Ο Στρόφιλας στις κορυφαίες αρχαιολογικές ανασκαφές της Ελλάδας το 2014! Και το 2017... χωματερή!!!

 

Ταξιδεύοντας στο μέλλον με τα καραβάκια της Ιστορίας μας. Στα βράχια του αρχαίου τείχους του οικισμού οι αρχαίοι κάτοικοι της Άνδρου πιν 6000 χρόνια σκάλισαν την ιστορία και τον πολιτισμό τους!!! Κάποιοι σήμερα δεν σέβονται 60 αιώνες ιστορίας και πολιτισμού του νησιού μας. Κάποιοι αδυνατούν να καταλάβουν πως ο Στρόφιλας μπορεί να αναδείξει την Άνδρο σε ιστορικό και τουριστικό πόλο διεθνώς (φωτ. Εν Άνδρω).

Ανοίγουμε για μια ακόμα φορά τον φακελο του "ΣΤΡΟΦΙΛΑ". Παορυσιάζουμε μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της νεολιθικής περιόδου στην Ευρώπη! Μια ανακάλυψη που έγινε στην Άνδρο! Ανοίγουμε τον φάκελο του Στρόφιλα επειδή οι συνεχείς παρεμβάσεις από το 2015 μέχρι σήμερα του κ. Καπάκη, των τριών συνοδοιπόρων συμβούλων του και μερικών ανιστόρητων φίλων τους, μαζί με την συνεχή ολιγωρία και αβελτηρία του δημάρχου Άνδρου καλλιεργούν τον "μύθο της Σταυροπέδας" σαν χώρου σκουπιδιών!!!

Συνάμα ανοίγουμε τον φάκελο διάσωσης και ανάδειξης του Στρόφιλα ώστε να ανακτήσει επιτέλους η Άνδρος ένα από τα καλύτερα μέρη της αρχαίας ιστορίας και του πολιτισμού της. Κατι που κάποιοι αδαείς δεν θέλουν και κάποιοι περιδεείς κοροϊδεύουν... Τόσα ξέρουν τόσα λένε... 

Μπροστά στο αρχαίο τείχος του Στρόφιλα. (φωτ. Εν Άνδρω).

Δυστυχώς με όσα είπε και εξακολουθεί να λέει από το 2015 μέχρι σήμερα ο κ. Καπάκης σκοπό έχουν να κερδίσει το ευκαιριακό χειροκρότημα όσων δεν ξέρουν ή όσων αδιαφορούν για την μοναδική ιστορία του νησιού μας. Και συνεχίζουν να εκτίθεται συνεχώς και ο κ. Καπάκης και οι τρεις σύμβουλοι που τον ακολουθούν κατά πόδας επιλέγοντας να αγνοούν την ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ της χωματερής της Σταυροπέδας. Οι άνθρωποι αυτοί επιδιώκουν να μείνουν δια απαντός τα σκουπίδια εντός ίοως του σημαντικότερου αρχαιολογικού χωρου της Άνδρου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν καταλαβαίνουν πως τηρουμένων των αναλογιών είναι σαν να επιμένουν να βάλουν έναν ΧΥΤΥ απέναντι από την Ακρόπολη!!! Τα ίδια ώρα αδιαφορούν για το σπουδαίο παρελθόν της Άνδρου, αλλά και τα τουριστικά ωφέλη που αυτό μπορεί να προσπορίσει αύριο στο νησί μας.

