Αποτυπώνοντας την Ελληνική Επανάσταση

Η Έξοδος του Μεσολογγίου (1853), λάδι σε μουσαμά, 169 x 127 εκ.

Όλοι "είδαμε" την έξοδο του Μεσολογγίου, από τις κορυφαίες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από έναν κλασικό πίνακα του 19ου αιώνα. Πόσοι όμως ξέρουμε το όνομα του σπουδαίου ζωγράφου στον οποίο τον οφείλουμε; Πόσοι έχουμε ακούσει για τον Θεόδωρο Βρυζάκη;

Ο ζωγράφος Θεόδωρος Βρυζάκης (Θήβα, 19 Οκτωβρίου 1814 – Μόναχο, 6 Δεκεμβρίου 1878) έμεινε ορφανός κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (τον πατέρα του τον απαγχόνισαν οι Τούρκοι). Ο ίδιος σπούδασε στο Μόναχο και έγινε ένας από τους κυριότερους ζωγράφους ιστορικών σκηνών της Ελληνικής Επανάστασης.

Ανάμεσα τους ένας από τους πιο κλασικούς είναι "Η έξοδος του Μεσολογγίου". Ο σημαντικός αυτός πίνακας απεικονίζει ένα από τα πιο τραγικά και τα πιο ξακουστά επεισόδια του Αγώνα, που συγκίνησε όλη την Ευρώπη: την ηρωική έξοδο των κατοίκων της πόλης του Μεσολογγίου τη νύχτα της 10ης Απριλίου 1826.

Σήμερα μια τέτοια σημαδιακή μέρα ας μνημονεύσουμε έστω μια φορά και αυτούς που μνημόνευσαν τα μεγάλα γεγονότα της και με την τέχνη τους τα αποτύπωψσαν σε εικόνες μέσα από τις οποίες τα γνωρίσαμε κι εμείς. Να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος πίνακας του Βρυζάκη έχει αναπαραχθεί χιλιάδες φορές σε εικόνες τετραδίων και βιβλίων έχοντας πια γίνει κλασική αναφορά για την ηρωική έξοδο εδώ και περίπου 150 χρόνια.

Δανάη Μπασαντή