Ιστορία και δράση του Σωματείου Επαγγελματιών Μπατσίου (1985-2020)

Γράφει ο Γιάννης Κατσιλίβας

 Γενικός Γραμματέας Σωματείου Τουριστικών Επαγγελματιών Μπατσίου. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Μέλος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Άνδρου.

 

Από το 1985 αρχίζει η ίδρυση του Σωματείου Τουριστικών Επαγγελματιών Μπατσίου μετά από μια μεγαλειώδη συγκέντρωση όλων των Μπατσιωτών. Από το 1986 έως το 1988 ξεκινά η οργάνωση του Σωματείου και εκτυπώνεται το πρώτο τουριστικό φυλλάδιο (πιθανόν να ήταν και το πρώτο για την Άνδρο).

Το 1989 παίρνεται η μεγάλη απόφαση για συμμετοχή της Άνδρου για πρώτη φορά σε τουριστική έκθεση (Φιλοξενία Θεσσαλονίκης) με μεγάλο περίπτερο. Το περιοδικό « Άνδρος» της εποχής εκείνης κατέταξε την συμμετοχή αυτή σαν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της δεκαετίας 1980 – 1990! Αρκετοί κάτοικοι του Μπατσίου μας τίμησαν με την παρουσία τους στην έκθεση και βοήθησαν όσο μπορούσαν. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό για την εποχή εκείνη. Επακολουθήσαν άλλες 2 συμμετοχές στην Θεσσαλονίκη με δικό μας περίπτερο τα επόμενα χρόνια. 

Εν τω μεταξύ τυπώνουμε άλλα 2 τουριστικά  φυλλάδια για την Άνδρο, όπως και ένα τουριστικό χάρτη. Αργότερα παίρνουμε την αδιανόητη απόφαση για την εποχή εκείνη (η οποία φάνταζε σαν ανέκδοτο) να συμμετάσχουμε για πρώτη φορά με δικό μας περίπτερο στο εξωτερικό. Στην έκθεση της Δανίας στην Κοπεγχάγη στο Bella Center.

Ένεκα των Δημοσίων σχέσεων που αποκτήσαμε ακολούθησε η πρόσκληση 3 operator και η φιλοξενία τους όλα δωρεάν και η κατασκευή του πρώτου DVD για την Άνδρο με ατελείωτες ώρες λήψης και τεράστια επιτυχία. Στη Ολλανδία παίχτηκε σε τηλεοπτικό σταθμό πάνω από 15 φορές. Το DVD υπάρχει και στο YouTube.

Συνεχίζουμε με 2 συμμετοχές του Σωματείου στο Goteborg της Σουηδίας, 1 συμμετοχή στο Helsinki της Φιλανδίας, 2 συμμετοχές στο Lillestroem της Νορβηγίας και ακολουθεί μια δεύτερη φορά στην Δανία. Πράγματι η δεύτερη φορά στην Δανία ήταν εντυπωσιακότατη η παρουσία μας και συγκέντρωσε τα καλύτερα σχόλια από επισκέπτες και τον ΕΟΤ.  Πολυπληθής  ήταν η παρουσία μελών μας από το Μπατσί και συνεχής η προσφορά στο περίπτερο φαγητών, γλυκών, κρασιών, μπράντι, ούζο και τσίπουρο.

Ας σημειωθεί ότι η πολύ καλή συμμετοχή μας για πρώτη φορά στην Νορβηγία βοήθησε ώστε να ανοίξει η αγορά αυτής της χώρας για πάντα.  Ακολούθησαν άλλες 3 συμμετοχές στην Δανία και μια δεύτερη φορά στην Νορβηγία. Οι συμμετοχές μας αυτές εξασφαλίστηκαν με 2 συνεχόμενους χορούς στο νυχτερινό κατάστημα προσφορά του κ. Τσιβουράκη με πλούσια λαχειοφόρο αγορά όπου στον πρώτο χορό, ο πρώτος λαχνός ήταν ένα αυτοκίνητο!!! Και στον δεύτερο χορό μια βάρκα με μηχανή!!!

Μεγάλη επιτυχία μας ήταν επίσης η συμμετοχή του μικρού Μπατσιού στα «Παιχνίδια χωρίς σύνορα» στο Brno της Τσεχίας. Μια ωραιότατη εκδήλωση την οποίαν παρακολούθησαν πάνω από 2.000.000 τηλεθεατές σε όλη την Ευρώπη.

Αργότερα ιδρύσαμε στο Μπατσί το ωραιότερο Info Center για τους τουρίστες μας με εκατοντάδες φωτογραφίες από όλη την Άνδρο, ατελείωτες πληροφορίες και δωρεάν προσφορά σε όλους χάρτες, μπροσούρες, DVD, κλπ.

Συνεχίσαμε την δραστηριότητα μας στον περιπατητικό τουρισμό και οργανώσαμε το ποτάμι στα Ρέματα.  Για τους τουρίστες κατασκευάσαμε γεφυράκια ώστε να περπατάνε όλοι στις όχθες ανεβαίνοντας το ωραιότατο κάλλους ποτάμι και προσφέροντας σε 2 σταθμούς τσίπουρα και αναψυκτικά με σάντουιτς.

