SOS: Κάντε κάτι για το Γαύριο - Απάντηση του Δήμου Άνδρου

 

Τελικά τι ισχύει για το Γαύριο; Πάρθηκε ή όχι μια απόφαση δημοτικού στμβουλίου που λέει πως Παρασκευή-Σαββάτο-Κυριακή τον Ιούλιο και τον Αυγουστο μετά τον απόπλου του τελευταίου πλοίου το λιμάνι πεζοδρομείται και είναι μόνο για πεζούς; Ποιος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή αυτής της απόφασης που καταστρατηγείται; Το λιμενικό; Η αστυνομία; Ο Δήμος; Ποιος; Γιατί σύμφωνα με αγανακτισμένους αναγνώστες μας από το Γαύριο η απόφαση ΔΕΝ τηρείται. Και όταν λέμε ΔΕΝ τηρείται εννούμε πως μηχανάκια και αυτοκίνητα πάνε κι έρχονται μέχρι αργά τη νύχτα.

 Για να καταλάβετε: Παρασκευή ο βράδυ γύρω στις 23.30' χτύπησε ξαφνικά το κινητό τηλέφωνο. Είμαστε στον υπολογιστή μισονυσταγμένοι. Στην άλλη άκρη της γραμμής αγανακτισμένος ο φίλος Γιώργος από το Γαύριο: "σε παρακαλώ γράψε κάτι χανόμαστε, Κάτι τύποι με θηριώδη τζιπ πάνε πάνω-κάτω στο λιμάνι με την μουσική στο διαπασών. Δεν μπορεί να κάτσει άνθρωπος στην παραλία. Από κοντά και κάτι μηχανάκια με κομμένες τις εξατμίσεις. Αυτό δεν είναι λιμάνι διακοπών είναι λιμανι της αγωνίας και του πόνου των αυτιών και της αισθητικής μας. Έχουν αποφασίσει από το δημοτικό συμβούλιο πως η κυκλοφορία θα σταματά μετά το τελευταίο καράβι στο λιμάνι. Δηλεδή γύρω στις 21.30'. Είναι 23.30' και κοντεύουμε όσοι είμαστε στην παραλία να τρελαθούμε"...

Του υποσχέθηκα πως θα γράψουμε κάτι. Χτες τον ξαναείδαμε στα εγκαίνια του θεάτρου. Μετά τις χαιρετούρες τα παράπονα: "δεν έγραψες ακόμα κάτι. Μόνο εσένα λαμβανουν υπόψη οι υπεύθυνοι! Η δημοσιότητα φίλε μου και μάλιστα η αρνητική δημοσιότητα τους ενοχλεί! Ας συνενοηθεί ο Δήμος Άνδρου με όποιον είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του μέτρου που ψήφισε."

Το γράφουμε, λοιπόν, κι εμείς με την ελπίδα πως θα εισακουστούμε. Ας κάνει κάτι ο δήμαρχος που μαζί με το δημοτικό συμβούλιο έχουν πάρει την απόφαση. Δεν είναι δυνατόν το λιμάνι να μην είναι τόπος για πεζούς και χώρος αξιοποίησης των υπαίθριων τραπεζοκαθισμάτων μέσα στο καλοκαίρι επειδή μερικοί αποφάσισαν να τρελάνουν τους πάντες. Αφήστε που στο λιμάνι μετά τις 21.30 γίνονται και οι περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Γαύριο.

Να το πούμε για να το καταλάβουν όλοι: ο θόρυβος των μηχανοκινήτων βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό. Γιατί δείχνει υπανάπτυξη. Και ποιος θέλει να πάει σε μια υπανάπτυκτη παραλία ή λιμάνι. Ή, για να το πούμε αλλιώς: να μην τρελαθούμε όλοι γιατί μερικοί νεόπλουτοι αγόρασαν τζιπ ή καποιοι νεόπτωχοι έκοψαν τις εξατμίσεις στα "παπάκια" τους και κάνουν φιγούρα.

Νεόπλουτοι άμυαλοι και νεόπτωχοι άμυαλοι βλάπτουν την Άνδρο το ίδιο... 

