Το ναυάγιο του ΑΝΙΤΑ στο Κόρθι το 1944: το πλοίο που ναυάγησε δύο φορές!!!

 

 Οι νότιες βραχώδεις ακτές στον Όρμο Κορθίου

Ήταν μια από αυτές τις τελευταίες μέρες του αποκλεισμού της Άνδρου. Είχε σταματήσει η καραντίνα στο νησί και ξεκινήσαμε να πάμε μια διαδρομή στο Κόρθι για μπάνιο. Μετά το μπάνιο κάναμε μια μεγάλη βόλτα και σταθήκαμε από το ύψος του βιολογικού να δούμε την θέα. Κάπου εκεί θυμηθήκαμε τις αφηγήσεις του Γιάννη Γλυνού για ένα ναυάγιο του πολέμου στο κόλπο του Κορθίου. Στα νότια, όχι πολύ βαθιά, όπως εξηγούσε.

Γυρίζοντας πίσω ανοίξαμε το βιβλίο «Ναυάγια στις ακτογραμμές της Άνδρου» των Κώστα Θωκταρίδη και Άρη Μπιλάλη (την έκδοση του οποίου επιμελήθηκε ο Γιάννης Μαμάης και συμμετείχαμε κι εμείς με το μεγάλο 18σέλιδο αφιέρωμα μας στο Εν Άνδρω το 2016 για το ναυάγιο του "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ".)

Κι εκεί διαβάσαμε μια ιστορία πολύ ενδιαφέρουσα και παράξενη. Το πλοίο το έφτιαξαν Ολλανδοί, το αγόρασαν Έλληνες, το επίταξαν Ιταλοί και αργότερα το βούλιαξαν - πρώτη φορά στον Πειραιά - Ιταλοί! Το ανέσυραν Γερμανοί και το τορπίλισαν - στο Στενό - Βρετανοί! Το πλοίο κατάφερε κι έφτασε στον Όρμο Κορθίου και βούλιαξε - δεύτερη φορά - στη νότια πλευρά. Το διέλυσαν στο τέλος Έλληνες! Μια διαδρομή 45 χρόνων και μια ιστορία με απίθανες εναλλαγές.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το πλοίο ΑΝΙΤΑ κατασκευάστηκε το 1899 στα ναυπηγεία του Ρότερνταμ. Το 1929 το πλοίο πουλήθηκε στην οικογένεια Λ. Νομικού και μετονομάσθηκε «ΜΑΡΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ». Τον Οκτώβριο του 1940 το πλοίο αιχμαλωτίστηκε κοντά στη Σικελία από τους Ιταλούς και την επόμενη της κήρυξης του πολέμου με την Ελλάδα κατασχέθηκε.

Ύψωσε ιταλική σημαία και ονομάσθηκε «AREZZO». Στις 8 Σεπτέμβρίου 1943, με την κήρυξη της ιταλικής ανακωχής, το πλοίο βυθίστηκε - για πρώτη φορά - από το ιταλικό πλήρωμα του στο λιμάνι του Πειραιά. Το Νοέμβριο οι Γερμανοί το ανέσυραν, το επισκεύασαν, το ονόμασαν «ΑΝΙΤΑ» και συνέχισαν με αυτό μεταφορές.

Στις 10 Ιουλίου 1944 το πλοίο έπλεε στο Στενό Άνδρου-Τήνου όταν έγινε αντιληπτό από το βρετανικό υποβρύχιο «VOX». Ο Βρετανός κυβερνήτης εκτόξευσε τρεις τορπίλες. Μια από αυτές το βρήκε. Το πλοίο παρά το χτύπημα κατάφερε να πλεύσει και να προσαράξει στις νότιες ακτές του κόλπου του Κορθίου. Την επομένη όμως βυθίστηκε για δεύτερη φορά οριστικά. Μετά το τέλος του πολέμου το ναυάγιο του πλοίου αγοράστηκε από τον Ι. Πολέμη που ανέλκυσε τμήματα του και τα πούλησε.

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

Ο Κώστας Θωκταρίδης το επισκέφτηκε το 2009 και έγραψε: «Το «Ανίτα» είναι βουλιαγμένο στο Κορθί από το 1944. Μόλις σκύψεις το βλέπεις, έχει γίνει τώρα σπίτι πολλών μικρών κοφτερών κοχυλιών.» Το περιέγραψε δε σαν ένα ναυάγιο εντυπωσιακό σε προσιτό βάθος σε αμμώδη βυθό – από 28 μέτρα το βαθύτερο μέχρι 17 ελάχιστο. Το ναυάγιο υπάρχει και στους ναυτικούς χάρτες. Αυτό που βρήκε ήταν σφαίρες πολλές. Το πλοίο, όπως όλα τα πλοία κατά την διάρκεια του πολέμου, μετέφερε κι αυτό πυρομαχικά είτε για λόγους αυτοπροστασίας ή για λόγους μεταφοράς γενικού φορτίου.

Δ. Μπασαντής