Προφανώς ο κ. Καπάκης που πολιτεύτηκε το 2014 αγνοεί πως η Σταυροπέδα σαν θέση ΧΥΤΥ είχε κλείσει οριστικά από το 2008 για τους κ. Γλυνό, Θεολόγου και Θωμά. Τότε κατάλαβαν επιτέλους και οι τρεις πως δεν υπήρχε περίπτωση το ΥΠΠΟ να κάνει πίσω μπροστά στην κορυφαία για την Ευρώπη αρχαιολογική ανακάλυψη που είχε γίνει στην Άνδρο. Και στράφηκαν, λανθασμένα όπως αποδείχτηκε, στην Μελίδα. Η Μελίδα κατέπεσε ως θέση ΧΥΤΥ τον Μάΐο του 2009. Τότε με δική μας παρέμβαση στον Τύπο (Αθήνας και Άνδρου) δείξαμε με στοιχεία, όχι με λόγια, πως υπήρχε πρόβλημα με τις ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ (Φλέα κλπ) της περιοχής. Και μέσα σε ένα μήνα αποσύρθηκεπολιτικά η θέση. Άρα, από το 2010 ΔΕΝ υπάρχει ούτε η Σταυροπέδα, ούτε η Μελίδα, στο τραπέζι. Όπως ΔΕΝ υπάρχουν και σήμερα. Η μεγάλη αρχαιολογική αξία του Στρόφιλα έχει κλείσει το θέμα Σταυροπέδα. Γι' αυτό ξεκίνησε νέα μελέτη το 2012 με σύμφωνη γνώμη όλων (διοίκησης και αντιπολίτευσης) με κοινά κριτήρια, τα οποία ξαναψηφίστηκαν το 2014 και 2015 και από τον εκ των υστέρων καταγγέλοντα κ. Καπάκη!!!

Το οροπέδιο του Στρόφιλα σε απόσταση μόλις 350-400 μέτρων από την ΠΑΡΑΝΟΜΗ χωματερή που δεν βλέπει κανείς από αυτούς που κόπτονται για το "περιβάλλον" και την "ιστορία"... (φωτ. Εν Άνδρω).

Όπως έγραψε η έγκυρη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο Στρόφιλας είναι "η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη στις Κυκλάδες τα τελευταία 25 χρόνια". Αυτό το αναγνωρίζουν διεθνή συνέδρια, μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα, η Αρχαιολογική Εταιρεία που το 2015 τον ανέδειξε στις σπουδαιότερες ανασκαφές του 2014 και τον τίμησε. Μόνο μερικοί αιρετοί καιν αιρετικοί που σπεκουλάρουν για μια χούφτα ψήφους στην Υδρούσα λένε επιπολαιότητες.

Φυσικά δεν αντέχει σε κριτική η πρόταση του κ. Καπάκη (την έχει καταθέσει προφορικώς και εγγράφως από το 2015) για αλλαγή των διαστάσεων του αρχαιολογικού χώρου με …«σκληρή διαπραγμάτευση»! Τι θα διαπραγματευτεί ο κ. Καπάκης, οι συνοδοιπόροι σύμβουλοι και οι φίλοι του: πολιτική λύση σε αρχαιολογικό ζήτημα!!! Ας πάει σήμερα που είναι κυβέρνηση ο φιλόδοξος υποψήφιος για την δημαρχία της Άνδρου και οι σύμβουλοι του (κυβέρνηση είναι ας μην το ξεχνούν) και ας επιχειρήσουν την αλλαγή. Θα επιχειρήσουν χωρίς γνώσεις "έτσι και ως έτυχε" να αλλάξουν μαζί τους αρχαιολογικούς νόμους όλης της Ελλάδας, αλλά και την διεθνή πρακτική στις χωροθετήσεις αρχαιολογικών χώρων; Τέτοιες ανοησίες μόνο οι αδαείς και οι ανόητοι λένε.

Όσες φορές και να πάνε οι αιρετοί ή ο κ. Καπάκης στο ΥΠΠΟ για την Σταυροπέδα (πήγαν πολλές μέχρι το 2008 και το 2014 πήγε και ο κ. Σουσούδης) θα αποτύχουν. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διαιωνίσουν μια κραυγαλέα ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ με την συνέχιση της ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ απέναντι από τον Στρόφιλα. Όλα αυτά μέχρι να πάρει είδηση η Ευρωπαϊκή Ένωση τι γίνεται και να έλθουν τα πρόστιμα. Γιατί θα έρθει εκείνη η ώρα. Όπως ήρθε και το τρίτο μνημόνιο αυτών που τυχοδιωκτικά δεν θα ψήφιζαν ποτέ μνημόνιο.

