Ένα νυχτερινό πέρασμα από την Άνδρο και μνήμες από το πιο μυστηριώδες ναυάγιο του κόσμου

 

Αναπαράσταση από ιταλική εφημερίδα της εποχής της φοβερής σύγκρουσης των δύο υπερωκεανίων στον Βόρειο Ατλαντικό 

Η απήχηση που είχε το ρεπορτάζ με το κρουαζιερόπλοιο «Αστόρια», το οποίο πέρασε πολύ κοντά από τις ακτές της Άνδρου την νύχτα της Παρασκευής, με κατεύθυνση από την Σύρο στον Πειραιά, ήταν πολύ μεγάλη. Χιλιάδες αυτοί που το διάβασαν και εκατοντάδες που ζήτησαν πληροφορίες για το «τραγικό παρελθόν» του πορτογαλικού πλοίου, που πριν από 60 χρόνια ενεπλάκη σε πολύνεκρο ναυάγιο μετά από σύγκρουση με το υπερωκεάνιο  «Ανδρέα Ντόρια».

Το Andrea Doria έχει πάρει πλέον την μοιραία κλίση και βυθίζεται. Μια σπάνια για τα δεδομένα της εποχής αεροφωτογραφία 

Το «εν Ανδρω» συνεχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι του ναυαγίου που θεωρείται το πιο μυστηριώδες στην ιστορία των ωκεανών. O μακρύς κατάλογος όσων έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να εξερευνήσουν το βυθισμένο υπερωκεάνιο Andrea Doria, του έχει προσδώσει τη φήμη ως το «Έβερεστ» των ναυαγίων.

Άλλη μια μοναδική φωτογραφία  από την θάλασσα στην οποία φαίνεται η βύθιση του Andrea Doria μετα τον εμβολισμό του από το Stockholm (το σημερινό Αστόρια).

Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, της μοιραίας νύχτας  στις 26 Ιούλιου του 1956 το Andrea Doria συγκρούστηκε με το MS Stockholm (το σημερινό "Αστόρια"). ενώ ταξίδευε στον Ατλαντικό. Αποτέλεσμα να υποστεί μια βαθειά ρωγμή στο κύτος, η οποία οδήγησε και στη βύθιση του πλοίου 11 ώρες αργότερα. 

Φωτογραφία της εποχής που εικονίζει τους επιβάτες του υπερωκεανίου κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Αμερική.

Ο χρόνος που χρειάστηκε για να βουλιάξει το υπερωκεάνιο έσωσε τις ζωές 1.650 επιβατών (από τους 1.700) οι οποίοι κατάφεραν να διασωθούν πριν το πλοίο καταλήξει στον υγρό τάφο του. Τους επιβάτες διάσωσαν δύο περιπλέοντα πλοία, πρώτο το Cape Ann και δεύτερο το Il De France. Συνέδραμε δε και το ίδιο το Stockholm, το οποίο παρ' ότι είχε χάσει την πλώρη του έπλεε χωρίς κίνδυνο βύθισης. Δεν είχαν όμως την ίδια τύχη οι τουλάχιστον 16 δύτες που προσπάθησαν να εξερευνήσουν το ναυάγιο κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν. Τελευταία απώλεια ήταν το περασμένο καλοκαίρι.

Φωτογραφία από επιτυχημένη κατάδυση στο κουφάρι του μοιραίου πλοίου που βρίσκεται στον βυθό στα ανοικτά του Nantucket 

Σύμφωνα με την Boston Globe, το βυθισμένο πλοίο, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Nantucket, αποτελεί μια πραγματική παγίδα  γεμάτη εμπόδια για τους δύτες που θέλουν να εξερευνήσουν το ναυάγιο. «Διάφορα δίχτυα έχουν δημιουργήσει έναν επικίνδυνο ιστό γύρω από το πλοίο, και το μεγάλο βάθος του ναυαγίου περιορίζει την ορατότητα ενώ επικίνδυνη είναι και  η πίεση του νερού», όπως γράφει η Boston Globe. Δύτες έχουν επίσης «χαθεί από την κατάρρευση διαμερισμάτων του πλοίου ή έχουν πέσει θύματα ελαττωματικού εξοπλισμού».

Η αναγγελία της φοβερής σύγκρουσης των δύο υπερωκεανίων με φωτογραφίες τους στο πρωτοσέλιδο της μεγάλης αμερικάνικης εφημερίδας Boston Globe.  

Παρά τους κινδύνους, υπάρχουν ακόμη εξερευνητές που παραμένουν πρόθυμοι να λύσουν τα μυστήρια του κύτους του Andrea Doria, προκειμένου να το χαρτογραφήσουν και να καταγράψουν την κατάστασή του. Ο Stockton Rush, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία  της εταιρείας εξερεύνησης των ωκεανών Ocean Gate, είπε στο CBS News ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην επιστημονική κοινότητα για δεδομένα σχετικά με ναυάγια όπως του Andrea Doria.

 

Στοιχεία Andrea Doria
IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ITALIAN LINERS
ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ: 29.083t
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: Ολικό μήκος: 213.80m
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ: 1.121
ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 23,3 knots
HMΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΘΕΛΚΥΣΗΣ: 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1953
ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ: 26 Ιουλίου 1956
ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ: Ansaldo Shipyards of Genoa

Κ.Χ.