Η εκπομπή για τον δρόμο στην κορυφή της Κουβάρας (φωτορεπορτάζ)

 Στιγμιότυπα της εκπομπής για τον δρόμο της Κουβάρας στο κανάλι "Εψιλον"

 Η αρχή του δρόμου της Κουβάρας. Από ένα σημείο του δρόμου Βουρκωτής-Άρνης.

Η εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών αρχών με νηφάλιο τρόπο θέτει το ζήτημα της διάνοιξης του δρόμου.

Η θέση για διαταραχή του οικοσυστήματος με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

Ο δρόμος της Κουβάρας όπως παρουσιάστηκε στην εκπομπή.

Ο Ευδόκιμος εξηγεί τις απόψεις του για την λειτουργία που έκανε στους Αγίους Σαράντα.

Και θυμώνει όταν του λένε κάποιοι ανώνυμοι πως έκανε παρανομία πηγαίνοντας εκεί να λειτουργήσει στο αρχαίο ξωκλήσι...

 

ΣΧΟΛΙΟ: Ο αρχικός λόγος αυτής της σειράς αναφορών της Άνδρου ήταν ο δρόμος της Κουβάρας και αυτοί που τον διάβηκαν για να λειτουργήσουν το πανάρχαιο εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα στην κορυφή του βουνού. Στο τέλος αυτό έγινε κόντρα περί νομιμότητας του δρόμου. Κατανοητό γιατί ο δρόμος διανοιχθηκε παράνομα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2014.

Σκοπός του ήταν η προσέγγιση στο πανάρχαιο εκκλησάκι. Κάποιοι μιλούν για συμφέροντα. Μόνο που αυτά εξέλιπαν οριστικά με απόφαση του υπουργείιου Περιβάλλοντος. Ο φάκελος ανεμογεννητριες στο Πέταλο έκλεισε οριστικά με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στο τέλος του 2014: η Κουβάρα είχε κηρυχθεί προστατεύομενος χώρος. Άρα, από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι άλλο πέρα από την πρόσβαση στο πανάρχαιο και μοναδικής αξίας εκκλησάκι.

Η Ορνιθολογική δέχτηκε καταγγελία και παρενέβη με επιστολή της στο Εν Άνδρω εξηγώντας την θέση της και την θέση του δασαρχείου. Μόνο που εδώ υπάρχει μια νομική λεπτομέρεια: ένας διανοιγμένος δρόμος είναι ένας δρόμος και επιτρέπεται να τον διασχίζουν οι πολίτες. Άρα, αδίκως κατηγορούν κάποιοι όσους πήγαν στον εσπερινό των Αγίων Σαράντα. Ή, όσοι ξαναπάνε κάποια άλλη φορά να λειτουργήσουν το ξωκλήσι. Αυτά λένε οι νόμοι.

Άλλωστε οι περισσότεροι δρόμοι στην Άνδρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα άνοιξαν γιατί υπήρχε κάποια χρήση. Δεν μπορεί να μην μιλάμε για τον παράνομο δρόμο που πάει στο μαντρί ενός κτηνοτρόφου σε περιοχή σπανίας ομορφιάς, τον δρόμο που συνδέει ένα χωριό με άνα άλλο; Ή, αυτοί που ανεβάινουν στο Πέταλο ή στους Γερακώνες; Όπως και τόσοι άλλοι;

Συνεπώς πρέπει να μπει ένα όριο. Πρέπει να ισχύει για όλους και όχι μόνο για την Κουβάρα. Δεν είναι έυκολο να κλείσουν διανοιγέντες δρόμοι. Δεν είναι εύκολο να καταπίνουμε την κάμηλο και να διυλίζουμε τον κόνωπα. Ο δρόμος της Κουβάρας είναι παράνομος όπως μερικές εκατοντάδες άλλοι που πάνε σε περιοχές σπάνιας και άγριας ομορφιάς στην Άνδρο. Να κάτσουμε να το συζητήσουμε χωρίς φανατισμούς και υπερβολές. Ότι ισχύσει πρέπει να ισχύσει για όλους. Δεν υπάρχουν άλλωστε νόμοι αλά κάρτ...  

"Εν Άνδρω"

H ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

 

 Εντυπωσιακό stand up του Σωτήρη Καραμίτζα  στην κορυφή της Άνδρου με φόντο το απέραντο μπλε του Αιγαίου

Το κανάλι "Έψιλον" μετά την πρώτη αναφορά του στα δρώμενα της Άνδρου (στοιχεία πήρε από την δημοσίευση του Εν Άνδρω) με αφορμή την λειτουργιία στο εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα στην κορυφή της Κουβάρας και αυτούς που ανέβηκαν επανήλθε στο νησί μας. Τη νέα αφορμή την πήρε πάλι το "Εψιλον" που τηλεφώνησε στην Ορνιθολογική Εταιρεία ρωτώντας για την επιστολή της στο Εν Άνδρω για ¨χρήση και προβολή ενός παράνομα διανοιγμένου δρόμου".

Ο Σωτήρης και ο Ανδρέας στην κορυφή της Κουβάρας παίρνουν πανοραμικά πλάνα της Άνδρου για την εκπομπή του "Έψιλον"

Στο νησί βρέθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκεύη ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καραμίτζας και ο κάμεραμαν Ανδρέας Ρουμελιώτης. Ανέβηκαν στην Κουβάρα και έμειναν έκθαμβοι από την πανοραμική θέα και ένοιωσαν συγκίνηση μπροστά στο εκκλησάκι της κορυφής. Συζήτησαν για τις διαμαρτυρίες της Ορνιθολογικής με τον διαχειριστή του Εν Άνδρω σε ξενοδοχείο της Χώρας και με τον πατέρα Ευδόκιμο στην Πανάχραντο για την λειτουργία που τέλεσε στους Άγιους Σαράντα και για την σχέση του με την Ελένη Μενεγάκη.

"Εν Άνδρω"