ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ: μετά την καταιγίδα μια άλλη μέρα ξημέρωσε

 

Το Πέταλο με τα χιόνια να λιώνουν 11/1 (φωτο: Μονή Παναχράντου) 

Μετά την καταιγίδα ένας λαμπρός ήλιος και μια διαυγής ατμόσφαιρα σε αφήνει άφωνο. Το χιόνι που λιώνει σιγά-σιγά μοιάζει με μια ζωγραφική σύνθεση του λευκού με το πράσινο. Μια άλλη Άνδρος ξεπροβάλλει σιγά-σιγά πιο φιλική πιο οικεία. Όμως κάτι ακόμα έχει απομείνει πάνω στα βουνά να θυμίζει την χιονοθύλελλα που ζήσαμε. Ή, όπως την είπε και το δελτίο είδήσεων την ...μετωρολογική βόμβα που φάγαμε κατακέφαλα!

Οι φίλοι του εν Άνδρω φωτογραφίζουν για εσάς το Πέταλο, τους Γερακώνες και τα βουνά του Κορθίου. Οι φίλοι του εν Άνδρω πάντα παρόντες μας έστειλαν σήμερα τις πρώτες φωτογραφίες της επόμενης μέρας.

Μια άλλη μέρα ξεκινά για το νησί μας. Το πράσινο αρχίζει να ξαναπαίρνει την θέση του και πάλι. Δες τε αυτές τις τελευταίες φωτογραφίες και γυρίστε το ημερολόγιο στις προηούμενες μέρες να δείτε την αλλάγή που συνέβη. έτσι είναι η ζωή κάποιες μέρες δύσκολες, φουρτουνιασμένες, αλλά και εντυπωσιακές. Και άλλες ήρεμες, χαλαρές, αλλά και εντυπωσιακές. Τελικά αυτό που μένει είναι ...οι εντυπώσεις!!!!

Το ημερολόγιο μας κλείνει κάπου εδώ μετά από 5 μέρες με μερικές τελευταίες φωτογραφίες και αυτό το μικρό σχόλιο. Σας συντρόφεψε και μας συντρόφεψε πέντε μέρες στα δύσκολα. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σας όπως πάντα. Από την μεριά μας ας ευχηθούμε κάπου εδώ στους περίπου 3.000 επισκέπτες του ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΥ αυτών των ημερών και στους 1800 του πρωτου ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΥ (των δύο πρώτων ημερών) μια καλή χρονιά... εν Άνδρω  

 

Οι Γερακώνες με τα χιόνια να λιώνου 11/1 (φωτο: Α. Σαλούβαρδος)

Οι Γερακώνες με τα χιόνια μα λιώνουν δίπλα στην μέχρι προχτές αποκλεισμένη ολοσχερώς Μονή Παναχράντου 11/1 (φωτο: Μονή Παναχράντου)

 

Ο μικρός καταρράκτης δίπλα στο μοναστήρι ξαφνικά έγινε μεγάλος και κατεβάζει πολύ νερό. Το λιώσιμο του χιονιού με τους μικρούς καταρρα΄κτες να τρέχουν θυμίζει ακόμα κάτι από νογβηγικό φιόρδ... 11/1 - (Φωτο: Μονή Παναχράντου)

Στραπουργίες και Υψηλού μέχρι προχτές αποκλειμένα. Τώρα καταπράσινα. Μια άλλη μέρα ξεκίνησε. 11/1 - (φωτο: Μονή Παναχράντου)

 

Τα καταοπράσινα σήμερα Λάμυρα. Μέχρι προχτές κάτασπρα. Το φόντο στο Πέταλο θυμίζει κάτι από τις προηγούμενες δύσκολες μέρες. 11/1 (φωτο: Α. Σαλούβαρδος)  

 

Μια ακόμα φωτογραφία της πλαγιάς με τα χωριά Υψηλού, Λάμυρα. Το πράσινο αντικατέστησε το λευκό. Μόνο η κορυφή του βουνού θυμίζει την εβδομάδα που πέρασε. 11/1/ (Φωτο: Α. Σαλόυβαρδος)

