Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /var/www/vhosts/enandro.gr/httpdocs/plugins/system/contentprotection/contentprotection.php on line 33
Κοινωνια
Με ταλαιπωρία η μεταφορά ασθεν...
  Δυο καρδιολογικά περιστατικά προσήλθαν χτες το απόγευμα στο Κέντρο Υγείας Άνδρου και χρειάστηκαν διακομιδή. Το πλωτό του Λιμεναρχείου Άνδρου α[ουσίαζει στα θαλάσσια σύνορα στη Σάμο. Ο ιδιώτης που προσφέρθηκε για την μεταφορά είχε σκάφος ανοικτού τύπου. Έτσι ειδοποιήθηκε η Τήνος. Το πλωτό ΛΛΣ 609 του Λιμεναρχείου Τήνου ήρθε στην Άνδρο κι έκανε την μεταφορά στη Σύρο.
SOS: Τηρείτε τα μέτρα στα πλοί...
Εικόνα από το Superferry 2 σήμερα το πρωί! Δεν έχουν πάρει μέτρα! Gina Anastasopoulou (Λάβαμε σήμερα το πρωί (Τετάρτη 28/5) δύο ειδοποιήσεις (ένα σημείωμα και μια φωτογραφία) δύο αναγνωστών σχετικά με το σημερινό ταξίδι του πλοίου Superferry II στην Άνδρο. Και οι δύο θίγουν τα προβλήματα υγειονομικής ασφάλειας κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Τις δημοσιεύουμε με την παράκληση να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους και να αυξηθούν τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Επίσης λάβαμε επιστολή δασκάλας που διαπιστώνει πως δεν υπάρχουν θέσεις στα πλοία για να βρεθεί στην οργανική της θέση στην Άνδρο λόγω μεγάλης πληρότητας των υπαρχόντων πλοίων – Εν Άνδρω)
ΧΩΡΑ: Ανοίξαμε και σας περιμέν...
ΑΓΟΡΑ  Εικόνα εντυπωσιακή. Έξι καταστήματα στη σειρά και έξι καταστηματάρχισες... εν σειρά! Όλες μαζί να βάφουν το πεζοδρόμιο τους... στον πεζόδρομο!!! Δευτέρα 25 Μαΐου 2020. Άνοιξαν πρώτη μέρα και έδειξαν την νοικοκυροσύνη τους. Η Άνδρος που αγαπάμε...
ΝΗΣΙ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Η ΑΝΔΡΟΣ...
Με μηδενικά κρούσματα και γρήγορη δυνατότητα πρόσβασης στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής η Άνδρος συγκαταλέχθηκε στα χαμηλού κινδύνου νησιά... Η Άνδρος σύμφωνα με τα στοιχεία επικινδυνότητας του Υπουργείου Υγείας συγκαταλέχθηκε στα χαμηλού κινδύνου νησιά λόγω των μηδενικών κρουσμάτων, αλλά και της εγγύτητας της στην Αττική και της γρήγορης μεταφοράς κάποιου περιστατικού στα μεγάλα κι εξοπλισμένα νοσοκομεία των Αθηνών. Κάτι που αναβαθμίζει το νησί στον χάρτη κινδύνου που σχεδίασε το Υπουργείο Υγείας.
Αποχώρησε το πλοίο με τα ανταλ...
Από την κινητοποίηση των κατοίκων... Αρκετές δεκάδες άτομα από όλη την Άνδρο αρχικά κινητοποιήθηκαν αρχικά το μεσημέρι του Σαββάτου 23/5 - γύρω στις 16:00 - με στόχο να σταματήσουν στο λιμάνι του Γαυρίου την εκφόρτωση ανταλλακτικών για τις παλιές ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ στο Καλυβάρι. Οι ανεμογεννήτριες αυτές μπήκαν στο χωριό πριν 32 χρόνια! Μετά από διαπραγματεύσεις δύο ωρών του Λιμεναρχείου και λόγω του αυξανόμενου αριθμού των συγκεντρωμένων (έφτασαν κοντά 200 άτομα) το μικρό πλοίο αποχώρησε για το λιμάνι της Ελευσίνας μην αποβιβάζοντας τα ανταλλακτικά.
