείς έχετε την πλήρη πολιτική ευθύνη για όσα συμβαίνουν στον Δήμο και για όσα πράττουν ή απειλούν να πράξουν οι στενοί συνεργάτες σας στο νησί μας.

Κύριοι της συμπολίτευσης διαπιστώνω με λύπη μου πως σήμερα παρουσιάζετε μια πολύ μεγάλη ευαισθησία στην δημόσια κριτική των λαθών σας. Σας θυμίζω πως όταν ο ίδιος δημοσιογράφος επέκρινε δημόσια εμάς, εσείς απλώς κρυβόσαστε από πίσω του. Τώρα που κρίνει εσάς ως δημοτική αρχή τον απειλείτε με όλο τον ποινικό κώδικα. Μάταιες οι απειλές σας γιατί αυτά που γράφει είναι απλές περιγραφές αυτών που συμβαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο. Τίποτα παραπάνω.

Κύριοι με τον κ. Μπασαντή βρεθήκαμε απέναντι επί χρόνια. Σεβάστηκα τις απόψεις του. Δεν ποινικοποίησα τις διαφωνίες μας. Και δεν επέτρεψα σε κανένα από τους συνεργάτες μου να κάνει κάτι τέτοιο. Σήμερα διαπιστώνω πως ο κ. Μπασαντής δίνει μια μάχη για την ελευθεροτυπία στην Άνδρο. Μια ελευθεροτυπία που κινδυνεύει από συνεχείς απειλές ποινικοποίησης του πολιτικού διαλόγου από τον αντιδήμαρχο της παράταξης σας. Εγώ, λοιπόν, που βρέθηκα απέναντι του επί χρόνια, σήμερα θα σταθώ δίπλα του. Όρθιος έχοντας το θάρρος να κοιτώ την κοινωνία της Άνδρου στα μάτια. Όπως με κοιτά και αυτή.

Κύριε δήμαρχε η Άνδρος είναι μικρός τόπος και όλοι γνωριζόμαστε καλά. Βάλτε μια τάξη στην παράταξη σας όπου καθένας έχει τη δική του πολιτική. Μαζέψτε τον αντιδήμαρχο σας γιατί οι λεονταρισμοί του δεν σας βοηθούν. Ίσως αύριο χρειαστεί να παλέψουμε ακόμα μια φορά όλοι μαζί για το νησί μας, που εσείς και ο αντιδήμαρχος σας το διχάζετε καθημερινά τόσο απερίσκεπτα.

Θα ήθελα να πιστεύω πως θα λάβετε σοβαρά υπόψη την δημόσια παρέμβαση μου και θα σταματήσουν τόσο οι απειλές του αντιδημάρχου σας εναντίον του κ. Μπασαντή όσο και οι λεονταρισμοί σας εναντίον του κ. Καπάκη. Κοιτάξτε το μέλλον της Άνδρου και μην κοιτάτε πως θα εξαφανίσετε όσους διαφωνούν πολιτικά μαζί σας.

Κλείνω με μερικούς στίχους του σπουδαίου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ που έχουν σχέση με την περίσταση: «Για μένα το πιο εκπληκτικό, το πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και το πιο μεγάλο είναι ένας άνθρωπος που τον εμποδίζουν να βαδίζει, ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε».

Γιάννης Γλυνός

π. Δήμαρχος Άνδρου