 

Το τελευταίο χίονι στο Πάνω Κάστρο 11/1 (φωτο: Γ. Τρανάκος)

Το τελευταίο χιόνι στα βουνά του Κορθίου 11/1 (φωτο: Γ. Τρανάκος)

Μια άλλη μέρα ξημέρωσε μέσα στο πράσινο αφήνοντας μακριά στις βουνοκορφές το λευκό που έπνιγε τους κάμπους του Κορθίου μέχρι χτες 11/1 (φωτο: Γ. Τρανάκος)

 

 

 

Διάνοιξη δρόμου στον Άγιο Πέτρο (10/1)

 

Επισκευή δικτύου από την ΔΕΗ στον Αμμόλοχο (10/1)

Από την αντιδήμαρχο κ. Ν. Μαμάη λάβαμε στο f/b και ανεβάζουμε δύο μηνύματα και φωτογραφίες από τις διανοίξεις δρόμων και ηλεκτροδοτήσεις στην Βόρεια Άνδρο και στον Αγιο Πέτρο

 ΣΑΒΒΑΤΟ - 10/1 Βόρεια Άνδρος: Το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕΑ στον Αμμόλοχο.

Οι βλαβες στην περιοχή ήταν όπως μας πληροφόρησαν εκτεταμένες και σοβαρές, λόγω της πτώσης πολλών κεραυνών στην περιοχή.
Η αποκατάσταση ηλεκτροδότησης του χωριού ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους.Και η σημερινή διάνοιξη των δρόμων του Αγίου Πέτρου, ήταν δυσχερής, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες (σημερινές). Πράγμα που απαιτεί ιδιάιτερη προσοχή κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες, λόγω παγετού.

 

 

 

Βουρκωτή 9/1 βράδυ - η πυροσβεστική φτάνει στο παγωμένο χωριό για να ελέγξει την κατάσταση του δρόμου και την ασφάλεια των κατοίκων

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/1 - ΩΡΑ 22.25 ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ Αυτές τις τέσσερις μέρες με τα χιόνια η πυροσβεστική της Άνδρου ήταν παντού και για όλα. Μερικές φωτογραφίες λένε πολύ περισσότερα από τα λόγια. Σας τις παραθέτουμε όπως τις λάβαμε από φίλο του "εν Άνδρω" πυροσβέστη της Άνδρου για ενημέρωση σας. 

 

Αναμνηστική φωτογραφία στα χιόνια της Βουρκωτής των πυροσβεστών που έφτασαν μέχρι εκεί στις 21.00 (9/1)

 

Ο δρόμος για Κόρθι (8/1)

 

Το ερπυστριοφόρο της ειδικής υπηρεσίας της πυροσβεστικής ΕΜΑΚ και οι πυροσβέστες της Άνδρου που το χρησιμοποιησαν και στο Στενό - εδώ στην Σταυροπέδα (8/1)

 

 

 

Τεχνικοί της ΔΕΗ και πυροσβέστες δουλεύουν στο Στενό σε αντίξοες συνθήκες (8/1)

 

Πυροσβεστικά και αυτοκίνητα της ΔΕΗ εν σειρά μέσα στο πολικό τοπίο της Άνδρου - μια ακόμα μάχη μέσα σε συνθήκες πάγου (8/1)

 

Με το τζιπ και με τα φτυάρια ανοίγουν δρόμο για το αποκλειμένο μοναστήρι οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες (9/1)

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/1 - ΩΡΑ 19.25 Μερικά λεπτά μέτα την προηγούμενη ανάρτηση μας είχαμε τέσσερα σημαντικά τηλεφωνήματα. Σας δίνουμε τις ειδήσεις όπως έρχονται αυτή τη στιγμή στον "εν Άνδρω":

 