Συνεπώς το μόνο που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να πάει μια επιτροπή αιρετών και ενδιαφερομένων στο ΥΠΠΟ και να ζητήσει: πλήρη ανάδειξη του Στρόφιλα ως μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιας! Και συνάμα να προχωρήσει άμεσα η χωροθέτηση νέου ΧΥΤΥ!

Ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια της αρχαίας ιστορίας και του πολιτισμού της Άνδρου είναι στον Στρόφιλα. Ας μην το αφήσουμε να χαθεί... (βίντεο Εν Άνδρω). 

Από όσα έχουν γραφεί κατά καιρούς στο site μας επιλεξαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση ειδικού αναγνώστη μας που σχολίασε την απάντηση του Γιάννη Καπάκη του 2015 όταν τότε εκτέθηκε για πρώτη φορά δημοσίως λέγοντας ανοησίες. Την παραθέτουμε προς προβληματισμό όλων ενδαφέρονται: 

Μουρτζάς Νίκος: «Επειδή ήμουν μέλος του ΚΑΣ την περίοδο που πάρθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις (περισσότερες από μία και μάλιστα ομόφωνα) απομάκρυνσης των λατομείων και του σκουπιδότοπου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (που καταφανώς έχει καταστρατηγηθεί), είμαι σε θέση να σας πληροφορήσω ότι κήρυξη αρχαιολογικού χώρου ζώνης προστασίας Α ιστορικά δεν έχει ανακληθεί ποτέ από το ΥΠΠΟ. Ακόμα και σε περιπτώσεις πολύ σοβαρότερης της συγκεκριμένης (π.χ. η μισή πόλη του Ηρακλείου Κρήτης είναι αυθαίρετη καθώς έχει επεκταθεί στην ζώνη Α του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού) δεν έχει αρθεί».

Επίσης προς ενημέρωση αιρετών και αιρετικών παραθέτουμε εδώ όλα τα link των κυριότερων δημοσιεύσεων μας με θέμα τον Στρόφιλα. Τα έχουν διαβάσει χιλιάδες αναγνώστες. Όμως μάλλον δεν τα έχουν δει και διαβάσει αυτοί που θα έπρεπε!

http://enandro.gr/index.php/2014-07-08-16-03-59/1672-2015-08-22-19-06-38

http://enandro.gr/index.php/2014-12-24-20-13-03

http://enandro.gr/index.php/2014-12-24-20-17-23

http://enandro.gr/index.php/4500-3200

 ANTI ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΥ

(από την Σελίδα μας στο facebook)

Το Εν Ανδρω δεν κάνει μικροπολιτική. Κάνει πολιτική. Και πολιτική είναι να μην χαϊδεύεις αυτιά. Στο θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ έχουμε πάρει εξαρχής ξεκάθαρη θέση: χωροθέτηση με βαση τις επιστημονικοτεχνικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί από τους αρμοδίους και με βάση τις εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η συζήτηση για το θέμα των σκουπιδιών έγινε και γίνεται αποκλειστικά τρία χρόνια μέσα από το site μας. Κανένα άλλο μέσο δεν τόλμησε να ανοίξει τα σχόλια του όπως εμείς. Επί 3 χρόνια έχουν λεχθεί τα πάντα. Έχουν γίνει μελέτες και αντι-μελέτες. Έχουν μιλήσει όλοι. έχουν γραφτεί χιλιάδες σχόλια. Ποτέ πριν στην Άνδρο για ένα θέμα δεν έχει γίνει τόσος ντόρος.

Είμαστε λίγες μέρες πριν την τελική ή όχι απόφαση του ΠΕΣΠΑ. Το όργανο αυτό έχει μπλοκάρει την μελέτη της Άνδρου δύο ολόκληρα χρόνια. Με την "βοήθεια" κυβερνητικού παράγοντα.