Πλωτό ασθενοφόρο στις Κυκλάδες...
  Τρία πλωτά ασθενοφόρα - άμεσα μέσα στο καλοκαίρι -, και άλλα τρία τους επόμενους μήνες, παραλαμβάνει και θα ρίξει στη θάλασσα το Λιμενικό Σώμα, προκειμένου να εξυπηρετούν τα έκτακτα υγειονομικά περιστατικά στα νησιά του Αιγαίου – αρχικά - και στο Ιόνιο  στη συνέχεια. Το ένα από τα υπερσύγχρονα και ταχύτατα σκάφη, θα έχει έδρα το λιμάνι της Ερμούπολης, με σκοπό να έχει τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης στα κυκλαδονήσια. Με δεδομένο ότι η Άνδρος απέχει από τη Σύρο περίπου μια-μιάμιση ώρα, ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών που σε ώρα ανάγκης θα μπορούν να μεταφερθούν χωρίς ιδιαίτερη χρονοτριβή στο Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου. Τα πλωτά ασθενοφόρα αναμένεται να εκτελούν δρομολόγια μεταξύ νησιών που έχουν δομές υγείας και αυτών που δεν έχουν, ενώ θα μπορούν να εξυπηρετήσουν και επείγουσες διακομιδές στην Αθήνα από τα νησιά, σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την αεροδιακομιδή. Τα σκάφη παρήγγειλε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός και μπαίνουν στον επιτελικό σχεδιασμό του υπουργείου Ναυτιλίας το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως είπε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Ι. Πλακιωτακης: «το Λιμενικό Σώμα ενόψει της θερινής περιόδου θα παραλάβει τα πρώτα πλωτά ασθενοφόρα και για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των νησιών εν μέσω κορονοϊού και καθώς φυσικά αυτά ανοίγουν στους τουρίστες». Σύμφωνα με πληροφορίες το ολικό μήκος κάθε σκάφους θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 11 μέτρα, ο αριθμός των επιβαινόντων θα είναι τουλάχιστον δέκα άτομα και θα περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών εξοπλισμένο με τον ανάλογο ιατρικό – υγειονομικό εξοπλισμό, όπως φορείο, κάθισμα διακομιδής ασθενούς, σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, συσκευή ανάνηψης-τεχνητού αερισμού ασθενούς, απινιδωτή, φορητό αναπνευστήρα, συλλογή χειρουργικών εργαλείων, βαλίτσα πρώτων βοηθειών κλπ. Σ.Δ.
Κυριακή 31/5 η γιορτή στη Μονή...
  ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ  ΣΥΡΟΥ & ΑΝΔΡΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ένα νησί στα… πατώματα!...
