51ος ιστιοπλοϊκός αγώνας Άνδρου - παρουσίαση και αποτίμηση...

 

  Η έλευση της φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού αργά το απόγευμα του Σαββάτου 1/9/18 για την βράβευση του νικητών του ιστιοπλοϊκού αγώνα Άνδρου. Ήταν ωραίο θέαμα το πολεμικό πλοίο να κάνει στροφή δίπλα στο ακρωτήρι της Αγίας Τριάδας. Η φρεγάτα σε αρκετές περιπτώσεις έρχεται τιμητικά στην Χώρα. Ιδίως σε γιορτές και επετείους - Θεοσκεπάστου κλπ. (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Μια ακόμα πανοραμική φωτογραφία των ιστιοπλοϊκών σκαφών που τερμάτισαν με φόντο την πανέμορφη Χώρα της Άνδρου. Συμμετείχαν 16 σκάφη - 11 μικρά και 5 μεγάλα - στον αγώνα. Και λόγω του μελεμιού τερμάτισαν νωρίτερα από ότι τα περίμεναν. Στον τερματισμό περίμενε στην προβλήτα τα πληρώματα ζεστή σούπα μαγειρεμένη στην θαλαμηγό του Αδαμαντίου Πολέμη που εικονίζεται στην φωτογραφία (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Τα υπόλοιπα σκάφη που τερμάτισαν στον αγώνα με φόντο τον εξαιρετικό Τουρλίτη. Από άποψης συμμετοχής ο εφετεινός αγώνας του ΝΟΑ - που ήταν συνδιοργάνωση με τον ΝΟΕ - σαφώς κρίνεται περισσότερο επιτυχημένος μιας και συμμετείχαν 16 σκάφη. Από ότι λέγεται βοήθησε η εποχή του αγώνα μιας και δεν υπάρχουν άλλοι αγώνες σε κοντινές ημερομηνίες όπως συμβαίνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ας αναλογιστούμε πως δύο-τρια χρόνια πριν συμμετείχαν στο τρίημερο μόνο 7 σκάφη! (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Βέβαιως όμως ας μην ξεχνάμε πως μόλις 10 χρόνια πριν - επί Μιχ. Κοκκίνη - συμμετείχαν στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 17 ή και 20 σκάφη. Άρα ο αγώνας είχε και έχει πολλά σκαμπανευάσματα. Ίσως η νέα ημερομηνία και η συνδιοργάνωση τον βοηθήσουν. Όμως η μη οργάνωση των τοπικών ιστιοδρομιών - λόγω καιρού! - που ήταν κάθε χρόνο το πλέον θεαματιό σημείο των αγώνων μείωσε την παρουσία του αγώνα στην Άνδρο. Θυμόμαστε παλαιότερες φωτογραφίες μας με την ιστιοδρομία και την φρεγάτα σαν φόντο και η εφετεινή έλειψη του ήταν εμφανής. Στην φωτογραφία η φρεγάτα που ήρθε αργά κι έμεινε στην Χώρα μόνο μερικές ώρες πριν αναχωρήσει πάλι... (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Βοηθά όμως η εποχή - τέλος Αυγούστου - τα μέλη του Ομίλου, αλλά και αρκετούς ανδριώτες, που είναι ακόμα εδώ και έτσι μπορούν να παρακολουθήσουν κάτι από τα δρώμενα (απονομές κλπ). Δεν βοηθούν όμως τουριστικά την Άνδρο, που αυτή την εποχή είναι γεμάτη και χρειάζεται κόσμο το τριήμερο, που ξεκινά η σεζόν. Η βράβευση στον Αφανή Ναύτη βεβαίως δίνει την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να παρευρεθεί, ο οποίος μάλλον δύσκολα θα πήγαινε στις εγκαταστάσεις του Ομίλου που θυμίζουν κλειστό κλαμπ (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Τελικά στην απονομή μαζεύτηκε αρκετός κόσμος από Χώρα. Ο κόσμος αυτός μαζί με τα πληρώματα 15-16 σκαφών και τα μέλη του Ομίλου γέμισαν ένα μέρος της πλατείας του Αφανούς Ναύτου. Κάτι που είναι καλό και για την Άνδρο και την παρουσία του Ομίλου. Όμως να σημειώσουμε πως για μια ακόμα φορά ο ΝΟΑ - ή το όποιο γραφείο τύπου του - δεν έστειλε κάποιο δελτίο τύπου για την διοργάνωση. Κατανοητή η άποψη του σημερινού ΔΣ πως αρκεί η ενημέρωση των μελών του. Βεβαίως σε προγενέστερες περιόδους άλλες διοικήσεις είχαν άλλη άποψη και έκαναν ότι μπορούσαν να ενημερώσουν και τα τοπικά ΜΜΕ και τον κόσμο. Μάλιστα στις ιστιοδρομίες καλούσαν και συλλόγους της Άνδρου να δουν το θέαμα. Όμως η σημερινή αντίληψη του ΔΣ αποκλείει με τον τρόπο της - ακομα και ως πληροφόρηση - την ευρύτερη κοινωνία της Άνδρου με ότι αυτό σημαίνει... (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"