Πέρα πάσης προσδοκίας η επιτυχία του τουρνουά τέννις Άνδρου. Σύντομο ιστορικό...

Γήπεδο με θέα το βουνό.,,

Κι όμως η Άνδρος απόκτησε τουρνουά τέννις! Ποιος θα το περίμενε; Το ανοιχτό τουρνουά που διοργανώνει το Bibiana Sports Club στις Στενιές της Άνδρου στο μοναδικό, διεθνών προδιαγραφών και ανοιχτό για όλους γήπεδο τέννις στο κτήμα Καμπάνη έφτασε στην τρίτη διοργάνωση και συνάμα έφτασε πλέον να έχει πολλούς φαν και πολλούς συμμετέχοντες από όλη την Άνδρο.  Σε 64 έφτασε ο αριθμός αυτή την δύσκολη χρονιά του κορονοϊού! Δηλαδή, αν δεν ήταν οι περιορισμοί μπορεί να έφτανε τους 90 ή τους 100!!!

Γήπεδο με θέα προς την θάλασσα...

Πότε η Άνδρος είδε ξανά τουρνουά τέννις με 64 άτομα; Πότε οι διοργανωτές σταμάτησαν να γράφουν συμμετοχές μη δυνάμενοι να συμπεριλάβουν στον χρόνο του τουρνουά όλο αυτόν τον κόσμο που έσπευσε να παίξει τέννις στις διακοπές του;

Το τουρνουά εφέτος ανακοινώθηκε με 51 συμμετοχές. Ξεκίνησε με 60! Και σταμάτησε να γράφει συμμετοχές στους 64! Οι τέσσερις τελευταίοι έπαιξαν πλέον εκτός τουρνουά! Και ήδη ο όμιλος αντισφαίρισης Bibiana, που έχει συσταθεί εφέτος αριθμεί ήδη 70-80 μέλη!!!

'Ιων Καμπάνης - Χρήστος Μπεγλέρης

Προσοχή στους αριθμούς. Για τέννις μιλάμε, όχι για μπάσκετ ή ποδόσφαιρό. Ούτε για χορευτικό όμιλο. Ένα δύσκολο, ατομικό και σχετικά μοναχικό σπορ. Ιδίως στην Ελλάδα. Και ξαφνικά μέσα σε τρία χρόνια η Άνδρος καταφέρνει το απίστευτο: να έχει έναν όμιλο με κοντά 100 μέλη, να διοργανώνει τουρνουά και το κυριότερο που το αφήσαμε για το τέλος: το τουρνουά να προσελκύει αρκετούς εξαιρετικούς παίκτες Έλληνες και μερικούς ξένους! Μερικοί εξ αυτών ζουν στην Άνδρο! Άλλοι παραθερίζουν στην Άνδρο! Και υπάρχουν - λίγοι για την ώρα - που έρχονται στην Άνδρο για διακοπές και για το τουρνουά τέννις!!!

Η ιστορία μιας επιτυχίας

Κι όμως δεν ήταν έτσι τα πράγματα στην αρχή. Λίγοι πίστευαν πως υπήρχε δυναμική για να διοργανωθεί ένα τουρνουά τέννις στην Άνδρο πριν 2 χρόνια. Το Πάσχα του 2018 μια ευγενική κυρία έστειλε το μπάνερ του πρώτου ανοιχτού τουρνουά τέννις στο κτήμα Καμπάνη στις Στενιές. Μας φάνηκε απίστευτο, όμως το δημοσιεύσαμε περισσότερο από υποχρέωση ενημέρωσης και στήριξης των ανθρώπων που είχαν αναλάβει την διοργάνωση. Ήταν ο Γ. Μαριέτης από τις Στενιές και ο Γ. Σωτηρίου από το Γαύριο. Συμμετείχαν 22 παίκτες από όλη την Άνδρο.

Στιγμιότυπο από το ματς Φαίδρας Καμπάνη - Αλεξάνδρας Καμιζούλη

Γράψαμε τότε:

«Μάς προσκάλεσαν να δούμε και να φωτογραφίσουμε κάτι που ούτε να σκεφτούμε δεν μπορούσαμε και που υπάρχει στην Άνδρο: το πασχαλινό τουρνουά τένις στο εξαιρετικό και μοναδικό γήπεδο τένις του νησιού, στο κτήμα Καμπάνη στις Στενιές! Όλοι όσσι θέλουν συμμετέχουν! Έχουν δηλωθεί και αγωνίζονται 22 ενήλικοι ανδριώτες που "κρατάνε ρακέτα" όπως είπε χαριτωμένα ο υπεύθυνος του τουρνουά (που είναι εκεί όλη μέρα!).  Οι πόρτες του κτήματος είναι ορθάνοικτες και παίκτες και συνοδοί διασχίζουν το κτήμα μέχρι το γήπεδο! Όταν μάς το είπαν δεν το πιστεύαμε! Πήγαμε σαν "άπιστοι Θωμάδες" το είδαμε, το φωτογραφίσαμε και το... πιστέψαμε!!!»

