ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 36 χρόνια: Η Ραφήνα τιμά τους νεκρούς της Άνδρου…

 

Το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στην Ραφήνα (φωτ. αρχείου Α. Λαζαρή).

Η είδηση: Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 13:00 ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στο πάρκο Κυρήνειας γι’ αυτούς που χάθηκαν στο ναυάγιο της «Χρυσής Αυγής».

Τα περί την είδηση: Η ευγενική διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Κατερίνα Αδαμόπουλου διοργανώνει επιμνημόσυνη δέηση για τα 36 χρόνια από το ναυάγιο του ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ που βύθισε την Άνδρο στα μαύρα. Το μνημόσυνο είναι η δεύτερη φορά που γίνεται στην Ραφήνα. Η πρώτη ήταν πέρσι πάλι από την κ. Αδαμοπούλου.

Η πρόεδρος του ΟΛΡ και ο λιμενάρχης Ραφήνας με το στεφάνι που έριξαν πέρσι στην θάλασσα εις μνήμη των χαμένων ναυαγών του ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (φωτ. RPN).

Εφέτος οι υπηρεσίες της «ανακάλυψαν» το δραστήριο Εν Άνδρω και μας έστειλε σχετική πρόσκληση. Επιδιώξαμε να έρθουμε σε επαφή και το πετύχαμε μέσω του παλιού φίλου από την Τήνο και αεικίνητου πρώην δημάρχου Ραφήνας Γιώργου Χριστόπουλου. Στόχος να την ρωτήσουμε πως και πήρε αυτή την πρωτοβουλία.

Δήλωση αναφορικά με την είδηση: Η απάντηση της κ. Κατερίνας Αδαμοπούλου στην βασική ερώτηση που της θέσαμε λίαν ενδιαφέρουσα: «Είμαι στον ΟΛΡ εδώ και περίπου 2,5 χρόνια στο ΟΛΡ. Περπάτησα όλο το λιμάνι για να δω όλες τις λεπτομέρειες του. Κάποια στιγμή βρέθηκα μπροστά σε αυτό το μνημείο αφιερωμένο στο ναυάγιο του ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Ρώτησα αν ποτέ έχει τελεστεί ένα μνημόσυνο γι’ αυτές τις ψυχές που ξεκίνησαν από το λιμάνι μας και χάθηκαν στο Κάβο Ντόρο ταξιδεύοντας για Άνδρο. Μου είπαν όχι. Θεώρησα χρέος μου ως αναφορά σε εκείνο το μεγάλο ναυάγιο που συγκλόνισε την Ελλάδα και έβαψε την Άνδρο στα μαύρα να τελέσω πέρσι μνημόσυνο γι’ αυτές τις ψυχές για τα 35 χρόνια.

Το μνημείο για το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στην Ραφήνα με φόντο το λιμάνι (φωτ. Εν Άνδρω).

Η απήχηση και η συγκίνηση που είχαμε πέρσι ήταν το κίνητρο εφέτος να το διοργανώσουμε καλύτερα. Έτσι ψάξαμε και βρήκαμε αναζητώντας επαφή με την Άνδρο και ανακαλύψαμε το Εν Άνδρω και σας στείλαμε πρόσκληση. Ήταν χαρά που μας βρήκατε μέσω του πρώην δημάρχου Ραφήνας Γιώργου Χριστόπουλου. Και είναι χαρά μας να δημοσιεύσετε το γεγονός γιατί θεωρώ πως η Ραφήνα και η Άνδρος είναι πολύ κοντά η μια την άλλη. Η Άνδρος είναι το πρώτο και το πιο κοντινό νησί στην Ραφήνα. Είναι το νησί που αποκλειστικά επικοινωνεί με το έξω κόσμο μέσω της Ραφήνας. Και θεωρώ πολύ σημαντική πράξη πως οι προκάτοχοι μου έστησαν αυτό το μνημείο, γιατί οι δικοί σας νεκροί είναι και δικοί μας.

Μάλιστα για να καταλάβετε το ενδιαφέρον μου για την Άνδρο πέρσι με πρόσκληση δική μου ήρθαν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου - από το γνωστό μοναστήρι της Άνδρου - στην μεγάλη γιορτή της Ραφήνας...»

Το αφιέρωμα: Το Εν Άνδρω μετά από δύο συνεχόμενα αφιερώματα στο ναυάγιο του ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (2016 και 2017) που είχαν αναφορά την Άνδρο και είχαν ευρύτητα κοινοποίηση σε όλη την Ελλάδα (το πρώτο έφτασε τους 86.000 αναγνώστες και το δεύτερο τους 45.000) προχωρά εφέτος και σε ένα τρίτο, αλλά με αντίθετη φορά. Από την Ραφήνα προς την Άνδρο αυτή την φορά.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»