Επανεκδόθηκε η "Ιστορία της Άνδρου" του Δημήτρη Πολέμη

(Βιβλίο χρήσιμο και ιδιαίτερα σημαντικό για την βυζαντινή, τη νεώτερη και τη ναυτική ιστορία της Άνδρου το ιστορικό βιβλίο του ιδρυτή της Καϊρείου Βιβλιοθήκης Δημήτρη Πολέμη μόλις επανεκδόθηκε 37 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση. Τα κενά της τελευταίας 40ετίας του βιβλίου ανέλαβαν να καλύψουν μια σειρά ιστορικών και αρχαιολόγων που έχουν συμβάλει στην έρευνα της ιστορίας της Άνδρου όλα αυτά τα χρόνια.

Απουσιάζει όμως από τις προσθήκες του βιβλίου η Λατινική οπτική της μακράς περιόδου της ενετοκρατίας που προσέθεσε με την εκτενέστατη και ιδιαίτερα περιεκτική μελέτη του "Λατινοκρατία" ο Ν. Βασιλόπουλος, αλλά και ο ιστορικός αναπροσανατολισμός της 'Ανδρου προς ανατολάς κατά την ενετοκρατία που χάραξε την νεώτερη πορεία του νησιού όπως ανέδειξε το βιβλίο "Η Άνδρος μέσα στον Χρόνο" των Σ. Καμπάνη & Δ. Μπασαντή. Και για τις δύο αυτές ιδιαίτερες αναφορές κάνει λόγο στον πρόλογο της "Λατινοκρατίας" ο καθηγητής Νικόλας Βογιαζίδης.

Πάντως το βιβλίο ήταν και παραμένει ορόσημο και διαχρονική αναφορά στην ιστοριογραφία της Άνδρου και η επανέκδοση του χάρη στον ακαδημαϊκό Μιχάλη Τιβέριο και την Καΐρειο Βιβλιοθήκη πλουτίζει εκ νέου την βιβλιογραφία του νησιού - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η έκδοση το 1981 του βιβλίου του Δημητρίου Ι. Πολέμη Ιστορία της Άνδρου, μιας ευσύνοπτης, έγκυρης και ενημερωμένης εξιστόρησης της ιστορίας του νησιού από αρχαιοτάτων χρόνων ως τις μέρες μας, χωρίς αμφιβολία, κάλυψε ένα μεγάλο κενό. Είχε προηγηθεί το πληθωρικό δίτομο έργο του Δημητρίου Π. Πασχάλη Η Άνδρος- ήτοι, ιστορία της νήσου από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ’ ημάς (ο πρώτος τόμος του οποίου είχε κυκλοφορήσει το 1925 και ο δεύτερος το 1927).

Ωστόσο η συγγραφή της Ιστορίας του Πασχάλη, είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του 20ού αι. και πιο συγκεκριμένα το 1902. Επομένως η ανάγκη να ξαναγραφτεί η ιστορία της Άνδρου με βάση τα νέα δεδομένα που είχαν προκύψει κατά τη διάρκεια ολόκληρου σχεδόν του 20ού είτε από νέες πρωτογενείς πηγές, αρχειακές ή αρχαιολογικές, είτε από πορίσματα ποικίλων σχετικών ερευνητικών εργασιών, ή και εξαιτίας όσων σημαντικών γεγονότων συνέβησαν στο νησί από τις αρχές του περασμένου αιώνα έως σήμερα, ήταν επιβεβλημένη.

Στάθηκε ιδιαίτερα τυχερή η Άνδρος που το εγχείρημα αυτό το ανέλαβε ο Δημήτρης Πολέμης, ένας έγκυρος ερευνητής με εξειδικευμένες σπουδές στην Ιστορία, εγνωσμένης επιστημοσύνης και ο οποίος συν τοις άλλοις, ήταν βαθύς γνώστης της ιστορίας του νησιού. Ωστόσο η ιστορία της Άνδρου του Πολέμη ήταν εδώ και καιρό εξαντλημένη. Γι’αυτό και η Καϊρειος Βιβλιοθήκη προχώρησε στην επανέκδοσή της.

 Τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που το βιβλίο αυτό πρωτοείδε το φώς της δημοσιότητας. Το χρονικό αυτό διάστημα δεν είναι καθόλου μικρό, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι, κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, έχουν αναληφθεί στο νησί πρωτοβουλίες και έχουν εξελιχθεί δραστηριότητες που έχουν συμβάλει καίρια στον εμπλουτισμό της ιστορίας του.

Όλες αυτές οι νέες γνώσεις, οι οποίες εμπλούτισαν εξαιρετικά την ιστορία του νησιού κατά την προϊστορική εποχή, την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, τους βυζαντινούς χρόνους, τους χρόνους της Φραγκοκρατίας και της οθωμανικής κατάκτησης, δεν ήταν δυνατόν να αγνοηθούν στην επανέκδοση της Ιστορίας του Πολέμη. Έτσι ζητήθηκε από τους υπεύθυνους των προσφάτων αρχαιολογικών ερευνών στο νησί, όπως και από ορισμένους άλλους ειδικούς, να συνδράμουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου με τη συγγραφή σχετικών κειμένων.

Από σεβασμό βέβαια στον πνευματικό μόχθο του Πολέμη, τα κείμενα έπρεπε να είναι σύντομα και να περιορίζονται στις εντελώς απαραίτητες νέες γνώσεις. Για να μη διαταραχθεί μάλιστα η συνοχή του κειμένου του Πολέμη, προτιμήθηκε τα συμπληρωματικά αυτά κείμενα να μην ενσωματωθούν στα αντίστοιχα κεφάλαια του βιβλίου αλλά να συγκεντρωθούν όλα μαζί στο τέλος του, ως Παράρτημα. Ευελπιστούμε ότι η επαυξημένη με σημαντικές προσθήκες επανέκδοση της Ιστορίας της Άνδρου του Δημητρίου Ι. Πολέμη αποτελεί μια σημαντική προσφορά της Καϊρείου Βιβλιοθήκης προς την Άνδρο και τους Ανδριώτες και φυσικά όχι μόνο.

Πρόσθετα κείμενα:

Πρόλογος   Μιχ. Τιβέριου

  1. Χριστίνα Α Τελεβάντου
  2. Λυδία Παλαιοκρασσά
  3. Γιώργος Πάλλης
  4. Ελένη Δεληγιάννη-Δωρή
  5. Μαρίνα Κουμανούδη
  6. Ηλίας Κολοβός
  7. L.A. Beaumont, M.C. Miller, S.A. Paspalas