 - Το πρώτο από τον αρμόδιο της πολιτικής προστασίας κ. Α. Λάβδα που μας διευκρίνισε πως στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαι δεν είπε πως άνοιξαν οι επαρχιακοί δρόμοι, αλλά πως ανοίγουν. Δυστυχώς, όπως του παρατηρήσαμε η λέξη χρησιμοποιήθηκε σε χρόνο ενεστώτα διαρκείας και ακούστηκε ως αόριστός.  Για τον λόγο αυτόν έγινε παρερμηνεία. Απόδεχτηκε το πρόβλημα παρερμηνείας και μας εξήγησε την κατάσταση στην Άνδρο που για την ώρα είναι η εξής: ο κεντρικός δρόμος είναι ανοικτός. Από τους επαρχιακούς οι βασικότεροι έχουν ανοίξει όπως οι παράδρομοι των χωριών δεν έχουν ανοίξει (θα επιχιερηθοεί να ανοίξουν αύριο) και αυτό δυσκολεύει την επικοινωνία ακόμα.

 - Το δεύτερο ήταν από τον πρόεδρο των εθελοντών Νίκο Χαζάπη που μας διευκρίνισε πως η πυροσβεστική και η πολιτική προστασία ανέβαιναν με το ερπυστριοφόρο όταν ειδοποιήθηκαν από τον Ευδόκιμο πως είχαν ήδη φτάσει οι εθελοντές δασοπυροσβέστες. Και γύρισαν πίσω. Είχαν μια μικρή καθυστέρηση γιατί σε μια στροφή είχε κολήσει για λίγο το φορτηγό που ανέβαζε το ερπυστριοφόρο.

 - Το τρίτο από την δημοτική σύμβουλο Ειρήνη Πανταζή που μας πληροφόρησεπως στο Κόρθι οι παράδρομοι των χωριών δεν έχουν ανοίξει και οι κάτοικοι να είναι προσεκτικοί. Ακόμα μας είπε πως αυτή τη στιγμή το Κόρθι, το Γιανισσαίο και το Κοχύλου δεν έχουν ρεύμα λόγω εξοικονόμησης που κάνει η ΔΕΗ στο δίκτυο για λίγο. Σε μια ώρα όμως θα έχουν και δεν θα διακοπεί καθόλου.

 - Το τέταρτο από τον επικεφαλής της πυροσβεστική Άνδρου Χρήστο Παπαϊωάννου που μας είπε πως στην Βουρκωτή που είναι αυτή την στιγμή το χιόνι στον δρόμο είναι ένα μέτρο και από την στροφή για Άχλα μέχρι την Άρνη είναι αδιάβατος για αυτοκίνητα. Μπορεί να περάσει μόνο ψηλό αγροτικό τετρακίνητο με αλυσίδες. Δεξιά και αριστερά του δρόμου υπάρχουν 5 κολώνες σπασμένες από την θυέλλα.

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/1 - ΩΡΑ 18.00 Ο τετραήμερος αποκλεισμός της Μονής Παναχράντου στους χιονισμένους Γερακώνες έσπασε σήμερα το απομεσήμερο από ομάδα των εθελοντών σασοπυροσβεστών Άνδρου αποτελούμενη από τους Νίκο Χαζάπη, Παντελή Στυλιανό και Νίκο Καγιά. Με ένα τζιπ με αλύσίδες και φτυάρια κατάφεραν να ανέβουν από τα Φάλικα μέχρι το μοναστήρι και να απεγκλωβίσουν τον γέροντα Ευδόκιμο που έπρεπε να ταξιδέψει για Αθήνα πριν την Κυριακή.

Το κλιμάκιο της πυροσβεστικής που τόσα έχει κάνει αυτές τις μέρες δεν μπόρεσε να ανέβει γιατί το φορτηγόπου μετέφερε το ερπυστριοφόρο κόλησε στον παγωμένο δρόμο στα Φάλικα. Ίσως είναι η μόνη μη επιτυχής επιχείρηση του κλιμακίου της πυροσβεστικής Άνδρου που αυτές τις μέρες έβγαλε ασπροπώσοπο το νησί μας με τις τολμηρές επιχειρήσεις του από την βόρεια Άνδρο (κατάσβεση φωτιά σε ανεμογεννήτρια (Καλυβάρι) μέχρι την επιδιόρθωση με τους ηρωικούς τεχνικούς της ΔΕΗ τηςε βλάβης στο Στενό που έδωσε ρεύμα στην Τήνο και τους δεκάδες απεγκλωβισμούς αυτοκινήτων.