Τα καταγγείλαμε χωρίς φόβο και πάθος. Τα ανώνυμα σχόλια της ομάδας των αντιδρώτων κατοίκων έπεσαν βροχή. Τα ίδια και τα ίδια πάντα. Στόχος των ανωνύμων όχι ο διάλογος αλλά η αποδόμηση των προσώπων που μετέχουν στον διάλογο. Κάτι το οποίο δεν επιτρέψαμε στο μέτρο του δυνατου. Όποιος διαλέγεται πρέπει να έχει επιχειρήματα και πολιτική ευπρέπεια. Δεν μπορεί να λέει "άρες μάρες κουνάρες" και συνάμα να βρίζει ή να συκοφαντεί αυτούς με τους οποίους διαφωνεί. Και μάλιστα ανυπόγραφα.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα (μήνες 5) οι "φίλοι" μας και ο κυβερνητικός παράγοντας μάς έχουν εξυβρίσει χυδαία (αυτά ξέρουν αυτά κάνουν). Δεν πτοηθήκαμε. Συνεχίσαμε αταλάντευτα την κριτική και την παρουσίαση του θέματος και των παρασκηνιών των σκουπιδιών που αργά ή γρήγορα θα πνίξουν την Άνδρο.

Η απάντηση των "φίλων" και της κυβερνώσας παρέας ήρθε με μια εκστρατεία αποχώρησης από την Σελίδα μας στο F/B. Μέσα σε 5 σχεδόν μήνες κατάφεραν 51 αποχωρήσεις. Την ίδια περίοδο είχαμε πάνω από 280 νέες αυθόρμητες προσχωρήσεις!

Όταν ξεκίνησαν να αποχωρούν είμαστε στους 7.241 φίλους και ακόλουθους. Αποχώρησαν 51 σταδιακά. Και τώρα είμαστε στους 7.480 Για κάντε τις πράξεις να δείτε. Τα στοιχεία είναι επίσημα του facebook. Απ' ότι καταλαβαίνουμε αυτή είναι η αριθμητική δύναμή της παρέας και το εύρος της πειθούς τους στην Άνδρο όση φασαρία κι αν κάνουν.

Ας μάθουν πως δεν μας πειράζει αν χάσουμε μερικούς στον δρόμο. Δεν θα αλλάξουμε ρότα. Δεν είμαστε πολιτικάντηδες να χαϊδεύουμε αυτιά. Συνεχίζουμε να καταγράφουμε απόψεις και να περιγράφουμε το μεγάλο πρόβλημα. Και επισημαίνουμε καθημερινά τις ευθύνες αυτών που τις έχουν.

Δεν διστάσαμε να πούμε σκληρές αλήθειες για τις παλλινδρομήσεις και τις ανακολουθίες του δημάρχου. Και δεν διστάζουμε να πούμε σκληρές αλήθειες για τις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις και προσκόματα των αναρμοδίων του υπουργείου Εσωτερικών.

Το σημερινό κείμενο των ΘΕΜΑΤΩΝ γράφτηκε και δημοσεύθηκε πρώτη φορά πριν ένα χρόνο (28/1/2017). Το αναδημοσιεύουμε πάλι. Ότι ίσχυε πέρσι με τον κυβερνητικό παράγοντα και τους δημοτικούς του συμβούλους ισχύει και εφέτος. Απλώς κατάφεραν και η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Το Εν Άνδρω όσοι και να αποχωρήσουν και όσοι και να γραφτούν στη Σελίδα του θα εξακολουθήσει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Δεν κάναμε ποτέ μικροπολιτική και δεν χαϊδέψαμε ποτέ  αυτιά ψηφοφόρων. Η μέχρι σήμερα πορεία μας μάς έχει δικαιώσει και πολιτικά και αριθμήτικά.

ΕΝ ΑΝΔΡΩ