Επείγουσα διακομιδή βρέφους με...
Σήμερα, Τρίτη 14/5/24, το σκάφος του λιμενικού της Άνδρου παρέλαβε βρέφος 18 μηνών που έφερε στο Γαύριο το ΕΚΑΒ και έκανε διακομιδή στο λιμάνι της Ραφήνας. Το βρέφος ήταν από την περιοχή της Χώρας και είχε παρουσιάσει κάποια προβλήματα και το Κέντρο Υγείας Άνδρου έκρινε την άμεση μεταφορά του σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Το συνόδευσε η μητέρα του και γιατρός του Κέντρου Υγείας.  
Τα παιδιά των ναυτικών, ή τι ε...
Γράφει ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ H παραπάνω φωτογραφία είναι στη Θηρασιά, με φόντο την Θήρα. Το νησί του καπετάν Μανώλη. Το επισκεφθήκαμε με δική του παρότρυνση. Περπατήσαμε μέχρι την κορυφή του βουνού παρέα με μια υπέροχη αμερικανίδα. Όταν φτάσαμε στην κορυφή του γκρεμού, μπροστά στο επιβλητικό μεγαλείο των δύο ηφαιστειακών νησιών, επιχείρησε ένα νικητήριο άλμα στα ύψη. Καταφέραμε και την απαθανατίσαμε. Τη δημοσιεύουμε εδώ για τον φίλο καπετάν Μανώλη, που μοιραστήκαμε κάτι από το ταξίδι στη Θηρασιά, αλλά και κάτι από το ταξίδι της ζωής...
Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στα...
Με ιδιαίτερα κακό καιρό (σύννεφα, ψιλόβροχο, ισχυρούς βοριάδες, κρύο) εορτάσθηκε κι εφέτος στα δύο μοναστήρια της Άνδρου την Παρασκευή 10/5 η ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής. Με επίκεντρο το μοναστήρι της Αγίας στην περιοχή του Μπατσίου όπου λειτούργησε ο μητροπολίτης Σύρου-Άνδρου Δωρόθεος ΙΙ και με δεύτερη αναφορά την Μονή Φλετρών στην περιοχή του Κορθίου όπου λειτούργησε ο πατήρ Φιλάρετος της Μονής Παναχράντου. 
ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΛΟΥ Σ...
Ξημερώματα του Πάσχα νεαροί ανατίναξαν μέρος του βράχου του Τούρλου στην παραλία του Νειμποριού. Το ωστικό σχήμα της έκρηξης ήταν ισχυρότατο και έσπασε τζάμια παρακείμενων καταστημάτων, ενώ και έγιναν μικροκαταστροφές και σε παρακείμενα σπίτια.
ΑΝΔΡΟΣ 2024: Από τον οβελία στ...
Ήρθε κόσμος όπως θέλει η παράδοση των ημερών του Πάσχα. Όμως, ποια παράδοση κυριάρχησε γαστριμαργικά; Οι απαντήσεις που λάβαμε χωρίς μάλιστα να ρωτήσουμε εκπλήττουν... "Κι όμως κινείται..." επέμεινε ο Γαλιλαίος μετά την δίκη του που ομολόγησε ότι "η γη δεν κινείται". Κι όμως και η παράδοση κινείται και δεν μένει ακίνητη  μπορούμε να πούμε εμείς αφού ακούσαμε δύο εστιάτορες (Λιθοδομή - Κόρθι και Σταμάτης - Μπατσί) και έναν παραγωγό - κρεοπώλη της Άνδρου (Ζαγοραίο-Κόρθι), με τους οποίους συναντηθήκαμε τυχαία κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων μας στο νησί αυτές τις πασχαλινές μέρες και μίλησαν αυθόρμητα για τις προτιμήσεις των Ελλήνων από τον οβελία και τον λαμπριάτη στο αρνί ή κατσίκι στον φούρνο με πατάτες...
ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ KAI "ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ"...
Και είχαμε και το μικρό πανηγύρι, αλλά θαυματουργό λόγω θέας, πρασίνου και νερών, του Άη-Γιώργη στο Φαράλι. Σε μια μαγική καταπράσινη ρεματιά της Άνδρου, που ανασαίνει μεθυστικό Αιγαίο, μισοκρυμμένος μέσα στα αιωνόβια πλατάνια ο Άη-Γιώργης. Γιόρταζε το ταπεινό, αλλά υπέροχο ξωκλήσι. Και ο πολιτιστικός σύλλογος Καπαριάς διοργάνωσε το δικό του πανηγύρι εκεί. Σαφώς μικρότερο από τα Τρομάρχια (που πλέον είναι πανανδριακό) όμως το ίδιο υπέροχη και η γωνιά κι αυτή της Άνδρου. 
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΙ ΟΛΗ Η ΑΝΔ...
Δευτέρα του Πάσχα κι όλη η Άνδρος βρέθηκε στα Τρομάρχια. Το μεγάλο πανηγύρι του νησιού που κρατάει πίσω στον χρόνο και μεταφέρει μια παράδοση της αγροτικής κοινωνίας της Πίσω Μεριάς Κορθίου στο σήμερα. Κάποτε ήταν το μεγάλο πανηγύρι του χωριού που οι οικογένειες έσμιγαν μαζί  τη επόμενη μέρα του Πάσχα. Και μαζί έσμιγαν και οικογένειες με τα φαγητά τους από όλο το τότε αγροτικό Κόρθι. Με αφορμή την θρησκευτικά παράδοση της εκκλησίας να γιορτάσουν μαζεύονταν μετά τον οικογενειακό οβελία για να συνεχίσουν την πασχαλινή γιορτή.
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ: Πέφτουν...
Φίλοι του Εν Άνδρω, Στην παραλία Κυπρί πασχαλιάτικα είναι ήδη αποθηκευμένες για εγκατάσταση οι νέες τσιμεντοκολώνες του ΑΔΔΗΕ. Μέσα στο Πάσχα και παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και τις διαβεβαιώσεις του Δήμου για ξύλινες. Παραδοσιακές κολώνες πέφτουν και στη θέση τους θα υψωθούν τσιμεντένια αίσχη.
ΑΝΔΡΟΣ: Στιγμιότυπα από το Πάσ...
Πασχαλινό τραπέζι στον Ζόργκο στο AEGEAN BLUE