Δεματοποιητής σκουπιδιών: ο μεγάλος άγνωστος...

Της Αλεξάνδρας Σκαμάγκα

Αρχιτέκτονος-Μηχανικού ΕΜΠ, Διευθύντριας Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου

 

Ο δεματοποιητής της Σταυροπέδας (φωτ. Εν Άνδρω).

Πολλά λέγονται για τον δεματοποιητή της Σταυροπέδας. Όμως πολύ λίγα είναι γνωστά για την χρήση, αλλά και κατάχρηση των δεματοποιητών. Καλό θα ήταν να πούμε δύο λόγια για το τι κάνει αυτό το μηχάνημα που αμπαλάρει σκουπίδια με νάιλον και τι συνέπειες έχει ώστε να μην έχουμε αυταπάτες για το τι γίνεται σήμερα στην Άνδρο. Αλλά να μην έχουμε αυταπάτες και για τις συχνές φωτιές στην χωματερή του νησιού. Και κυρίως να μην νομίζουμε πως αυτή προσωρινή λύση μπορεί να παραταθεί για χρόνια χωρίς πολύ μεγάλο περιβαντολλογικό και οικονομικό κόστος.

Η δεματοποίηση συμμείκτων σκουπιδιών έχει εφαρμοστεί σε Δήμους της χώρας ως μια βραχυχρόνια πρακτική για προσωρινή εναπόθεση, σε μη εγκεκριμένους χώρους, περιορισμένου όγκου σκουπιδιών. Ένα μηχάνημα κάνει  πακετάρισμα με συμπίεση, σύμμεικτων σκουπιδιών σε μπάλες, για να μεταφερθούν έπειτα σε εγκεκριμένο χώρο απόθεσης - επεξεργασίας.

Οι μπάλες των δεματοποιημένων σκουπιδιών δίπλα στον δεματοποιητή της Σταυροπέδας. Κάθε 6 μήνες γεμίζει ο χώρος. Μετά οι μπάλες... "αδειάζονται" είτε στην "μη λειτουργούσα" διπλανή χωματερή είτε "κάπου αλλού"!!! Έτσι η Άνδρος "δεν έχει χωματερή"!!! Έχει δεματοποιητή!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Δεν είναι ούτε μπορεί να αποτελέσει στάδιο μιας νόμιμης και μόνιμης διαχείρισης απορριμμάτων και σαν τέτοιο δεν έχει, ούτε μπορεί να πιστοποιηθεί. Λειτουργεί ως προσωρινή διαχείριση υπό περιορισμούς και προϋποθέσεις, μετά από αναγκαστικό κλείσιμο ΧΥΤΑ, στο μεσοδιάστημα μεταξύ χωματερής και κατασκευής εγκεκριμένου χώρου για επεξεργασία σκουπιδιών και για ταφή των υπολειμμάτων τους.

Στις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες η δεματοποίηση γίνεται μόνο στα αδρανή και ποτέ σε σύμμεικτα σκουπίδια, η δεματοποίηση των οποίων δεν έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί,. Στην Ευρωπαϊκή  Ένωση δεν «εγκρίνεται» δεματοποίηση σύμμεικτων αλλά «οικιακών αποβλήτων» και η αποθήκευση των δεμάτων, με την προϋπόθεση πως θα φτιαχτεί εργοστάσιο καύσης για παραγωγή ενέργειας.

Τις συνέπειες από την οποιασδήποτε άλλης μορφής καύση (πυρόληση, ελεύθερη καύση και λοιπούς τρόπους «απαλλαγής» από τα σύμμεικτα σκουπίδια) στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, ουδείς γνωρίζει καλά. Χαρακτηριστικό της υπάρχουσας σύγχυσης είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο 2007, απέρριψε την πυρόλυση ως μέθοδο καύσης σκουπιδιών.

Χρόνια ακούγαμε πως τις φωτιες στην χωματερή έβαζαν διάφοροι. Ιδού μια από αυτές του 2015 το καλοκαίρι στη Σταυροπέδα όπως φαίνεται από τον Στρόφιλα. Όπως γίνεται φανερό από το άρθρο τα σκουπίδια αυτοαναφλέγονται. Ιδίως όταν είναι θαμένα σε μπάλες (φωτ. Εν Άνδρω).

Τα δεματοποιημένα σκουπίδια είναι λιγότερο ενοχλητικά εμφανισιακά, ενώ στην πραγματικότητα, είναι περισσότερο επικίνδυνα και καταστρεπτικά για το περιβάλλον. Από τις πρώτες περιπτώσεις δεματοποίησης ήταν στην Κρήτη, στον Κουπουπητό, όπου εφαρμόστηκε αυτή η μέθοδος για διάστημα μικρότερο από ενάμισι χρόνο. Όταν ξεκίνησε η μεταφορά των δεμάτων στο νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που κατασκευάστηκε στο μεταξύ, διαπιστώθηκε πως μόνο τα δέματα του τελευταίου μήνα μπορούσαν να μεταφερθούν. Τα παλαιότερα είχαν σπάσει ή αναφλεγεί από μόνα τους κι αναγκάστηκαν να θάψουν όπως- όπως τα καμένα σκουπιδόβουνα, με συνέπεια να αχρηστευτεί παντελώς η περιοχή προσωρινής απόθεσής τους.

