Ο Άγιος Χαράλαμπος στην Άνδρο και μια ιστορία από του Κοχύλου μέχρι τα Ιλίσια!

 Παραμονή του Αγίου Χαραλάμπους στου Κοχύλου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος κάθε χρόνο σε μεγάλο αρχιερατικό εσπερινό τιμά τον Άγιο Χαράλαμπο τον οποίο αναφέρει μια παλιά ιστορία του χωριού, που πηγαίνει πίσω περίπου 100 χρόνια. Έτσι και εφέτος το Σάββατο 9/2 ο Πολιτιστικός Σύλλογος κάλεσε τον κόσμο του χωριού και άλλους Ανδριώτες να συνεορτάσουν τον Άγιο στο χωριό τους... (φωτ. Χαρίδημος).

 Ο εσπερινός τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Κοχύλου. Μια όμορφη, γραφική και παραδοσιακή εκκλησία με ιδιότυπα γνωρίσματα όπως φαίνεται και στην φωτογραφία (φωτ. Χαρίδημος).

 Στην λειτουργία χωροστάτησε ο ηγούμενος της Μονής Παναχράντου Ευδόκιμος (φωτ. Χαρίδημος).

 Σύμφωνα με την ιστορία περίπου πριν 65 χρόνια μια γυναικά του χωριού μπαίνοντας στην συγκεκριμένη εκκλησία είδε τον Άγιο Χαράλαμπο να κάθεται σε μια χαμηλή καρέκλα - σαν σκαμνάκι - και της ζήτησε να αναλάβει την πρωτοβουλία να φτιάξει μια εκκλησία του στην Αθήνα. Μάλιστα όπως εξήγησε η ίδια, της περιέγραψε και το μέρος, αλλά και το πως θα πάει βρει τους ανθρώπους που θα την βοηθούσαν. Στη φωτογραφία το καρεκλάκι του οράματος του Αγίου Χαραλάμπους (φωτ. Χαρίδημος).

 Η γυναίκα διηγήθηκε το όραμα της και άρχισε να ψάχνει τρόπους πως να κάνει πραγματικότητα την προτροπή του Αγίου. Αν μέχρι εδώ η ιστορία έχει το οραματικό στοιχείο της πίστης, από εδώ και πέρα έχει στοιχεία μιας μάλλον απίστευτης πραγματικότητας. Η γυναίκα ήρθε στην Αθήνα και άρχισε να ψάχνει τρόπο να κάνει πράξη το όραμα της. Το παράδοξο είναι πως "η πίστη κινεί βουνά" και στην προκειμένη περίπτωση η γυναίκα βρήκε μια άκρη να προσεγγίσει μια από τις πρώτες κυρίες της βασιλικής αυλής στην Αθήνα. Στην φωτογραφία η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους στου Κοχύλου κατά την λιτάνευση της (φωτ. Χαρίδημος).

 Με κάποιο τρόπο κατάφερε και βρέθηκε μπροστά στην τότε βασίλισσα Φρειδερίκη και της είπε το όραμα της. Κατά παράξενο τρόπο η βασίλισσα ανταποκρίθηκε και πρότεινε την περιοχή όπου σήμερα είναι το αλσύλλιο και η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στα Ιλίσια. Εκεί ήταν κάποιοι παλιοί αυλικοί στάβλοι. Και αποφασίστηκε να χτιστεί εκεί η εκκλησία στο όνομα του Αγίου. Στην φωτογραφία ο ηγούμενος Ευδόκιμος και ο Γιάννης Τηνιακός πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κοχύλου κατά την ευλογία της πίτας (φωτ. Χαρίδημος).

 Σύμφωνα με την κοχυλιανή αφήγηση κάπως έτσι χτίστηκε ο Άγιος Χαράλαμπος στα Ιλίσια και από τότε οι κοχυλιανοί τιμάνε με μεγάλο εσπερινό την μνήμη του. Στη φωτογραφία το τραπέζι που πρόσφεραν οι διοργανωτές στους προσκεκλημένους που προσήλθαν στον εσπερινό (φωτ. Χαρίδημος).

 Την επόμενη το πρωί στα διάφορα εξωκλήσια της Άνδρου που φέρουν το όνομα του Αγίου Χαραλάμπους γιορτάστηκε η μνήμη του. Ανάμεσα τους και το εξωκλήσι ντου Αγίου Χαραλάμπους στο Υψηλού που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και τελευταία φορά ανακαινίστηκε και συντηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό - στη μνήμη Χάρη Μπασαντή - το 2007 και όπου τελέστηκε, όπως κάθε χρόνο η θεία λειτουργία. Εδώ το εξωκλήσι στο τέλος της λειτουργίας  (φωτ. Χαρίδημος).

 Αγιογραφία του εορτάζοντος Αγίου στο εξωκλήσι του Υψηλού (φωτ. Χαρίδημος).

 Στο ψαλτήρι οι δύο ψάλτες της περιοχής (φωτ. Χαρίδημος).

 Λίγο πριν το τέλος στο μικρό προαύλιο μπροστά στο εξωκλήσι μερικοί από όσους προσήλθαν (φωτ. Χαρίδημος).

 Μετά το τέλος της αρτοκλασίας αποχωρούν και οι τελευταίοι μέσα σε ένα μια όμορφή μέρα. Πράγμα παράξενο μιας και συνήθως του Αγίου Χαραλάμπους συνήθως μαίνονται όλα τα στοιχεία της φύσης (βροχή, αέρας, κρύο) μιας και η γιορτή πέφτει στην καρδιά του χειμώνα. Όμως παρά τις εφετινές κακοκαιρίες εφέτος έκανε καλό καιρό και έπεσε και η γιορτή Κυριακή έτσι παραβρέθηκε αρκετός κόσμος...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"