Το κληροδότημα Π. Μουστάκα παρακαταθήκη για το Κόρθι και την Άνδρο

 

Το νέο κτίριο: εντυπωσιακό από πολλές απόψεις. Είναι ανάγκη να γίνει η παραλαβή του και να λειτουργήσει ως διδακτήριο ή συνεδριακό κέντρο...

Το Εν Άνδρω παραβρέθηκε στο μνημόσυνο και στην απονομή των επιταγών των μαθητών του Κορθίου, καθώς και στην επίσκεψη στο κτίριο του "πανεπιστημίου" (όπως το λένε). Το κληροδότημα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και στο Κόρθι. Οι δυσκολιές που αντιμετώπισε μοιάζει να πέρασαν. Μαζί με την ανακοίνωση του Μουστακείου Κληροδοτήματος που μας έστειλe o κ. Γ. Τρανάκος δημοσιεύουμε και μια δική μας παρατήρηση. Το νέο κτίριο πρέπει να παραληφθεί και να αξιοποιηθεί. Δεν ξέρουμε τον απολογισμό για το όλο σχέδιο. Όπως δεν ξέρουμε τα νέα σχέδια που αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν. Όμως όπως ξαναξεκίνησαν οι υποτροφίες έστω με καθυστέρηση πρέπει να ολοκληρωθεί ο απολογισμός και να ξεκινήσει το νέο κτίριο. Το γράψαμε και πέρσι και το γράφουμε και εφέτος: είναι άδικο να μην αξιοποιηθεί ένα τόσο εξαιρετικό κτίριο για διδακτικούς ή και συνεδριακούς λόγους. Το Κορθι δεν έχει άλλο. Και η Άνδρος δεν έχει πολλά.- Εν Άνδρω.  

 

Από την απονομή των υποτροφιών από τα μέλη της επιτροπής στους δικαιούμενους του 2009 μπροστά στην προτομή του ευεργέτη! Από εφέτος βελτιώθηκαν τα κριτήρια των υποτροφιών...

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΟΥΣΤΑΚΕΙΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ

Στις 17 Απριλίου 2016 και μετά το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο του Ευεργέτη της περιοχής Τοπικής Κοινότητας Κορθ;iου, Πέτρου Λ. Μουστάκα, στο προαύλιο του Μουστακείου Δημοτικού Σχολείου στην Πίσω Μεριά Κορθίου, δόθηκαν δημόσια σε 4 από τους 8 υποτρόφους έτους 2009, το ένα τρίτο του χρηματικού ποσού της υποτροφίας που τους είχε χορηγηθεί με απόφαση της τότε  Διαχειριστικής Επιτροπής κατά το έτος 2009, συνολικού ύψους 21.600 ευρώ.

Στιγμιότυπο από τον μικρό απολογισμό στη διάρκεια του μνημοσύνου. Ότι και να πει κανείς η φωτογραφία του αείμνηστου Π. Μουστάκα είναι εντυπωσιακή...

Η σημερινή Διαχειριστική Επιτροπή λόγω της οικονομικής κρίσης και της συνεπεία αυτής απώλειας εισοδημάτων (δυστροπία μισθωτών στην καταβολή υψηλών μισθωμάτων, δυσκολία στην εκμίσθωση για μεγάλο χρονικό διάστημα) καθώς της επιβάρυνσης του Κληροδοτήματος με υπερβολικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος 26%, καταβολή μηνιαίων δόσεων δανείου κ.α.), αποφάσισε την μείωση των υποτροφιών έτους 2009 κατά 25%, με την έγκριση της αρμόδιας εποπτεύουσας Αρχής, δηλαδή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Επίσης θα καταβληθούν τα αναλογούντα χρηματικά ποσά και στους λοιπούς 4 υποτρόφους του 2009, οι οποίοι για αντικειμενικούς λόγους αδυνατούσαν να παρευρεθούν στην τελετή απονομής. Το εναπομένον χρηματικό ποσό θα καταβληθεί και στους 8 υποτρόφους 2009,  με ακόμη δύο ετήσιες ισόποσες δόσεις.

Το εξαιρετικό αμφιθέατρο του νέου κτιρίου. Η παραλαβή του ίσως άλλαξει πολλά για την περιοχή... 

Η Διαχειριστική Επιτροπή έχει ήδη προγραμματίσει την καταβολή των οφειλομένων υποτροφιών έτους 2008, με δόσεις, της πρώτης δόσης καταβαλλομένης αμέσως μετά την έγκρισή τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Με αυτό τον τρόπο η παρούσα Διαχειριστική Επιτροπή τακτοποιεί οικονομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, στο πλαίσιο των σημερινών δυσχερών οικονομικών δυνατοτήτων του Κληροδοτήματος, ενώ το Κληροδότημα καταβάλλει υποχρεωτικά μηνιαίως περίπου ποσό 11.000 Ευρώ προς τις Τράπεζες για αποπληρωμή δανείων που ελήφθησαν το 2009 και 2010  και ετησίως  160.000 ευρώ περίπου για φόρους και ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Επιπλέον, έχει δημοσιευθεί στις εφημερίδες “Η Αυγή”, “Κοινή Γνώμη”και “Ανδριακή”, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών και σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, η προκήρυξη των υποτροφιών  για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 για 8 πρωτοετείς - και όχι μόνο φοιτητές -τριες και σπουδαστές -στριες ΑΕΙ και ΤΕΙ, 2 μεταπτυχιακούς και μία για αθλητή-τρια ενόργανης γυμναστικής.
Αποκλειστικά κριτήρια για τη χορήγηση των υποτροφιών είναι η καταγωγή από την πρώην Κοινότητα Κορθίου Άνδρου μέχρι β’ βαθμού συγγένειας, η φοίτηση στο Μουστάκειο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο - Λύκειο Κορθίου και η μόνιμη κατοικία στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κορθίου Άνδρου. Τέλος, λαμβάνονται υπόψη οικογενειακά και οικονομικά κριτήρια.

Η  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ Λ. ΜΟΥΣΤΑΚΑ
Δημήτριος Λοτσάρης        Γεώργιος Τρανάκος         Ιωάννης Ξανθός