Μικροί και μεγάλοι εν δράσει...

Το καλοκαίρι του 2018 πάλι μας κάλεσαν για το καλοκαιρινό ανοιχτό τουρνουά τέννις η Bibiana Sports Club και ο Σύλλογος Πεντάβρυση!!! Γράψαμε τότε πάλι:

«Αρχικά ακούσαμε για ένα τουρνουά τέννις στις Στενιές μέσα στον Αύγουστο! Μάς φάνηκε πολύ καλό για να είναι αλήθεια (too good to be true στην τρέχουσα αγγλοελληνική διάλεκτο). Μετά θυμηθήκαμε ένα τουρνούα τέννις το Πάσχα. Έτσι όταν Σάββατο αργά το απόγευμα μάς στο Bibiana Sports Club, που έχει στηθεί στο κτήμα Καμπάνη, πήγαμε να δούμε την κατάσταση. Η πρώτη έκπληξη: υπάρχει πλέον αθλητικό σωματείο στις Στενιές για τέννις! Κι όχι μόνο...»

Και εντυπωσιακά νυχτερινά ματς...

Στο πρώτο καλοκαιρινό τουρνουά του 2018 οι συμμετοχές έφτασαν κάπου στις 27. Για την ιστορία: Το κέρδισε Γαυριώτης αθλητής που έπαιξε στον τελικό με Χωραΐτη. Έκτοτε διοργανώθηκαν τουρνουά το Πάσχα και το καλοκαίρι του 2019. Οι συμμετοχές ανέβηκαν. Έφτασαν τις 37. Το πασχαλινό του 2020 δεν έγινε λόγω κορονοϊού.

Το εφετινό τουρνουά

Κάπως έτσι φτάσαμε στο εφετινό που οι συμμετοχές έφτασαν στα ύψη. Και σταμάτησαν υποχρεωτικά όταν πια είχε ξεκινήσει το τουρνουά. Το τουρνουά ξεκίνησε με 60 όπως είπαμε. Μετά ήρθαν άλλοι τέσσερις, μετά άλλοι τρεις, μετά όλοι γράφτηκαν μέλη για να συμμετέχουν στα επόμενα τουρνοιυά!  Οι δεκάδες προσελθόντες ήταν και είναι από όλη την Άνδρο. Μερικοί διψασμένοι πολύ για να παίξουν τέννις μέσα στο απόγευμα ή στο απόβραδο του καλοκαιριού. Όπως έλεγε ο Φ.Βλαχάκης από το Κόρθι: «τι είναι 30 χιλιόμετρα για να παίξεις τέννις σε ένα εξαιρετικό γήπεδο. Και μάλιστα καλό τέννις»…

Σταμάτης Βρετός - Νίκος Σκοταράς

Μόλις είχε χάσει μετά από μιάμιση ώρα από τον Θ.Μπαλή από το Γαύριο, ο οποίος παρά τα χρονάκια του έπαιζε νεανικά και σχεδόν ημι-επαγγελματικά νικώντας τον κατά μερικές δεκαετίες νεότερο συμπαίκτη του - που έδωσε σκληρή μάχη – εντυπωσιάζοντας όσους παρακολούθησαν τον αγώνα. Ατυχώς λόγω του ενδιαφέροντος ξεχάσαμε... να πάρουμε φωτογραφίες!!!

Αλλά και ο επόμενος αγώνας που έφτασε να διεξαχθεί γύρω στις 10 το βράδυ μεταξύ Σ.Βρετού και Ν.Σκοταρά ήταν εξίσου ενδιαφέρων. Κι εδώ η ωραία έκπληξη ήταν πως ο μεγαλύτερος, αλλά κι εμπειρότερος Σ. Βρετός κέρδισε το νεότερο και μαχητικότερο αντίπαλό του. Όπως και να το κάνουμε έλεγε φεύγοντας ένας από τους θεατές της βραδιάς "στο τέννις σημασία έχει η πείρα και η άσκηση. Και αυτοί οι δύο μεγαλύτεροι σε ηλικία ανδριώτες από την Υδρούσα παίζουν χρόνια τέννις. Και μάλιστα καλό τέννις…"

Αυτή τη στιγμή το τουρνουά έχει φτάσει στα ημιτελικά. Έχουν μείνει 4 αντίπαλοι: οι Θ.Μπαλής, Σ.Πατίλας, Σ.Βρετός, Δ.Ζαλοκώστας. Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν μετά τον 15αύγουστο και οι τελικοί την επόμενη μέρα. Στις 19 Αυγούστου, ημέρα Τετάρτη, θα γίνουν οι απονομές στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του κτήματος και θα ακολουθήσει μικρή γιορτή παρουσία περιορισμένου κοινού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι φωτογραφίες είναι στιγμιότυπα από εφετινές αναμετρήσεις του τουρνουά. 

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»