Άνδρος: πίσω από την βιτρίνα του Γαυρίου…

Του Διαμαντή Μπασαντή

Γαύριο: τι είναι πίσω από την βιτρίνα του λιμανιού της 'Ανδρου...

Το θέμα για την βιτρίνα της Άνδρου είχε μια πολύ μεγάλη αναγνωσιμότητα. Είχε σχόλια, είχε κριτικές, είχε αντιδράσεις, είχε και αρκετά τηλεφωνήματα. Αυτό σημαίνει πως άγγιξε τον σφυγμό του νησιού μας. Είχε όμως και ζωντανή ανταπόκριση. Σήμερα κατεβαίνοντας από το πλοίο στο Γαύριο τρεις διαδοχικά επαγγελματίες μου άνοιξαν συζήτηση. Και η συζήτηση διήρκεσε πολύ. Θέμα: τι υπάρχει πίσω από την βιτρίνα…

Παραθέτω εδώ μέρη της συζήτησης που έγινε διαδοχικά, αλλά μεταφέρω συνολικά τις παρατηρήσεις τους. Κατ’ αρχήν και οι τρεις συμφώνησαν πως η εικόνα του λιμανιού δεν είναι καλή. Όμως θα πρέπει να καταλάβουμε τι υπάρχει πίσω από την βιτρίνα. Και οι τρεις μου είπαν πως πίσω από μια κακή εικόνα μπορεί να είναι μια ακόμα χειρότερη.

Η σημερινή Άνδρος δεν είναι αυτή του 2006 ή του 2010. Η πενταετία της κρίσης έχει αφανίσει το όποιο «λίπος», τα όποια αποθέματα, υπήρχαν στους επαγγελματίες. Όμως τα ενοίκια στην παραλία του Γαυρίου αγέρωχα είναι στο ύψος του 2006 και του 2010. Όσοι είναι τυχεροί μπόρεσαν και βρήκαν ένα μέσο όρο με τους ιδιοκτήτες. Την ίδια στιγμή ο ΕΝΦΙΑ, οι φόροι και οι προκαταβολές τους έχουν πνίξει. Και οι προβλέψεις για το καλοκαίρι μοιάζουν δύσκολες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι περισσότεροι για να κρατηθούν δίνουν… μάχες χαρακωμάτων!!!

Μπατσί: η γραφική παραλία του τουριστικού κέντρου του νησιού βιώνει σκληρά την οικονομική κρίση

Αλλά και στο Μπατσί, όπως μου είπαν, τα πράγματα είναι τα ίδια και χειρότερα. Υπάρχουν καταστηματάρχες που χρωστάνε 5, 10, 12 ενοίκια. Και δεν βρίσκουν άκρη με μερικούς ιδιοκτήτες. Κι ο ΕΝΦΙΑ και οι φόροι τους γονάτισαν. Πνίγονται. Παλεύουν χωρίς να μπορούν για την ώρα να δουν κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Και το καλοκαίρι το φοβούνται. Αό ότι φαίνεται δίνουν και αυτοί… μάχες οπισθοφυλακών!!!

Κόρθι: και στον Όρμο Κορθίου βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Μακριά από το λιμάνι και τον τουρισμό ο όμορφος Όρμος έχει αξιόλογα μαγαζιά και μια κοινωνία συσπειρωμένη. 

Όμως τα ίδια συμβαινουν και στο Κόρθι, όπως είπαν. Η κρίση έχει απλώσει τα πλοκάμια της στην παραλία του Όρμου και προχωρά. Και εκεί το ενοίκιο είναι βραχνάς. Οι φόροι απίστευτοι. Οι προβλέψεις δύσκολες. Η κρίση έχει φέρει πολλούς σε αδιέξοδο. Και εκεί συχνά υπάρχει απελπισία.

Και κατέληξαν: «σε αυτό το σκηνικό φόβου για το παρόν και το μέλλον και ανασφάλειας έχουμε χάσει την βιτρίνα από τα ματιά μας. Σωστά την επισημάνατε, αλλά τα προβλήματα μάς έχουν οδηγήσει να μην την βλέπουμε ή να την ανεχόμαστε. Βεβαίως η σημερινή εικόνα μειώνει τις προσδοκίες μας. Όμως συχνά δεν έχουμε χρήματα ή κουράγιο να την αλλάξουμε. Αλλά αν δεν την αλλάξουμε δεν θα κάνουμε το πρώτο βήμα. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο».

Τρεις διαφορετικοί άνθρωποι σε διάστημα μιας ώρας μου εξήγησαν κάτι από την κρίση που βιώνουν. Φεύγοντας σκεφτόμουν πως πολλές φορές η βιτρίνα κρύβει την πραγματικότητα. Μερικές φορές όμως η πραγματικότητα πίσω από μια όχι καλή βιτρίνα  μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη.

Συμπέρασμα: η Άνδρος βιώνει την οικονομική κρίση μπροστά, αλλά και πίσω από την βιτρίνα.