  Τέτοια στρωματσάδα παλιά μπορεί να μην ξανάδαν. Αλλά τώρα θα δουν και... θα ξαναδούν! Όσα κι αν μαζέψουν. Η Άνδρος πλέον κοιμάται αποβραδίς στα στρώματα και το πρωί ξυπνά... στα πατώματα!... Έχουμε γράψει δεκάδες φορές για το αξιοπερίεργο της Άνδρου: τα εκατοντάδες στρώματα πεταμένα στους δρόμους! Το γράψαμε το 2017, το γράψαμε το 2018, το γράψαμε το 2019. Τρία χρόνια δεκάδες σημειώματα για εκατοντάδες στρώματα πεταμένα στους δρόμους. Την πρώτη και την δεύτερη φορά γράψαμε για ενσυνείδητους... ασυνείδητους! Μερικοί προσποιήθηκαν πως έρχονται κάποιοι από αλλού και τα πετάνε. Από άλλο μέρος της Άνδρου προφανώς. Γιατί δεν νοείται να έρχονται με πλοιάρια από άλλα νησιά. Την τρίτη είπαν – κι είπαμε – είναι οι ανακαινίσεις του Airbnb. Εφέτος τον χειμώνα όταν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Τηνιακός «σκούπισε» κυριολεκτικά την Άνδρο, μόλις τέλειωσε βρήκε πεταμένα πάλι δεκάδες στρώματα στα γνωστά στο νησί και «επιλεγμένα σημεία»… στρωματσάδας! Την τέταρτη φορά τα μάζεψαν οι του Δήμου σιωπηλά. Δεν άντεχαν να διαμαρτύρονται για την απίστευτη έλλειψη νοικοκυροσύνης σε ένα νησί που κάποτε ήταν πρότυπο αρχοντιάς και νοικοκυροσύνης.    Τα φόρτωσαν όλα οι εργάτες. Και νομίζουν πως τέλειωσαν! Μόνο που τα "νομίσματα" τους είναι κάλπικα στην Άνδρο των χιλιάδων στρωμάτων...  Την πέμπτη φορά βρήκαμε το συνεργείο του Δήμου Άνδρου να μαζεύει στρώματα – ακόμα και μέσα στην καραντίνα - με στωικότητα Σίσυφου, λίγο πριν το Σκανδαλόρεμα. Σταματήσαμε ξαφνιασμένοι.  Δεν το πιστεύαμε. Η καραντίνα-καραντίνα και τα στρώματα στην άκρη του δρόμου… στρωματσάδα! Παρακολουθήσαμε τους εργάτες του Δήμου να φορτώνουν το φορτηγάκι. Ξέχειλο. Αν και ακόμα καραντίνα κάποιοι ανοικοκύρευτοι πέταξαν μερικές δεκάδες ακόμα. Αν συνεχίσουν έτσι όταν θα ανοίξει το Airbnb και τα ενοικιαζόμενα θα χρειάζονται... νταλίκες!… Με δεδομένο πως η Άνδρος έχει 6.000 περίπου σπίτια. Και 6.000 επιπλέον κλίνες φιλοξενίας θα πρέπει να έχουμε 20-30 χιλιάδες στρώματα περίπου. Έχουν ήδη αλλάξει εδώ και 4 χρόνια - που άρχισε η καταιγίδα των στρωμάτων - περίπου 3-4 χιλιάδες. Απομένουν κάπου 20.000 στρώματα. Από αυτά νοικοκύρηδες που ειδοποιούν τον Δήμο ας υποθέσουμε (λίαν ευγενής υπόθεση) οι κάτοχοι 15.000 στρωμάτων! Απομένουν περίπου 4-5 χιλιάδες στρώματα ανοικοκύρευτων που θα τα αλλάξουν/πετάξουν - ο κόσμος να χαλάσει - στα «επιλεγμένα σημεία στρωματσάδας» της κάποτε «αρχόντισσας Άνδρου»!!! ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μέχρι να τελειώσει (αν ποτέ τελειώσει) αυτή η θλιβερή ιστορία της στρωματσάδας η Άνδρος θα κοιμάται αποβραδίς στα στρώματα και θα ξυπνά το πρωί… στα πατώματα!!! «ΕΝ ΑΝΔΡΩ»
Με θερμομέτρηση στα πλοία, υπο...
  Μια νέα κανονικότητα και στην ακτοπλοΐα επιβάλουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ανάμεσα στα νέα μέτρα είναι η θερμομέτρηση επιβατών, η χρήση μάσκας και αποστάσεις στα αεροπορικά καθίσματα των πλοίων της ακτοπλοΐας. Έτσι οι επιβάτες που θα επιβιβάζονται, από το λιμάνι του Πειραιά ή της Ραφήνας στα φέρρυ,  με κατεύθυνση στο μικρό τους παράδεισο, θα υπόκεινται σε έλεγχους.