 "εν Άνδρω"

(Δύο ώρες μετά την ανάρτηση μας για το Γαύριο ο πρόεδρος του ΔΣ Δήμου Άνδρου μας έστειλε απάντηση σχετική με το δημοσιεύμα μας. Λόγω της παρουσίας μας στην συναυλία του Γιάννη Σπανού στο Γαύριο αναρτούμε με λίγες ώρες καθυστέρηση την επιστολή. Ελπίζουμε ο Δήμος Άνδρου και το Λιμεναρχείο να λύσουν το πραγματικά σοβαρό ζήτημα για το καλοκαιρινό Γαύριο - εν Άνδρω) 

Απάντηση προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Κυριάκου Θωμά στο "εν Άνδρω"

 Αγαπητό “εν Άνδρω”

Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 82 του Ν 3463/2010 (Δημοτικός Κώδικας) οι οποίες δεν αντικαταστάθηκαν από τον Ν 3852/2010 (Καλλικράτης)

 «Οι κανονιστικές αποφάσεις, που αφορούν τη ρύθμιση

της κυκλοφορίας, τον καθορισμό πεζοδρόμων, μονοδρομήσεων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, τον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους, εκδίδονται, μετά προηγούμενη κατάρτιση σχετικών μελετών, οι οποίες έχουν εκπονηθεί ή εγκριθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του οικείου Δήμου ή Κοινότητας ή από τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Κοινοτήτων των Περιφερειών».

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ΔΕΝ μπορεί να αποφασίσει κάτι σχετικό εάν δεν έχει προηγηθεί η εκπόνηση σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης επί της οποίας μάλιστα και πριν αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχουν γνωμοδοτήσει επ’ αυτής οι εμπλεκόμενοι φορείς που είναι εν προκειμένω το Λιμενικό, η Αστυνομία και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου ( λόγω συναρμοδιότητας) και βεβαίως να έχει προηγηθεί και μια ελάχιστη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία ( Σύλλογος επαγγελματιών, πολιτιστικοί σύλλογοι κτλ κτλ).

Παρ’ ταύτα και προ του 2006 έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο του τέως Δήμου Υδρούσας που ορίζουν τόσο τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Γαυρίου (χώροι που επιτρέπεται η στάθμευση, η στάση, το κλείσιμο της κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα και τις καθημερινές του Αυγούστου) η οποία και ΙΣΧΥΕΙ μέχρι την αντικατάσταση της.

Η εφαρμογή των ανωτέρω αποτελεί αρμοδιότητα των λιμενικών και αστυνομικών αρχών.

Ο Δήμος μπορεί επίσης να παρέμβει εάν κριθεί ότι η οδική σήμανση δεν είναι επαρκής ώστε σε συνεργασία με  τις ανωτέρω αρχές και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Άρα:

Δεν έχει και δεν μπορεί για την ώρα να αποφασίσει κάτι σχετικό το Δημοτικό Συμβούλιο (μέχρι να έρθει σχετική μελέτη).

Υπάρχουν σε ισχύ σχετικές αποφάσεις που αφορούν τόσο τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της παραλιακής ζώνης όσο και της λειτουργίας του λιμανιού (ημέρες και ώρες φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών, παραμονή των μεγάλων οχημάτων εντός του λιμένα μέχρι την απομάκρυνση των ΙΧ επιβατικών οχημάτων κατά εκφόρτωση των πλοίων κτλ κτλ) οι οποίες και πρέπει να εφαρμοστούν.

Ουδεμία «ειδική» μεταχείριση αρνητική ή θετική υπάρχει για κάποια περιοχή του Νησιού από την πλευρά του Δήμου –λαμβάνοντας βεβαίως πάντα υπ όψη τις ιδιομορφίες, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής (και χωρίς φυσικά να αποκλείονται λάθη ή παραλείψεις που «είμαστε εδώ να διορθώσουμε»)

Το Τοπικό Συμβούλιο Γαυρίου έχει τονίσει την ανάγκη εφαρμογής των αναγκαίων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και στον προϋπολογισμό του 2016 θα ενταχθεί η σύνταξη σχετικής μελέτης ώστε να επικαιροποιηθούν ή και να τροποποιηθούν όσα   κριθούν αναγκαία με βάση την ανωτέρω διαδικασία.