 

Δημοσιεύουμε μερικές φωτογραφίες από την επιχείρηση των εθελοντών δασοπυροσβεστών που έγινε μετά απο συννενόηση με την πυροσβεστική Άνδρου παρακάτω:

 

Το τζιπ μέσα στο χιόνι ανεβαίνει... (9/1)

 

...και από πίσω με τα φτυάρια ακολουθούν αυτοί που φτυάριζαν στα δύσκολα (9/1)

 

...και το απαραίτητο καφεδάκι των τριών εθελοντών με τον γέροντα Ευδόκιμο μετά την δύσκολη άφιξη (9/1)

 

Κατά τα άλλα η ανακοίνωση του υπεύθυνου του Δήμου Άνδρου περί ανοίγματος όλων των δρόμων της Άνδρου το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι δημιούργησε προβλήματα σε εγκλωβισμένους κατοίκους που έσπευσαν μετά από τρεις μέρες αποκλεισμό να βγουν από τα σπιτιά τους διαπιστώνοντας όμως πως η ανακοίνωση ήταν πρόωρη. Λάβαμε ένα γράμμα από το Κάτω Υψηλού όπου διαμαρτύρονται. Ελπίζουμε να μην ξαναγίνει τέτοιο λάθος γιατί κάποιοι ταλαιπωρούνται αδίκως, ενώ έχουν ήδη υποστεί και την ταλαιπωρία της χιονοθύλελλας.

 

 

"Ονομάζομαι Φωτεινή Μπασαντή, είμαι μόνιμος κάτοικος Κάτω Υψηλού και ο χώρος εργασίας μου είναι το κέντρο ξένων γλωσσών στην Χώρα Άνδρου. Σας γράφω σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε μετά την χιονοθύελλα. Πιο συγκεκριμένα σήμερα το πρωί 8/1 ο σύζυγος μου και εγώ βασιζόμενοι στις δηλώσεις του κ. Λάβδα στον ΣΚΑΙ όπου είπε πως οι δρόμοι όλοι εκτός Βουρκωτής και Άρνης είναι ανοικτοί ξεκινήσαμε για να πάμε στο αυτοκίνητο μας.

Ανεβήκαμε δεκάδες πέτρινα ολισθηρά σκαλιά, σκεπασμένα με χιόνια για περίπου 300 μέτρα μόνο και μόνο για να δούμε ότι ο δρόμος του Κάτω Υψηλού δεν είχε καθαριστεί. Φυσικά ήταν αδύνατο να πάμε στην Χώρα. Έτσι ξαναγυρίσαμε πίσω κακήν κακώς.

Στη συνέχεια ο σύζυγος μου καθάρισε 300 μέτρα σκαλιά με το φτυάρι. Μετά πήραμε τηλέφωνο στον Δήμο Άνδρου και δεν απαντούσε κανένας. Πήραμε τηλέφωνο και ρωτήσαμε τον κ. Αστρά που μένει παρακάτω και μας είπε πως κι εκεί δεν είχαν καθαρίσει παρά τις ανακοινώσεις στην τηλεόραση.

Συμπέρασμα: Πιο πολύ υπευθυνότητα σε όσα λέγονται αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βάζοντας και βγάζοντας αλυσίδες σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/1, ΩΡΑ 10.35 – Για τέταρτη μέρα η Άνδρος ξυπνά με πολλά προβλήματα από την χιονοθύελλα. Το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού (Γαύριο-Χώρα-Κόρθι) είναι ελεύθερο, όμως σύμφωνα με τους επικεφαλής της αστυνομίας και της πυροσβεστικής Άνδρου τα τοπικά οδικά δίκτυα είναι ακόμα σε πολύ μεγάλο ποσοστό αποκλεισμένα. Όμως σήμερα θα γίνει μεγάλη προσπάθεια από όλους (μηχανήματα, πολιτική προστασία, κλπ) για να ανοίξουν όσα περισσότερα μπορέσουν. Η αστυνομική απαγόρευση κυκλοφορίας που εκδόθηκε προχθές, όπως μας είπε ο αστυνομικός διοικητής Άνδρου, τυπικά ισχύει ακόμα. Ο λόγος είναι πως και εκεί που άνοιξαν οι επαρχιακοί δρόμοι υπάρχει ακόμα παγετός σε ορισμένους και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Ο παγετός θα σπάσει σε όσα άνοιξαν σήμερα που ανέβηκε η θερμοκρασία.

