Δελτίο καιρού προς ναυτιλομένους και μη… No 2 (και φωτορεπορτάζ απ΄την καταιγίδα)!

Η καταιγίδα σε εξέλιξη πάνω από την Χώρα (φωτο: Μονή Παναχράντου)

Η καταιγίδα τέλειωσε. Η τάξη αρχίζει να επανέρχεται στην πλάση. Η Άνδρος ανακάμπτει από την θύελλα. Τα καράβια ξεκίνησαν. Μια νέα μλερα αρχινά. Κι εμείς αρχινάμε από τις αρχές! ΌΠως μας πληροφόρησε η πολιτική προστασία του Δήμου Άνδρου (Αντώνης Λάβδας) τα προβλήματα αυτή την φορά υπήρξαν κυρίως από μπάζα ριγμένα στους δρόμους!!! Μόλις προχτές τα έγραφε ο Φαίδων Βασιλειάδης στο "εν Άνδρω".

Τα μπάζα τα παρέσυρε η βροχή βούλωσαν χαντάκια και φρεάτια και... τρέχανε να τα μαζέψουν βτα ασυμάζευτα! Τι θα γίνει με τους ασυνείδητους που ρίχνουν μπάζα όπου μπορούν; Να βάζει πρόστιμο ο Δήμος. Μόνο έτσι θα συμαζευτούν.

Το μεγάλο ρέμα στον Νειμποριό δείχνει το... εύρος του! (φωτο: Π.Σ.)

 

Κατα τα άλλα έριξε πάρα πολύ νερό, αλλά με εξαίρεση τους αγροτικούς δρόμους (μόνιμη πληγή) και το περιφερειακό οδικό δίκτυο (παλιά παθογένεια) ΔΕΝ πνιγήκαμε!!! Γιατί είχαν καθαριστεί τα κρίσιμα σημεία στα ρέματα και στις ρεματάρες!!! Και βεβαίως οι "ανταποκριτές" μας σε όλη την Άνδρο "έδρασαν" με κείμενα και φωτογραφίες. Ανεβάζουμε εδώ μερικές προς για να πάρετε μια ιδέα... 

Η καταιγίδα χτυπά ανηλεώς το μοναστήρι της Παναχράντου (φωτο: Μηνή Παναχράντου)

Η βροχή σταμάτησε, αλλά οι Γερακώνες (πάνω από το μοναστήρι) κατεβάζουν καταρράκτες προς τον Μεγάλο Ποταμό (φωτο: Μονή Παναχράντου)

Και το ουράνιο τόξο στο τέλος. Δείγμα πως η φύση άρχισε να ησυχάζει!

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ Νο 1

 

Βροχερό πρωινό στον Όρμο Κορθίου

Καλώς ήρθε το φθινόπωρο. Με βροχή. Με αέρα. Και το πρώτο απαγορευτικό. Καράβια γιοκ μέχρι το απόγευμα ή αύριο. Νάτο το αληθινό φθινόπωρο με τις "βρόχες" του και τις ψιλοκαταιγίδες του. Έτσι το θυμόμαστε από μικροί. Έτσι συμβαίνει και σήμερα στην Άνδρο. Πάντα έτσι το θυμόμαστε κάπου εκεί του Αγίου Δημητρίου που άρχιζε ένας ψιλοχαμός. Τα Αγιοδημητριάτικα! Ήταν τάμα στον Άγιο η βροχερή μέρα τις περισσότερες φορές. Και όταν έπαιρνε φόρα έφτανε μέχρι και την 28η Οκτωβρίου. Όχι πάντα βέβαια. Πάντως σύννεφα είχε τις περισσότερες φορές. Κάπως έτσι και εφέτος. Τι κι αν λένε κάτι βροχολόγοι, κάτι υδρολόγοι, κάτι μετεωρολόγοι πως άλλαξε ο καιρός! Ο καιρός ακόμα μια χρονιά είναι εδώ όπως τον ξέραμε.

Αναλυτικά:

-       * Από προχτές ρίχνει κάτι κανάτια στην Άνδρο. Και σε όλη την Ελλάδα θα πείτε. Σωστά. Εδώ έφυγε η Ύδρα και πήγε στην θάλασσα! Σωστότερα.

-       * Από σήμερα το πρωί όμως εκτός από βροχή δεν έχουμε καράβια στην Άνδρο. Όσοι ήταν να ταξιδέψετε το πήρατε είδηση πρωί-πρωί δεν περιμένατε εμάς. Όλοι οι άλλοι ίσως περιμένατε εμάς. Να ‘μαστε κι εμείς.  

-        Στην Χώρα γίνεται χαμός/ στο Κόρθι καταιγίδα/ στο Γαύριο και στο Μπατσί φουντάρουνε καράβια! Κάτι σαν δημοτικό το φτιάξαμε το ραπόρτο, αλλά κάποιος πρέπει να έχει λίγο κέφι με τόση κατήφεια που έπεσε! Κατά τα άλλα στη Χώρα πιο ενοχλητικός είναι ο άερας από την βροχή. Στο Γαύριο και βροχή και μεγάλος αέρας. Όπως μας μεταδίδουν από Χώρα πάνε οι γάμοι κι οι χάρες πάνε και οι επίσημες γιορτές. Όλα σε κλειστό χώρο κι όσοι χωρέσουνε. Αυτά τα λίγα. Ελπίζουμε να φτιάξει ο καιρός όπως λένε από το απόγευμα. Άντα να βγουν και τα καράβια στο πέλαγος που σήμερα είναι το μεν Superfrry II στην Ραφήνα ο δε "Θεολόγος" στην Μύκονο. Το "Άνδρος" πάλι από Τρίτη...

Από το «εν Άνδρω» για την Άνδρο