Κι όμως η Άνδρος μπορεί...

Το Andros Queen ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με 1300 επιβάτες. Στην Άνδρο κατέβηκαν 250. Το Andros Fast Ferries ξεκίνησε επίσης με 1300 επιβάτες. Οι 150 κατέβηκαν Άνδρο. Οι υπόλοιποι 2100 συνέχισαν. Οι περισσότεροι για Τήνο. Στη φωτογραφία το Andros Queen επιστρέφει το βράδυ του Σαββάτου στη Ραφήνα. Ο καιρός έχει πέσει στα 5-6 μποφόρ.
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η Άνδρος μπορεί...

Οι ποδηλάτες κατεβαίνουν στην Άνδρο...
Αγαπητέ διαχειριστά,
Η Άνδρος μπορεί! Ένα μεγάλο γκρουπ με ξένους ποδηλάτες έφτασε στο νησί το Σάββατο το πρωί με ένα κατάμεστο πλοίο. Σας στέλνω σχετική φωτογραφία από το γκαράζ του πλοίου.
Ήταν μια ελπίδα μέσα στο συννεφιασμένο πρωινό. Μπορεί ο καιρός να έκανε τα δικά του το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, όμως ο κόσμος συνεχίζει να ταξιδεύει για Κυκλάδες...
Το βράδυ του Σαββάτου - παρά το φθινοπωρινό κρύο - το Βότσαλο στα Γυάλια ήταν γεμάτο κόσμο για ένα γαμήλιο πάρτυ. Κυρίως ξένους. Οι γάμοι, όλων των κατηγοριών, τον Σεπτέμβριο έδωσαν χέρι βοηθείας στο νησί. Πρέπει όμως κι εμείς - χωρίς προκαταλήψεις - να απλώσουμε το δικό μας για να το πιάσουμε...
Αυγουστίνος Γαλιάσος
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η Άνδρος μπορεί...
ΜΠΑΤΣΙ

Μπατσί, απομεσήμερο Παρασκευής. Δύο ψαράδικα κι ένα ιστιοφόρο στην μαρίνα. Και αρκετά αυτοκίνητα.

Στα βράχια έξω από την μαρίνα δύο τουρίστες - προφανώς ξένοι - κάνουν ηλιοθεραπεία. Η γυναίκα διαβάζει ένα βιβλίο. Απ' ότι φαίνεται μόνο οι γυναίκες πια διαβάζουν βιβλία!...
ΜΠΑΤΣΙ - ΤΑΒΕΡΝΑ "ΣΤΑΜΑΤΗΣ"

Ταβέρνα-εστιατόριο ο "Σταμάτης". Εφέτος είχε άνοδο της τάξης 20%-25%! Ο λόγος; Σταθερή παρουσία, σταθερή ποιότητα, σταθερές τιμές. Στη φωτογραφία το κλασικό κριθαρότο με γαρίδες και μελιτζανοπουρές. Με λίγα χρήματα μπορεί κάποιος να φάει και ποιοτικά και καλά. Η ποιότητα σε συνδυασμό με τις τιμές κερδίζουν. Και σημειώστε: ανοικτός χειμώνα-καλοκαίρι...
ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ - ΠΙΤΣΑΡΙΑ "HOT-SPOT"

Η πιτσαρία του Γιώργου Συρίγου, στην ευθεία του Αγίου Πέτρου, κέρδισε με την μάχη του καλοκαιριού. Και συνεχίζει στην μάχη του φθινοπώρου. Εκτός από τις χειροποίητες πίτες και το ζυμωτό ψωμί έχει και χειροποίητα μακαρόνια και πένες. Σταθερή παρουσία, σταθερή ποιότητα, σταθερές τιμές. Στη φωτογραφία πένες καρμπονάρα. Στα προκαταρτικά: δικό του ψωμί και λάδι με ντομάτα...

Και σημειώστε: ανοικτός χειμώνα-καλοκαίρι. Ήδη για εφέτος έχει προετοιμαστεί με μια εντυπωσιακή καινούρια ξυλόσομπα-τζάκι. Μια διαχρονική επιτυχία για όσους φτάνουν στην Άνδρο όλες τις εποχές...
ΓΑΥΡΙΟ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ "ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ"

Το "Καραβοστάσι" του Γιώργου Σιγάλα στο Γαύριο. Μια επίσης σταθερή και ποιοτική παρουσία για εισερχόμενους και εξερχόμενους στο νησί. Για επισκέπτες, παραθεριστές και κατοίκους. Για όλες τις εποχές. Η Άνδρος κερδίζει την μάχη του φθινοπώρου εδώ. Η φωτογραφία αποτυπώνει τα λεχθέντα: σχεδόν γεμάτο το εστιατόριο με ξένους, Παρασκευή μεσημέρι 26/9...

Η ποικιλία των μαγειρευτών φαγητών (κατσαρόλας και ταψιού) δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει από μια μεγάλη γκάμα. Εκδρομή, διακοπές, έξοδος, βόλτα, σημαίνει και καλό φαγητό μια ή δύο φορές τη μέρα. Και το "Καραβοστάσι" είναι η άγκυρα του Γαυρίου. Μια επένδυση που ξεκίνησε με λίγα κι έφτασε σε πολλά. Με σταθερή παρουσία, με σταθερή ποιότητα, με σταθερές τιμές. Και το σημαντικό: ανοικτό χειμώνα-καλοκαίρι...

Δηλαδή, με σταθερό προσωπικό και συνεχή επένδυση στο χαμόγελο, στην ευγένεια. Για τον πελάτη, που είναι ο συμπαραστάτης του χειμώνα-καλοκαίρι...
ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ - ΤΟ ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ "SMALL PARADISE"

Και μια διαφορετική προσέγγιση στον τουρισμό στην περιοχή της Χώρας. Εδώ και 5 χρόνια ο επιχειρηματίας Κώστας Πρώιος ξεκίνησε μια μικρή αγροτοτουριστική επιχείρηση στη Χώρα. Μέσα στη ρεματιά, λίγο έξω από την πόλη, μια μικρή μονάδα, που προσφέρει παραμονή σε έναν μικρό επίγειο παράδεισο, όπως λέει και το όνομα της: Small Paradise ή Μικρός Παράδεισος. Μέσα στο πράσινο και στις ελιές. Απέναντι από αμπέλια, λεμονιές, περγαμόντα και αρωματικά φυτά.

Καθόλου τυχαίο πως έχει 10 με τόνο στις πλατφόρμες ενοικιάσεων μέχρι σήμερα. Καθόλου τυχαίο πως προσελκύει κυρίως ξένους ευκατάστατους: από Αμερική και Ευρώπη. Φυσιολάτρες, λάτρες της υγιεινής διατροφής, περιπατητές. Καθόλου τυχαίο πως η σεζόν του μικρού αγροκτήματος είναι 6 μήνες! Ξεκινά τον Απρίλιο και τελειώνει τον Οκτώβριο!

Το πρωινό σερβίρετε στην καλαίσθητη αυλή, κάτω από τις ελιές, δίπλα στα γεράνια, στα λουλούδια και στους αρωματικούς θάμνους. Ο μπουφές περιλαμβάνει προϊόντα του αγροκτήματος, από όπου γίνεται και το πρωινό...

Το πρωινό ρόφημα είναι από αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Στη φωτογραφία πρωινό ρόφημα από ιβίσκο με λεμόνι! Σπάνια και διεγερτική γεύση...

Κι εκτός από το πρωινό που αποτελείται από διάφορες ποικιλίες σπιτικής μαρμελάδας, σε συνδυασμό με φρέσκο ανδιώτικο τυρί και βούτυρο και εξαιρετικό ανδριώτικο μέλι, αυτό που τα αλλάζει όλα είναι η ξεχωριστή ομελέτα με φρέσκα αυγά και τυρί, με ντοματίνια και δυόσμο. Όλα αυτά με εξαιρετικές τιμές και πριν και μετά και στη διάρκεια της σεζόν αποτελούν τον πυρήνα της επιτυχίας της μικρής αγροτουριστικής μονάδας για 6 μήνες τον χρόνο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Άνδρο όταν θέλει μπορεί. Και μπορεί η ιδιωτική πρωτοβουλία όταν θέλει γιατί η Άνδρος είναι ένα προικισμένο νησί με φύση εξαιρετική, σε απόσταση μικρή από την Αττική, με ιστορία και πολιτισμό, με δυνατότητες αναξιοποίητες από τους πολιτικούς (σε εθνικό και τοπικό επίπεδο). Είναι ένα μοναδικό προϊόν - όπως είπε δραστήριος επιχειρηματίας - που πουλάει μόνο του. Αυτά για την ώρα...
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"