Πυρκαγιά στα Άχλα την ώρα που χιονίζει στα βουνά της Άνδρου!!!!

 

 

Φωτογραφίες από την φωτιά στα όρια Βουρκωτής στον δρόμο για τα Άχλα παραμονή Φώτων και με χιονιά!!!

ΩΡΑ 22.00 Μέσα σε χιονόπτωση τα περισσότερα αυτοκίνητα αποχώρησαν από τον τόπο της πυρκαγιάς. Ήταν κάτι εξώκοσμο να βλέπεις του φάρους των πυροσβεστικών μέσα στον χιονιά να κατηφορίζουν προς την βάση τους. Την ίδια ωρα το χιόνι έπεφτε σε ριπές. Αυτά είπαμε μόνο στην Άνδρο μπορούν να συμβούν που πλέον μοιάζει με φλεγόμενη βάτο που καίγεται όλες τις εποχές και με όλους τους καιρούς. 

 

 

Η ομάδα των πυροσβεστών και των εθελοντών μετά το τέλος της φωτιάς μπροστά στα πυροσβεστικά αυτοκίνητα μέσα στον χιονιά

 

Πυροσβέστης και εθελοντής αγκαλιασμένοι μετά το τέλος της πυρκαγιάς μέσα στο καταχείμωνο ευχόνται ...καλή χρονιά!!!

 

ΩΡΑ 20.25 - Μετά από 4 ώρες υπάρχουν πλέον μόνο δύο μικρές εστίες φωτιάς που καίνε αυτη τη στιγμή σε πολύ δύσβατο σημείο του δρόμου προς τα Άχλα πάνω από την Βουρκωτή. Οι πυροσβέστες περιμένουν να σβήσουν και αυτές. Υπάρχει πολύ κρύο και ξαστεριά και παγωμένος άερας.

Τελικά κάηκαν 500 στρέμματα φρύγανα και θάμνοι.

Όπως είπε ένας πυροσβέστης: ΤΕΛΙΚΑ ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΝΑΜΕ. ΚΛΕΙΣΜΑΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ (!!!) ΜΕ 100 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΜΕΝΑ! ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ, ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΦΩΤΩΝ, ΜΕ 500!!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ...

Καλά που μερικοί από αυτούς μέσα στον παγωμενο άερα πάνω στα βουνά έχουν χιούμορ. Έστω και πικρό ή μαύρο. 

Εμείς τι άλλο να πούμε; 

ΩΡΑ 19.45 -  Νέο τηλεφώνημα από τον κ. Νίκο Βιδάλη που περασε με το ταξί του από το σημείο. Η ακριβής εστία μας την προσδιόρισε βόρεια της Βουρκωτής όπως κατεβαίνει ο δρόμος για τα Άχλα. Η φωτιά έκαιγε από τις 16.46 που μας πήρε το πρώτο τηλεφώνημα από την Μονή Παναχράντου ο πατήρ-Αέτιος. Η φωτιά αυτή τη στιγμή είναι σε ύφεση. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί περίπου 500 στρέμματα. 

Προφανώς εξείχθηκε μεταξύ 16.00 και αυτή τη στιγμή γύρω στις 19.45. Όπως είπαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση μας η φωτιά δεν μπήκε στην ρεματιά και στην κοιλάδα γιατί την πρόλαβαν οι πυροσβέστες. Το αστείο ήταν πως από το Απροβάτου μέχρι το σημείο της φωτιάς τα πυροσβεστικά έτρεχαν σε χιονισμένο τοπίο!!!

Είπαμε η Άνδρος στις πυρκαγιές είναι μοναδική!!!

Αργότερα θα ανεβάσουμε φωτογραφίες και βίντεο από την πυρκαγιά...

 ΩΡΑ 19.30 - Τρεις λοφίσκοι σε φλόγες. Μόλις τώρα οι πυροσβέστες ανέκοψαν ένα μέτωπο 300 μέτρων. Οι εθελοντές παλεύουν σε ένα μέτωπο 100-150 μέτρων! Υπάρχει ισχυρός άνεμος. Ευτυχώς η φωτιά δεν μπήκε στην κοιλάδα γιατί την πρόλαβαν οι πυροσβέστες. Τα μέτωπα απέχουν από την θάλασσα αρκετά χιλιόμετρα. Δεν κινδυνεύουν οι τουριστικές εγκαταστάσεις του κ. Ματθαίου Παντζόπουλου γιατί είναι αρκετά μακριά. 

ΩΡΑ 19.10 - Κατά τις 16.46 μας τηλεφώνησε ο πατήρ-Αέτιος από το μοναστήρι για να μας πει πως μάλλον υπάρχει μεγάλη φωτιά προς την μεριά της Βουρκωτής ή στα Άχλα. Πήραμε αμέσως την πυροσβεστική που δεν είχε ειδοποιηθεί και δεν ήξερε τίποτα. Οι πυροσβέστες ρωτούσαν αν είναι φάρσα καθώς στο Απροβάτου ήδη το έστρωνε το χιόνι σιγά-σιγά. Θεωρήσαμε το θέμα λήξαν. Όμως σε λίγο ο αναγνώστης μας Β.Ψ. μας ειδοποιήσε πως ήταν πραγματικότητα. Πήραμε τηλέφωνο πυροσβεστική και εθελοντές.

Βρήκαμε τελικά στο τηλέφωνο τον Νίκο Χαζάπη επικεφαλής των εθελοντών που πλησιάζε στα Άχλα. Η φωτιά έδειχνε να έχει μέτωπο, αλλά λογω καιρού δεν έδειχνε πολύ ζωηρή. Οι εθελοντές έφταναν εκεί με 4 αυτοκίνητα!!! Ξαναπήραμε την πυροσβεστική και ο αρμόδιος τελικά, όταν τον βρήκαμε στα Άχλα, μας είπε πως κόντεψε να τρελαθεί με το απίστευτο πρώτο τηλεφώνημα. Αλλά σύντομα ήρθε και το δεύτερο και έτσι βρέθηκε με τρία οχήματα στον δρόμο.'Οταν διαβίβασε το σήμα στην περιφέρεια στην Σύρο δεν τον πίστευαν: "μα σοβαρά δασική πυρκαγιά με χιόνι στην Άνδρο! Πως γίνεται αυτό;"

Φαίνεται πως στην ...μακρινή Συρο σκέφτονται κυκλαδίτικα! Και όχι ...Ανδριώτικα!!!

Κατά τα άλλα θα σας ενημερώσουμε σε λίγο με νέα ανάρτηση για την εξέλιξη... 

  

ΩΡΑ 18.45΄ - Έχουμε γράψει τόσες φορές πως η Άνδρος είναι μια μοναδική περίπτωση στις πυρκαγιές. Τη στιγμή αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως με την υπό εξέλιξη πυρκαγιά στα Άχλα και ενώ το κρύο και το χιονόνερο έχει απλώσει πάνω από το νησί και σε πολλά μέρη έχει ήδη στρώσει χιόνι!!!. Τι άλλο να πει κανείς;

Αυτή τη στιγμή η πυροσβεστική με τρία αυτοκίνητα και ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών  με τέσσερα φτάνουν επί τόπου. Στον δρόμο για τα Άχλα συνάντησαν χιόνι, όμως στο σημείο της φωτιάς δεν βρέχει ούτε χιονίζει ακόμα.