 

Όπως φαίνεται δεν είναι αποκλεισμένοι οι δρόμοι για τα ορεινά χωριά, αλλά και για χωριά κοντινά στην Χώρα. Για παράδειγμα, άνοιξε χτες αργά το πρωί ο δρόμος για Υψηλού-Στραπουργιές, αλλά ακόμα μέχρι σήμερα όπως μας μεταφέρουν οι κάτοικοι δεν άνοιξε για Κάτω Υψηλού και Λάμυρα οι οποίοι μάλλον θα ανοίξουν σήμερα.

Χτες έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους Εθελοντές Δασοπυροσβέστες να ανοίξει δρόμος για το μοναστήρι της Παναχράντου που είναι αποκλεισμένο από τις 6/1/2015, αλλά απέτυχε καθώς η τσάπα και το πυροσβεστικό όχημα δεν μπόρεσαν να περάσουν τον παγωμένο δρόμο. Η ανάγκη για χρήση αλατιού ή θαλασσινού νερού σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθά όπως μας είπαν αυτοί που προσπάθησαν. Σήμερα θα γίνει νέα απόπειρα για να φτάσουν το αποκλεισμένο επί σχεδόν 4 μέρες μοναστήρι και τους τρεις καλόγερους που περιμένουν. Το μοναστήρι πέρασε όλο αυτό διάστημα και χωρίς ρεύμα με την βοήθεια μιας μικρής γεννήτριας που έχει για ώρα ανάγκης.  

O δρόμος για το μοναστήρι έγινε μια απόπειρα να ανοίξει και τις προηγούμενες μέρες από το Βουνί από την πολιτική προστάσια του Δήμου Άνδρου, αλλά λόγω μεγάλης χιονόπτωσης στο χωριό αυτό δεν έγινε δυνατό. Τώρα επιχειρούν από τα Φάλικα, αλλά και εκεί όπως είπαμε παραπάνω δεν έγινε χτες δυνατό.

 

 

Το ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ μαζί με τα συνεργεία της ΔΕΗ δουλεύουν στο Στενό για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της Τήνου - 8/1/2015

ΠΕΜΠΤΗ 8/1 - ΩΡΑ 18.10  H ΔΕΗ και η πυροσβεστική μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες και μέσα συνθήκες παγετού κατάφεραν και αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση της Τήνου πριν από λίγο. Την αποκλειστική πληροφορία εδωσαν στο "εν Άνδρω" (αναγνωρίζοντας έτσι και τον ρόλο του στην διαχέιριση των πληροφοριών κατά την διάρκεια της κρίσιμης κατάστασης λόγω της χιονοθύελλας) οι αρμόδιοι των υπηρεσιακών κλιμακίων που είναι αυτή τη στιγμή στο νησί μας. Η Τήνος αυτή τη στιγμή έχει πληρη ηλεκτροδότηση. 

 

Εργαζόμενοι της πυροσβεστικής και της ΔΕΗ υπό δύσκολες συνθήκες στο Στενό - 8/1/2015

Η κατάσταση στο Στενό ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω του δύσβατου της περιοχής και της πτώσης ενός πυλώνα λόγω της θύελλας. Έτσι ολόκληρη η Τήνος έμεινε σχεδόν δύο 24ωρα χωρίς ρεύμα. Αύριο τα ειδικά συνεργεία της ΔΕΗ και η πυροσβεστική θα εργαστούν με στόχο να αντικατασταθεί ο πεσμένος πυλώνας.

Και όταν λέμε δύσκολες συνθήκες, όπως βλέπετε εννοούμε ...πολύ δύσκολες!  - 8/1/2015

Λιγές μόλις ώρες μετά την άφιξη στην Άνδρο του ειδικού ερπυστριφόρου της ΕΜΑΚ και του ειδικούβ τζιπ της ΔΕΗ με την συμβολή και της πυροσβεστικής Άνδρου και της ΔΕΗ Άνδρου έγινε κατορθωτό να γίνει αποκατάσταση του δικτύου. Μπορεί πολλά να λέγονται για τις δυσλειτουργίες υπηρεσιών του δημοσίου, αλλά πρέπει κανείς να ομολογήσει πως την αυταπάρνηση που έδειξαν αυτές τις πολύ δύσκολες μέρες με αυταπάρνηση, εργατικότητα και θάρρος οι πυροσβέστες της Άνδρου και οι τεχνικοί της ΔΕΗ του νησιού μας και με την βοήθεια των μηχανημάτων και ειδικών που ήρθαν από την Αθήνα έδειξαν πως ακόμα αρκετά πράγματα δουλεύουν στον τόπο μας.

 

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 8/1 ΩΡΑ 00.15: Το πρωί στις 6.00 το ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ μαζί με πυροσβέστες της Άνδρου και το ειδικό τζιπ της ΔΕΗ θα είναι στο Στενό σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν το σημείο της βλάβης ώστε να την επιδιορθώσουν και να δώσουν ρεύμα στην Τήνο που είναι πάνω από 24 ώρες χωρίς ηλεκτρικό. 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/1 - ΩΡΑ 20.25: Κατά τις 21.15 αποψε αναμένεται στο Γαύριο το πλοίο Θεολογος που καθυστέρησε για να φορτώση  ερπυστριοφόρο και ειδικό τζιπ της ΔΕΗ. Θα επιχειρήσουν αύριο στο Στενό όπου έχει υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το δίκτυο της ΔΕΗ. Λόγω του προβλήματος αυτού δεν έχει ηλεκτρικό η Τήνος εδώ και πάρα πολλές ώρες (από χτες).

 

Την πληροφορία για τα δύο οχήματα μας την έδωσε πριν από λίγο ο διοικητής της αστυνομίας Άνδρου, που μας τηλεφώνησε ο ίδιος και μας την επιβεβαίωσε και ο υπεύθυνος της ναυτιλιακής εταιρειας Παναγιατάκη στην οποία ανήκει το Θεολόγος. Διορθώνουμε και προσθέτουμε τα στοιχέια αυτά στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση μας. 

Τα μηχανήματα αυτά δεν είναι για την διάνοιξη των δρόμων, αλλά θα τα εκμεταλευτούν και για κάποια σημεία των κλειστών δρόμων της Άνδρου. Αύριο θα επιχειρήσουν να φτάσπυν στο Στενό όπου έχει γίνει βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ. Η διακοπή του ηλεκτρικού από το Αλιβέρι προς Άνδρο οφείλετε στο γεγονός πως εχουν πέσει πυλώνες στην Νότια Εύβοια και είναι δύσκολη η πρόσβαση για να επισκευαστούν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρχει πληροφόρηση.

  

 ΤΕΤΑΡΤΗ 7/1 - ΩΡΑ 18.10 Απόψε το βράδυ θα γίνει προσπάθεια να ανοίξει το κλειστό οδικό δίκτυο του νησιού με ερπυστριοφόρα που ζήτησε ο δήμαρχος από την πυροσβεστική (που τόσα έχει κάνει αυτές τις μέρες το τοπικό της κλιμάκιο παλεύοντας την μια μέρα με την φωτιά και την άλλη με τα χιόνια). Έρχεται ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ για να ανοίξει τους δρόμους στα δύσκολα σημεία τους μιας και αρκετά μηχανήματα έπθαν βλάβες. 

Το πλοίο Θεολόγος καθυστέρει το δρομολόγιο του για να το παραλάβει. Ήδη όμως οι πρώτοι επιβάτες από Χώρα μπόρεσαν το απόγευμα και έφυγαν για Ραφήνα με το τελευταίο δρομολόγιο του Super Ferry. Το Super Ferry θα λείψει για την ετήσια συντήρηση του από την γραμμή μέχρι την 8η Φεβρουαρίου 2015.   

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/1, ΩΡΑ 14.35: Η κατάσταση μάλλον χειροτερεύει στο νησί μας. Αυτή τη στιγμή το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού μας λειτουργεί μόνο για αυτοκίνητα που έχουν αλυσίδες. Ο υπηρεσιακός βραχίονας της πολιτικής προστασίας όπως  εκφράζεται από την πυροσβεστική έχει αναλάβει όλο το βάρος της λειτουργίας απεγκλωβίζοντας αυτοκίνητα και ανθρώπους από τα χιόνια.

Δυστυχώς λόγω μη πληροφόρησης πολλοί είναι αυτοί που βγαίνουν και κυκλοφορούν με αυτοκίνητα στο κεντρικό δίκτυο και παγιδεύονται στα σημεία με το πολύ χιόνι. Από χτες το βράδυ μέχρι σήμερα έχουν απεγκλωβιστεί από την πυροσβεστική 20 αυτοκίνητα και πλήθος επιβατών. Επίσης όπως μας είπαν οι αρμόδιοι πως δεν υπάρχει αλάτι ώστε να κρατηθεί ο δρόμος ανοικτός όταν τον ανοίγουν. Υπήρξε μια πρόταση για αλατόνερο (θαλασσινό νερό) όμως δεν προχώρησε.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ενημέρωσης για την κατάσταση των δρόμων. Τόσο του κεντρικού δικτύου όσο και των επαρχιακών δρόμων. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν οι σημαντικοί δευτερεύοντες δρόμοι. Όλο το βάρος έχει  πέσει στο κεντρικό δίκτυο και έτσι δεκάδες χωρία είναι εντελώς αποκλεισμένα. Ακόμα και αυτά που είναι μόλις 3-4 χιλιόμετρα από την Χώρα, το Γαύριο  κλπ.

Οι πρωινοί επιβάτες που έφτασαν με το καράβι έμειναν για ώρα στο Γαύριο.

Μας τηλεφωνούν πάρα πολλοί ή μας γράφουν μηνύματα. Όμως παρά τις προσπάθειες μας οι αρμόδιοι έχουν μάλλον εξουθενωθεί και έτσι δύσκολα έχουμε επικοινωνία.

Κατά τα άλλα η χιονοθύελλα με μειωμένη όμως ένταση συνεχίζεται…  

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/1  ΩΡΑ 11.15 Η κακοκαιρία συνεχίζεται στην Άνδρο. Αυτή τη στιγμή μαχανήματα της Πολιτικής Προστασίας δίνου μάχη να ανοίξουν τον δρόμο από Κόρθι προς Σταυροπέδα και από Χώρα προς Σταυροπέδα επίσης. Ο δρόμος προς Γαύριο ανοίγει από μηχανημα, αλλά κλείνει αμέσως. Η πυροσβεστικη μεταβαίνει στον Πιτροφό γιατί λόγωτου βάρους του χιονιού ένα μεγάλο δέντρο έπεσε στον δρόμο και τον έχει κλείσει.

 

Ο υπεύθυνος Πολτικής Προστασίας κ. Α. Λάβδας μας είπε πως αν κρατήσει η θύελλα ίσως καταφέρουν να κρατήσουν τον κεντρικό δρόμο ανοιχτό προς το καράβι το μεσημέρι. ¨ολο το επαρχιακό δίκτυο του νησιού αυτή την ώρα είναι αποκλεισμένο. Αυτό δυσκολεύει και την ΔΕΗ που ακόμα δεν έχει επιδιορθώσει τις βλάβες στα σημεία που αναφέραμε χτες το βράδυ. 

Σε λίγο θα αναρτήσουμε φωτογραφίες για να έχετε και μια εικόνα της κατάστασης

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/1 ΩΡΑ 07.50 Η σφοδρή χιονοθλυελλα της νύχτας έχει πλέον παραλύσει τα πάντα πάνω στο νησί. Γίνεται αγώνας πρωι-πρωί να ανοίξει πάλι ο κεντρικός δρόμος του νησιού από Χώρα προς Γαύριο. Το επαρχιακό δίκτυο δύσκολα θα ανοίξει. Ήδη ξεκινά νέο κύμα κακοκαιρίας μέχρι το μεσημέρι. Η ΔΕΗ έχει πάρα πολλά προβλήματα σε ορισμένα σημεία. Με ειδικά αυτοκίνητα προσπαθούν να φτάσουν στα επίμαχα σημεία που έχουν πρόβλημα. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Άνδρου έχει βγάλει από το πρωί τα μηχανήματα (δικά της και ενοικιαζόμενα) στους δρόμους. Αυτή τη στιγμή το χιόνι στο Υψηλού είναι σε ορισμένα σημεία μισό μέτρο. Η χιονόπτωση έχει σταματήσει εκεί για την ώρα. Στο μοναστήρι της Παναχράντου επίσης μισό μέτρο και η χιονόπτωση συνεχίζεται. 

 

 ΩΡΑ 23.45 Η πυροσβεστική δίνει άνιση μάχη με τον καιρό και τον δρόμο απεγκλωβίζοντας ανθρώπους και αυτοκίνητα, καθώς χιονίζει ασταμάτητα στην Άνδρο. Ιδίως στα ανατολικά του νησιού η κατάσταση είναι πολύ δύσκολα. Μέχρι στιγμής οι πυροσβέστες έχουν απεγκλωβίσει 7 αυτοκίνητα από τον κεντρικό δρόμο του Πιτροφού.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μηχάνημα πήγαινε μπροστά και άνοιγε δίοδο μέσα στα χιόνια, ενώ πίσω του ο δρόμος έκλεινε αμέσως. Έτσι αναγκάστηκε η πυροσβεστική να επέμβει. Οι πυροσβέστες έχουν κλείσει έξι ώρες στον δρόμο (από αργά το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα. Το παράδοξο είναι πως η αστυνομία δεν έχει ούτε ένα αυτοκίνητο στον δρόμο. Και βεβαίως το θετικό είναι πως παρά τα προβλήματα στους δρόμους το Κέντρομ Υγείας δεν έχει δεχτεί ούτε μια κλήση. Κάτι είναι κι αυτό!

Συνάμα άνθρωποι του Δήμου Άνδρου και μηχανήματα κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Άνδρου, όπως μας μεταδίδουν δίνει συνεχώς μάχη για να μην αποκλειστεί ο κεντρικός δρόμος του νησιού.

Συνάμα εδώ και πολλές ώρες  αρκετές περιοχές της ανατολικής Άνδρου δεν έχουν ρεύμα. Ειδικότερα οι περιοχές αυτές είναι στην Βουρκωτή, στο Κοχύλου (10 σπίτια), στο Υψηλού, στα Φάλικα και στην Μoνή Παναχράντου Η Χώρα, η Μεσαριά και τα Λειβάδια, έχουν ρεύμα. Όπως ρεύμα έχει και το Κόρθι με τα γύρω χωριά. Ρεύμα επίσης έχουν το Γαύριος, το Μπατσί και τα γύρω χωριά.  

Υπάρχουν τέσσερις τεχνικοί της ΔΕΗ είναι ένας στο Κόρθι, δύο στο Νειμποριό και ένας στο Γαύριο. Η δυνατότητα, όμω;, πρόσβασης τους στα σημεία που υπάρχουν βλάβες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Όπως μας πληροφόρησαν θα κάνουν ότι είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν θα γίνει πριν το πρωί.

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τον υπεύθυνο τεχνικό της ΔΕΗ. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας ενημερώσουμε ξανά. Όμως η περιοχή μας δεν έχει ρεύμα. Αν λοιπόν δεν σας ενημερώσουμε πάλι σημαίνει πως μείναμε ολοκληρωτικά και εμείς από ρεύμα. Αυτή τη στιγμή δουλεύει μόνο ημια φάση από το τριφασικό ρεύμα της περιοχής μας (Υψηλού).