Ένας απολογισμός του «εν Άνδρω» ή «αν σ’ αρέσει μπάρμπα-Λάμπρο ξαναπέρνα από την Άνδρο»…

Τετάρτη πρωί: Η Χώρα από το Υψηλού (φωτο: εν Άνδρω).

Τα γεγονότα και η καταγραφή τους

Ήταν μια διαφορετική εβδομάδα αυτή που ολοκληρώνεται για την Άνδρο. Μετά από μια ηλιόλουστη Κυριακή ξεκίνησε με αυξανόμενο κρύο η Δευτέρα. Και λίγο χιόνι στα ορεινά. Και μια ανακοίνωση του δημάρχου για την επικείμενη θύελλα και τηλέφωνα επικοινωνίας για ώρα ανάγκης της πολιτικής προστασίας που αναρτήσαμε και την διάβασαν 2.100 άνθρωποι!

Όταν το απόγευμα της Δευτέρας (5/1) χτύπησε το τηλέφωνο και μας  πληροφόρησε ο πατήρ Αέτιος πως βλέπει από το μοναστήρι της Παναχράντου πολύ καπνό προς την Βουρκωτή φάνηκε παράξενο. Πήραμε την πυροσβεστική της Άνδρου και τους φάνηκε αστείο: «μα είναι δυνατόν φωτιά με χιόνια, αναρωτήθηκαν»! Μισή ώρα αργότερα μάθαινα πως έφτανε η πυροσβεστική και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες στο μέτωπο της φωτιάς στον δρόμο προς τα Άχλα!

Δευτέρα βράδυ. Βουρκωτή. Φωτιά και χιόνι: η μοναδική ατραξιόν ή τα Θεοφάνεια ...αναφλέγονται στην Άνδρο! (φωτο: Χ. Παπαϊωάννου)

 Μια τετράωρη μάχη με την φωτιά μέσα στα …χιόνια δεν είναι ότι πιο συνηθισμένο. Ευτυχώς η φωτιά δεν ξέφυγε είτε προς το χωριό είτε προς το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου είτε προς τα Άχλα. Κάηκαν στην πλαγιά 500 στρέμματα με θάμνους και πουρνάρια. Όταν αποχωρούσαν τα οχήματα το είχε στρώσει! Η έκπληξη του κοινού τεράστια για το παράδοξο: να έχουμε δασική πυρκαγιά την ώρα που χιόνιζε! Απόδειξη: την ανάρτηση μας για την φωτιά διάβασαν 2065 άνθρωποι!

Τρίτη πρωί. Βόρεια Άνδρος. Η καμμένη ανεμογεννήτρια μέσα στα χιόνια: είπαμε η μοναδικότητα της Άνδρου στην ...αυτοανάφλεξη! (φωτο Χ. Παπαϊωάννου)

Η Τρίτη (6/1) ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα γιατί ξέσπασε η μεγάλη χιονοθύελλα.  Μέχρι το μεσημέρι είχε αρχίσει να το στρώνει. Ήδη όμως είχε αρπάξει φωτιά μια ανεμογεννήτρια στο Καλυβάρι ! Η πυροσβεστική με αλυσίδες έφτασε για να την σβήσει! Αυτό το μαρτύριο το λένε κρύο-ζέστη! Αφορά τα δύσκολα και επικίνδυνα επαγγέλματα που πολλά αγόρια όταν είναι μικρά θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Μία ανάρτηση για το θέμα και βρέθηκαν 615 μάλλον ξαφνιασμένοι αναγνώστες που το διάβασαν πριν ξεσπάσει η μεγάλη χιονοθύελλα που έστρεψε αλλού το ενδιαφέρον!

Τρίτη πρωί βάζοντας αλυσίδες στην "πολιτική" βόρεια Άνδρο. Μια από τις αποκλειστικές φωτογραφίες μας που μετέδωσε το Mega στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων (φωτο: Χ.Παπαχρήστου)

 Το μεσημέρι της Τρίτης μια σύντομη βόλτα με το αυτοκίνητο από το Υψηλού μέχρι την Χώρα, μέσα στην θύελλα που δυνάμωνε, κατέληξε σε μια μικρή περιπέτεια. Έρημη η Χώρα. Τα Θεοφάνεια, όπως τα ξέρουμε, αναβλήθηκαν για …του χρόνου! Πάνε οι παράτες και όλα. Είχαμε και μια απώλεια εκ μέρους μας: ένας στραβωμένος καθρέφτης αυτοκινήτου και ένα γερό σπρώξιμο από τον Γιάννη τον γείτονα για να βγάλουμε το αυτοκίνητο από το χιόνι και να το παρατήσουμε στην άκρη του δρόμου!

Η συνέχεια αφήστε την! Ο μικρός έφτιαχνε χιονανθρώπους, ενώ εμείς αναλογιζόμαστε σκεφτικοί πως θα την βγάλουμε καθαρή (ειδικότητα κτηθείσα εν τω στρατεύματι)! Όπως είπαμε και παραπάνω οι μικροί θέλουν να γίνουν αστροναύτες ή πυροσβέστες και να φτιάχνουν χιονανθρώπους! Εμείς θέλουμε απλώς …να ξημερώσει η επόμενη μέρα! Και πως θα ξεφύγουμε από την παγίδα του χιονιού!

Τρίτη απόγευμα: Υψηλού. Άντε να βγεις στην βεράντα... (φωτο: εν Άνδρω)

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης το είχε στρώσει για τα καλά στο Πέταλο και στους Γερακώνες. Μια πρώτη καταγραφή της εξέλιξης της χιονοθύελλας και οι πρώτες αναφορές της πυροσβεστικής αφορούσαν τις προσπάθειες πυροσβεστών και της πολιτικής προστασίας του Δήμου να διατηρηθεί ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο. Το ενδιαφέρον του κοινού μεγάλο: η πρώτη ανάρτηση μας για το θέμα διαβάστηκε από 1803 αναγνώστες μέσα σε μερικές ώρες!

Το τι έγινε εκείνο το βράδυ στους δρόμους το έχουμε περιγράψει αλλου. Απλώς να πούμε εδώ πως οι εγκλωβισμοί και οι απεγκλωβισμοί αυτοκινήτων και επιβατών το βράδυ της Τρίτης και το πρωινό της Τετάρτης (7/1) οδήγησαν αστυνομία και πυροσβεστική σε συνεργασία με τον δήμαρχο να βγάλουν αστυνομική απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού και κυκλοφορία στο κύριο δίκτυο μόνο με αλυσίδες!

Τετάρτη πρωί: Υψηλού. Τι να απεγκλωβίσεις τώρα; Το παρατάς και πας με τα πόδια σπίτι σου... (φωτο:εν Άνδρω)

Ήδη όμως από τα μεσάνυχτα της Τρίτης είχαμε ξεκινήσει το Ημερολόγιο Χιονοθύελλας με κάλυψη σε συνεχή ροή (όπως κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις κρίσεων), ενώ χιλιάδες παρακολουθούσαν τις αναρτήσεις και τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα μας. Γράψαμε για τις προσπάθειες των ανθρώπων που δούλεψαν αυτές τις κρίσιμες ώρες για την Άνδρο, για την αυταπάρνηση πολλών που ήταν μεγάλη. Ακόμα μάθαμε πως στελέχη της πολιτικής προστασίας του Δήμου έδωσαν μάχες σε αντίξοες καιρικές συνθήκες για να βοηθήσουν κόσμο. Ακούσαμε πως έτρεξαν καποια στιγμή και μάζεψαν ξέπνοους επιβάτες που είχαν φτάσει με το καράβι σε ένα αποκλεισμένο Γαύριο. Και τους βοηθήσουν να πάνε στα σπίτια τους. Αλλά δεν καταφέραμε παρά τις προσπάθειες μας να επικοινωνησούμε να μας δώσουν μια εικόνα. Ο αρμόδιος, πρέπει να το πούμε, δεν απάντησε στα τηλέφωνα μας. Δεν μας έστειλαν ένα mail. Βλέπαμε μερικές φορές κάποιες ανακοινώσεις και ευχαριστήρια στο f/b!!! Ήταν σαν να μην υπήρχαμε, ως μέσο, γι' αυτούς. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που είμαστε η μοναδική ιστοσελίδα με ζωντανή ροή και δίναμε εικόνες, βίντεο, περιγραφές και πληροφορίες της Άνδρου στον έξω κόσμο! Τι να πούμε;

 Το μεσημέρι της Τετάρτης λάβαμε κατ’ αποκλειστικότητα απευθείας από την Σύρο την απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων με το επιχείρημα των εκεί αρμοδίων πως είμαστε η μόνη ιστοσελίδα με ζωντανή κάλυψη των γεγονότων του νησιού! Αυτοί μας έβλεπαν κάποιοι άλλοι όχι! Σε λίγες ώρες την είχαν διαβάσει την ανακοίνωση 2529 άνθρωποι! Μάλλον όσοι είχαν ανοικτούς υπολογιστές στην Άνδρο έριχναν το βλέμμα τους πάνω μας! 

 

Πέμπτη πρωί: Άντε να περιγράψεις τα σχήματα και τα σχέδια του χιονιού ακόμα και δίπλα στο Νειμποριό όπου χιόνισε ελάχιστα; (φωτο: εν Άνδρω)

Η «φωτογραφική διαδρομή» στην χιονισμένη Άνδρο, που ξεκινήσαμε την Τρίτη το μεσημέρι με σειρά φωτογραφιών (δικές μας και όσοες μας έστειλαν) μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα την είχαν δει 3.803 επισκέπτες! Και προς δική μας έκπληξη είδαμε μερικές από τις αποκλειστικές φωτογραφίες μας να αναμεταδίδονται στο κεντρικό δελτίο του Mega επί δύο μέρες (Πέμπτη και Παρασκευή)! Απόδειξη πως το «εν Άνδρω» με τις μικρές δυνάμεις του είχε «ταξιδέψει» την εικόνα της πολιορκημένης από το χιόνι Άνδρο στην Ελλάδα.

Τετάρτη πρωί: Να και η ΕΜΑΚ με το ερπυστριοφόρο στην "αρκτική" Σταυρόπεδα... (φωτο: Χ. Παπαχρήστου)

Η Τετάρτη (7/1) ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα με συνεχείς διακοπές ρεύματος σε διάφορα μέρη του νησιού και με τους ελάχιστους τεχνικούς της ΔΕΗ να δουλεύουν σε συνθήκες πολικές συνεπικουρούμενοι από τους πυροσβέστες. Και μετά έφτασε και το καράβι με τον ειδικό εξοπλισμό της ΔΕΗ και της ΕΜΑΚ στο νησί για να φτιάξουν το δίκτυο στο Στενό ώστε να πάρει ρεύμα η Τήνος που ήταν δύο μέρες στο σκοτάδι.

Πέμπτη πρωί: Σταυτροπέδα, στο μέσο του "αρκτικού κύκλου" Πιτροφού-Παλαιόπολης. Αυτοκίνητα παρατημένα δεξιά και αριστερά του δρόμου (φωτο: έν Άνδρω)

Την Πέμπτη (8/1) το πρωί κάναμε μια μοναδική διαδρομή με αλυσίδες και χωρίς αλυσίδες από το ελβετικό Υψηλού μέχρι τον αρκτικό κύκλο Πιτροφού-Παλαιόπολης, που τον περιγράψαμε σε ένα χρονογράφημα με φωτογραφίες και το διάβασαν 1100 αναγνώστες. Επίσης το βίντεο της χιονισμένης Μονής Παναχράντου που αναμεταδώσαμε το είδαν 500 επισκέπτες στο «εν Άνδρω» και 841 στο youtubeσυν άλλοι 1000 στο site της Μονής.  Ακόμα παίχτηκε και στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha. Απόδειξη πως υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και πανελλαδικά για τις εικόνες της Άνδρου που μετέδιδε το «εν ‘Ανδρω» και το μοναστήρι.

Επίσης, την Πέμπτη αφού σταθεροποιήθηκε το κεντρικό δίκτυο και καθάρισε από τα χιόνια ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια και πάλι από την πολιτική προστασία του Δήμου για να καθαριστούν κάποιοι σημαντικοί επαρχιακοί δρόμοι. Όμως όλα ήταν πολύ δύσκολα γιατί το χιόνι πολύ, μερικά μηχανήματα χάλασαν, οι προτεραιότητες πολυποίκιλες. Το κυριότερο όμως ήταν πως υπήρχε πλέον παντού παγετός. Και ο πάγος χρειάζεται αλάτι ή θαλασσινό νερό. Και τα δύο δεν υπήρχαν. Ζητήθηκε εκτάκτως κάποια στιγμή βοήθεια και από τον Δήμο Ραφήνας αλλά δεν υπήρξε συνεργασία.

Πέμπτη μεσημέρι: Στα στενά του Στενού η ΔΕΗ και οι πυροσβέστες εργάζονται (φωτο Χ. Παπαϊωάννου)

Και βεβαίως την Πέμπτη η μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής πήγε στο Στενό να βοηθήσει τους τεχνικούς της ΔΕΗ να δώσουν ρεύμα στην Τήνο. Το μόνο καλό ήταν πως η επιχείρηση αυτή παρά τις δυσκολίες της τέλειωσε με επιτυχία και κατά τις 18.00 και μας ειδοποίησαν πως όλα ήταν εντάξει. Κάτι που αναρτήσαμε αμέσως στο Χρονολόγιο Χιονοθύελλας. Το Χρονολόγιο όποιος θέλει μπορεί να το ανατρέξει από τα τελευταία γεγονότα προς τα προηγούμενα και να έχει μια εικόνα και των τριών ημερών.

Την Πέμπτη, επίσης, έγιναν δύο προσπάθειες από τον Δήμο και τους Εθελοντές Δασοπυροσβέστες να απεγκλωβιστεί το μοναστήρι της Παναχράντου, που όμως απέτυχαν λόγω χιονιού και παγετού. Πέμπτη βράδυ ανεβάσαμε ανακοίνωση της αντιπολίτευσης και απάντηση του δημάρχου στις αιτιάσεις της. Ήταν η πρώτη πολιτική αντιπαράθεση για την διαχείριση της κρίσεως. Αργά το ίδιο βράδυ είχαμε νέα ανακοίνωση της αντιπολίτευσης. Ήταν προφανές πως η πολιτική αντιπαράθεση εντεινόταν. Το «εν Άνδρω» κατέγραψε το γεγονός. Μέχρι στιγμής (πρωινό 9/1) 980 επισκέπτες έχουν διαβάσει το θέμα στην ιστοσελίδα. Βλέπουμε υπάρχει αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον.

Παρασκευή μεσήμερι: Οι εθελοντές απεγκλωβίζουν την Πανάχραντο από τον δρόμο των Φάλικων με τζίπ και φτυάρια! (φωτο: Μονή Παναχράντου)

Την Παρασκευή (9/1) προς το μεσημέρι απεγκλωβίστηκε ο γέροντας Ευδόκιμος και το μοναστήρι της Παναχράντου από ομάδα των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών. Συνάμα προχώρησε και ο απεγκλωβισμός από τους υπεύθυνους του Δήμου Άνδρου των αποκλεισμένων της περιοχής του Μακροταντάλου. Για το γεγονός μας ενημέρωσε με φωτογραφίες η υπεύθυνη του Δήμου με ανάρτηση της στο δικό μας f/b.

Μερικά για την πληροφόρηση

Τώρα και μερικά σημεία σχετικά με την πληροφόρηση. Ξεκινάμε ανάποδα από το τέλος προς την αρχή. Την Παρασκευή το πρωί μια δήλωση του υπεύθυνού πολιτικής προστασίας του Δήμου Άνδρου στην τηλεόραση του Σκάι προκάλεσε μπέρδεμα μιας και δεν γινόταν καθαρό αν είχαν ανοίξει ή όχι οι δρόμοι της Άνδρου. Μας πήραν αρκετά τηλέφωνα και μας ήρθε και ένα θυμωμένο γράμμα.

 

Ανοίγοντας δρόμμους στο παγωμένο ...πουθενά (φωτο: Γ. Τρανάκος)

 Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως παρά τις δικές μας προσπάθειες να ενημερωθούμε και να σας ενημερώσουμε είχαμε προβληματική επικοινωνία συχνά με τον Δήμου Άνδρου. Την μια φορά μας έδωσαν μια-δύο πληροφορίες στα γρήγορα και έκλεισαν το τηλέφωνο γιατί ήταν πνιγμένοι στα τηλεφωνήματα. Την άλλη δεν απαντούσε το τηλέφωνο. Βέβαια εμείς, λόγω πείρας, έχουμε ένα δίκτυο πληροφοριών και όπως είδατε είμαστε διαρκώς ενήμεροι.

Ανοίγοντας τους δρόμους στην Νορβηγία της ...Άνδρου (φωτο: Ν. Μαμάη)

 Η ενημέρωση είναι ένα σημείο που πρέπει ο Δήμος Άνδρου να προσέξει περισσότερο την επόμενη φορά. Και εδώ πρέπει να πούμε στους αρμόδιους πως ΔΕΝ αποτελεί μέσο μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) το facebook, αλλά μόνο μέσο ΔΙΑΔΟΣΗΣ της πληροφορίας. Διαφορετικά δεν θα υπήρχαν  ιστοσελίδες.

Η σημαντική πληροφόρηση πρέπει να αναρτάται ώστε ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ για αρκετές ώρες ή και για μέρες. Καμιά φορά και για μήνες. Στο facebookαπλώς διαδίδεται η πληροφορία για μερικά λεπτά. Και μετά …ΧΑΝΕΤΑΙ, καθώς νέες αναρτήσεις «καταπλακώνουν» τις προηγούμενες. Έτσι όποιος δεν μπει εγκαίρως (τις πρώτες μια-δύο ώρες) μετά ψάχνει και δεν βρίσκει. Συνεπώς άλλο ΔΙΑΔΟΣΗ πληροφορίας και άλλο ΕΓΚΥΡΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ πληροφόρηση. 

Φτυαρίζοντας στο χιόνι, μια ανδριώτικη παραλλαγή του "τραγουδώτας στην βριοχή"... (φωτο: Μονή Παναχράντου)

Δυστυχώς μεγάλο μέρος των πληροφοριών που έδωσε ο Δήμος Άνδρου τις διοχέτευε στο facebookμε αποτέλεσμα να μην τις δει ένα μεγάλο μέρος του κοινού ή να μην τις βρίσκει π.χ. την επόμενη μέρα. Φυσικά δεν τις είδαμε κι εμείς, καθώς πνιγμένοι με την ροή μπαίναμε στο f/bκάθε 3-4 ώρες με αποτέλεσμα να βλέπουμε κάποια πράγματα αποσπασματικά. Και βέβαια δεν είναι έγκυρο να «αρπάζεις» κάτι από το f’/bκαι να το ρίχνεις στην ιστοσελίδα σου. Όποιος θέλει να πει κάτι στέλνει mail. Άλλως απλώς τα λέει στους φίλους του.

Κι εμείς τα διαδίδουμε στους περίπου 1800 φίλους μας (τόσους περίπου έχουμε στο f/b). Αλλά τα γράφουμε στην ιστοσελίδα μας στην οποία μερικές φορές μπαίνουν χιλιάδες. Προς πληροφόρηση σας: στις 5/1 είχαμε 2.437 επισκέπτες, στις 6/1 είχαμε 2.841, στις 7/1 είχαμε 4.603, στις 8/1 είχαμε 2.908 και στις 9/1  είχαμε 1.527. Αυτά για το πενθήμερο της κρίσης που επέφερε η μεγάλη χιονοθύελλα. 

Βάζοντας και βγάζοντας αλυσίδες... (φωτο: εν Άνδρω)

Στο e-mailτου διαχειριστή του «εν Άνδρω» έφτασαν αυτές τις μέρες μόνο δύο ανακοινώσεις από την μεριά του Δήμου Άνδρου: η πρώτη αφορούσε την αναγγελία της θύελλας από τον Δήμο Άνδρου με τα τηλέφωνα ανάγκης, η δεύτερη ήταν απάντηση του δημάρχου στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Επίσης είχαμε και δύο αναρτήσεις στο δικό μας f/b (έτσι τουλάχιστον είδαμε): στην μια ήταν φωτογραφίες απεγκλωβισμού της αντιδημάρχου Υδρούσας στην βόρεια Άνδρου στην άλλη ανακοίνωση του δημάρχου. Την δεύτερη την αναρτήσαμε και στο siteμας. Από τις άλλες υπηρεσίες είχαμε άμεση, συνεχή και αποτελεσματική ενημέρωση (πυροσβεστική, ΔΕΗ, αστυνομία, κέντρο υγείας, εθελοντές δασοπυροσβέστες).

Είχε όμως και τις ωραίες στιγμές το χιόνι δεν μπορείτε να πείτε; (φωτο: εν Άνδρω)

 Συμπέρασμα ή αν σ’ αρέσει μπάρμπα-Λάμπρο…

Ήταν όντως μια διαφορετική εβδομάδα αυτή που πέρασε για την Άνδρο. Ξεκίνησε με μια χαλαρή Κυριακή και καταλήγει αύριο πάλι σε μια χαλαρή Κυριακή. Ενδιάμεσα έγιναν «τα πάντα όλα» (όπως λέει και ο Αλέφαντος). Φωτιές, χιόνια, αποκλεισμοί, στρατιωτικού  χαρακτήρα επιχειρήσεις ηλεκτροδότησης και απεγκλωβισμού. Είδαμε πολλά και μάθαμε περισσότερα.

Το Γαύριο με τις γύρω χιονισμένες βουνοκορφές όπως φαινόταν από τον μολυβένια Κάβο Ντόρο (φωτο:εν Άνδρω)

 Το «εν Άνδρω» απέδειξε ακόμα μια φορά (μετά τις εκλογές και τις πυρκαγιές) πως είναι εδώ και ξέρει να διαχειρίζεται την ροή των πληροφοριών σε στιγμές κρίσης. Κι αυτό γιατί και γνώση έχει και πείρα έχει. Και προς πληροφόρηση μερικών που βιάστηκαν να μας ξαποστείλουν και παλαιότερα και τώρα:

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑ …ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ! Η ΜΕΝ ΓΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΕΤΑΙ! Η ΔΕ ΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ! ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ! 

Αυτά και ο νοών νοείτω…