Μετά από όλες αυτές τις δραστηριότητες το Σωματείο έπεσε κάποια στιγμή σε αδράνεια για αρκετά χρόνια. Μετά όμως από συνεχή απαίτηση των μελών μας επαναδραστηριοποιήσαμε το Σωματείο και πήραμε μια μεγάλη απόφαση να ιδρύσουμε στο Μπατσί ένα Ναυτικό όμιλο. Δυστυχώς τα ιδρυτικά μέλη αποχώρησαν νωρίς για διάφορους λόγους και η διοίκηση του ομίλου μετά από κάποιες επιτυχίες έπεσε σε αδιάφορα χέρια και διαλύθηκε.

Τελευταία μας συμμετοχή σε έκθεση ήταν στην Λευκωσία της Κύπρου το 2010 με δικό μας εντυπωσιακό περίπτερο.  Η παρουσία μας με 2 Poster , χάρτη της Άνδρου, 5 διαφορετικά DVD, 4 διαφορετικές μπροσούρες και ένα πολύ φθηνό ελκυστικότατο ταξιδιωτικό πακέτο, έκανε την διαφορά και βοήθησε στο αυξανόμενο ρεύμα για την Άνδρο.

Η μεγαλύτερη όμως ίσως επιτυχία του Σωματείου μας ήταν το πρώτο δεκαήμερο φεστιβάλ διεθνούς κουζίνας με την συμμετοχή 18 κρατών με τις σημαίες τους μέσω των πρεσβειών τους το 2017. Περίφημη οργάνωση και εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε ένα εορταστικό σημαιοστολισμένο Μπατσί.  Για πρώτη φορά τόσες πρεσβείες επικοινωνούσαν συνεχώς μαζί μας και αρκετές μας επισκέφθηκαν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ. Είχαμε σκεφτεί και σχεδιάσει άλλα 2 δεκαήμερα και πάλι φεστιβάλ στο Μπατσί για εκτός σεζόν εποχή φυσικά.

Δυστυχώς δεν προχώρησε η υλοποίηση τους εκείνη την περίοδο, διότι δεν υπήρχε καμία βοήθεια από τον Δήμο και μάλιστα αντιμετωπίσαμε και κάποια εχθρική συμπεριφορά από τότε δημοτική σύμβουλο μέλος της Διοίκησης του Δήμου. Μας ζητούσε να παρουσιάσουμε το καταστατικό του Σωματείου μας (άγνωστο γιατί;) που είχε φτιάξει και καταθέσει ο δικηγόρος κ. Μπάλλας, για να το ελέγξουν!!! Και όταν κάποια στιγμή ζητήσαμε μια μικρή βοήθεια 1.000 Ευρώ για τα μεγάλα έξοδα των οργανώσεων, μας αρνήθηκαν κατηγορώντας μας ότι είμαστε συνδικαλιστές!!!  Όπως πάντα μιζέρια…

Έτσι σταμάτησε πλέον κάθε άλλη δραστηριότητα.

 

Φυσικά δεν ανέφερα τις πάμπολλες και συνεχείς παρουσίες, αλληλογραφίες, συμβουλές και παρεμβάσεις σε Κοινοτάρχες, Δημάρχους και Νομάρχες όλα αυτά τα χρόνια για αιτήματα και προβλήματα που αφορούσαν ενέργειες και δραστηριότητες του Σωματείου.

Η μεγαλύτερη παρέμβαση που θυμάμαι ήταν στον αείμνηστο βουλευτή Κυκλάδων κ. Χώματά για τον «κορεσμένο τουρισμό της Άνδρου», που έφερε μια επερώτηση του βουλευτή στην βουλή προς τον τότε υπουργό κ. Λαλιώτη.

Η τελευταία μας ενέργεια ήταν η βράβευση των τουριστών μας που επισκέπτονται το Μπατσί ανελλιπώς τα 20 τελευταία χρόνια. Η βράβευση αυτή ήταν κάθε φορά ένα αντίγραφο του καραβιού ( κατασκευής του κ. Τσιβουράκη), που βρέθηκε στις βραχογραφίες στον Στρόφιλα και συνοδευόταν πάντα με ένα πλούσιο γεύμα.

 

Έγραψα όλα αυτά για τις δραστηριότητες του Σωματείου μας (πιθανόν του πιο δραστήριου Σωματείου της Άνδρου) και το οποίο υπηρέτησαν σαν πρόεδροι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι Υδρούσας, καθώς και άλλοι αξιόλογοι και ευυπόληπτοι επαγγελματίες πολίτες του Μπατσίου.

Απαντώντας έτσι σε κάποιους κακόβουλους που για χρόνια μας ρωτούν αυθαδέστατα: «και τι έκανε το Σωματείο;»  Έτσι λοιπόν για να θυμούνται οι παλαιοί και να ενημερώνονται οι νεότεροι.

Ε, ναι λοιπόν αυτά έκανε το Σωματείο και θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα, διότι όρεξη, γνώσεις και όραμα είχαμε για το νησί, αλλά συμπαράσταση και βοήθεια δεν είχαμε ποτέ……

Σημείωση: Όλες οι φωτογραφίες του παραπάνω άρθρου είναι του ΕΝ ΑΝΔΡΩ. Οι πρώτες 7 είναι από την προετοιμασία του Α' 10ήμου διεθνούς κουζίνας που διοργανώθηκε από το Σωματείο στο Μπατσί τον Ιούνιο του 2017. Οι δύο τελευταίες είναι (α) από την βράβευση τουριστών με 20ετή παρουσία στο Μπατσί και (β) από την βράβευση του Εν Άνδρω για την συνεχή προσφορά του. Το καραβάκι του Στρόφιλα (που είναι και σήμα μας) σφυρηλατήθηκε στο "καρνάγιο" του Ευτύχη Τσιβουράκη.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet