ΟΙ Στενιές "φλέγονται" ή όλα τάχαμε, μια ακόμα πυρκαγιά ανήμερα το Πάσχα έλειπε!

Πανοραμική φωτογραφία της πυρκαγιάς. Απέναντι διακρίνονται οι Στενιές ενώ στη θέση της εκκλησίας διακρίνονται τα σμπάρα που συνέχιζαν να σκάνε. Ήταν μια κορύφωση του αναστάσιμου έθιμου της "ανατινάξης" των Στενιών, που ενίοτε καταλήγει και σε πυρπολισμό των γύρω περιοχών!!! Για τους άπιστους Θωμάδες θυμίζω πως Μεγάλη Τετάρτη από "εορταστική" φωτοβολίδα που την πήρε ο ισχυρός άνεμος, πριν τρια χρόνια, κόντεψε να καεί το Άνω Υψηλού. 

Για μια ακόμα φορά η απέναντι πλαγιά από χωριό των Στενιών κάηκε! Μέσα στο "έθιμο" κι αυτή να καίγεται σε τακτική βάση κάθε δεύτερο ή τρίτο χρόνο!

Πολύ λογικό λοιπόν μαζί με τα μάσκουλα, τα σμπάρα, τα βεγγελικά και τς φωτοβολίδες, που κάθε χρόνο τέτοια μέρα "συγκλονίζουν" τις Στενιές, αυτή τη χρονιά όλα κορυφώθηκαν μέσα σε καπνούς και φωτιές, αλλά και σε μια πλαγιά απέναντι από τις Στενιές, που  τυλίχθηκε στις φλόγες. Την ιδια στιγμή που η φωτιά απλωνόταν στην πλαγιά μέσα στο χωριό των Στενιών συνεχιζόταν η "μάχη του Δράμαλη" ένω γύρω από την εκκλησία συνέχιζαν οι "ανατινάξεις" και οι φωτοβολίδες.

Μετά έτρεχε η πυροσβεστική, έτρεχαν οι εθελοντές πυροσβέστες, με τις σειρήνες να ουρλιάζουν για να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά. Aπό κοντά έτρεχαν οι περίεργοι, αλλά και ανήσυχοι κάτοικοι των γύρω σπιτιών για να δουν τι γίνεται. Η φωτιά μαζέυτηκε σε δύο ώρες όμως έμειναν οι "εντυπώσεις". Μέσα σε αυτό το "αναστάσιμο" κλίμα ολοκλήρωθηκε η μέρα και τέλειωσαν τα "έθιμα" του πολέμου στην Άνδρο.

Η πυρκαγιά σε εξέλιξη πριν φτάσει η πυροσβεστική...

Τι να σχολιάσουμε; Το ότι είναι η τρίτη πυρκαγιά τα τελευταία 5 χρόνια για τον ίδιο "έμπρηστικό" λόγο; Το ότι δεν έχουμε μέτρο; Το ότι το έθιμο τείνει να μετατραπεί σε πολεμική κατάσταση; Το ότι πολλοί νέοι και μεγαλύτεροι έχουν τραυματιστεί σοβαρά στην Άνδρο; Να θυμηθούμε τον Ανδρέα που κοντεψε να χάσει τη ζωή του πριν μερικά χρόνια από ένα μάσκουλο στα Λειβάδια;  

Τίποτα να μην πούμε και να μην θυμηθούμε. Να ευχηθούμε λίγη αυτοσυγκράτηση. Και ας θεωρήσουμε τώρα που τέλειωσε το "συμβάν" της πυρκαγιάς πως όλα "ήταν μια έξτρα κινητοποιήση" για να κλείσει "αναστάσιμα" μια μέρα με πυρπολισμούς και άλλα τέτοια ωραιά και πολεμικά γύρω από το από μακρού συντηρούμενο "έθιμο" της "ανατίναξης" του οικισμού των Στενιών.

Τρέχει η πυροσβεστική όλο το χρόνο για τους πυρομανείς, για τους ελευθεροβόσκους, για τους αφελείς που καίνε χόρτα ενεξέλεγκτα. Να τρέχει και γι' αυτούς που βάζουν συχνά φωτιές το Πάσχα με φωτοβολίδες και βεγγαλικά; Πάει πολύ δεν το βρίσκετε;

Καλό το έθιμο με τα σμπάρα, τα μάσκουλα και τα βεγγαλικά (τι καλό δηλαδή που καιγόμαστε σχεδόν κάθε χρόνο), αλλά τέλος πάντων δεν μπορούμε να το βάλουμε (αν γίνεται) και σε ένα κάποιο κάποιο λογικό πλαίσιο. Ώστε τουλάχιστον να μην καιγόμαστε ή να μην συμβαίνουν καμιά φορά και ακόμα χειρότερα...

 

"εν Άνδρω"