 

Όπως είπε ο καθηγητής κ. Χριστοδουλάκης σε σχετική ομιλία του στο REX στις 10.11.2008: «Θα σας αναφέρω κάτι πολύ χαρακτηριστικό που μου ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων. Μου είπε λοιπόν ότι οι ανατινάξεις εκεί ήταν τόσες πολλές και δυνατές που οι ντόπιοι νόμιζαν ότι πέφτουν μπαλωθιές. Στην αρχή έπαιρναν φωτιά οι κάτω μπάλες που στη συνέχεια έβαζαν φωτιά στις πιο πάνω και τελικά γινόντουσαν πυροτέχνημα. Ξέρετε, ένα σκουπίδι όταν καίγεται παράγει 27 χημικές ουσίες οι οποίες είναι καρκινογόνες. Μόνο και μόνο τα βαρέα μέταλλα που βγαίνουν είναι 12

Αν οι όποιοι δήμαρχοι πιστεύουν ότι η δεματοποίηση θα κάνει θαύματα, κάνουν λάθος. Στην περίπτωση αυτή τα σκουπίδια κάθε είδους γυαλί, σίδερο, φλούδες χαρτιά, πλαστικά, νοσοκομειακά απόβλητα θα συμπιέζονται, ώστε ο όγκος τους από π.χ. 10 κυβικά να φτάσει τα 4. Τι θα συμβεί όμως τότε; Ο κάθε ζωντανός οργανισμός περιέχει κάποιες ουσίες οι οποίες, όταν λειτουργεί, είναι σε ελεύθερη μορφή. Όταν όμως συμπιέζονται, αυτές οι ουσίες παράγουν κάποια παραπροϊόντα, γίνονται οι λεγόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις.»

Σε ένα άλλο σημείωμά του ο κ. Χριστοδουλάκης γράφει σχετικά με την τεκμηρίωση των αρνητικών στοιχείων του διδύμου Δεματοποίησης-Μπαλοποίησης:

Α) Η διαδικασία αυτή στερείται παντελώς νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μπορέσει κάποιος να στηριχτεί σε αυτό και να προχωρήσει είτε σε ΠΠΕ ή ΜΠΕ ή σε οριστική μελέτη.

Β) Η διαδικασία αυτή, όπως επιπόλαια περιγράφεται, στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης επειδή η συμπίεση σύμμεικτων σκουπιδιών εγκυμονεί κινδύνους έκρηξης, ανάφλεξης, δημιουργίας επικίνδυνων και τοξικών στραγγισμάτων.

Γ) Δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί χωροταξική χρήση γης, λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, και

Δ) Δημιουργείται μια συνέχεια των ΧΑΔΑ για τους οποίους έχουμε ήδη σαν χώρα, από την Ε.Ε, καταδικαστεί.

Το 201, μετά από εισήγηση του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, υπέγραψε επιβολή προστίμων, σε 30 μονάδες, συνολικού ύψους 1.735.490 ευρώ .Σχετική είναι η:

«Επιβολή προστίμου στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Αργολίδας

(εφεξής ΦΟΔΣΑ Ν. Αργολίδας) και στον καθολικό του Διάδοχο, όπως εκπροσωπείται νόμιμα, για τη μονάδα Δεματοποίησης Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων (Α.Σ.Α.), στη θέση «Σταυρός» του Δ.Δ. Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας, Ν. Αργολίδας (εφεξής Δεματοποιητής Σταυρού Διδύμων Ερμιονίδας).

Παραβάσεις:

-Μη σύννομη διαχείριση (δεματοποίηση-προσωρινή αποθήκευση) των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων (Α.Σ.Α.).

-Μη αποκατάσταση του χώρου προσωρινής αποθήκευσης των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων (Α.Σ.Α.).

-Πρόστιμο: 87.300 ευρώ

Στις περισσότερες περιπτώσεις ανά τη χώρα δρομολογείται σήμερα πλέον η οριστική απομάκρυνση των δεματοποιητών και εκπονούνται Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, με έμφαση στη «διαλογή στην πηγή», όπου ως πηγή θεωρούνται «οικίες» και «επαγγελματικοί χώροι», όπου παράγονται τα απορρίμματα, με στόχο τη δραστική μείωση των αποβλήτων σε σύμμεικτη μορφή.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ ΟΥΤΕ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ Ο ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΚΕΦΤΕΙ.ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΑΩ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΝΗΜΕΡΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΜΠΑΤΣΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΒΥΘΙΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ Η ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΗ) Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΕΙ? ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΓΛΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ Η ΘΕΣΗ.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν με αφορά ο Καπάκης (πολιτικά), αλλά μου είναι χρήσιμος στη μάχη ενάντια στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Πλούσκα. Έχετε βγάλει πόρισμα ότι το κάνει μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Αν όντως πιστεύει αυτά που λέει? Να μην τα πει για να μην κατηγορηθεί από μερικούς? Ότι και να κάνει (καλό ή κακό) έχουμε καταλάβει πως τον κατακρίνετε.
(Κύριε μου πέρσι που ΔΕΝ είχε καβαλήσει το ΚΑΛΑΜΙ της εξουσίας ο κ. Καπάκης τον στηρίξαμε απέναντι στις επιθέσεις του Βουραζέρη: Αν δεν το ξέρετε διαβάστε το site. Πάντως με εντυπωσιάζει που ΟΛΟΙ δεν θέλετε καμία πολιτική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ/Καπάκη. Μόνο να τον εκμεταλευτήτε θέλετε!!! Καλό θα ήταν ο κ. Καπάκης να κοιτάξει να γίνει χρήσιμος στην Άνδρο και όχι στον ένα και τον άλλο ανώνυμο που τον ψάχνει για εκμετάλυση!!!).
Δεν είναι ο Καπάκης που μιλάει για την μη κατάργηση των γεωτρήσεων – είμαστε όλοι οι Μπατσιώτες που το λέμε. Είμαστε όλοι όσοι έχουμε υπογράψει στη μη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Πλούσκα.
(Κύριε μου ΚΑΝΕΙΣ δεν μιλάει για κατάργηση γεωτρήσεων. Μόνοι σας τα λέτε. Υπάρχει ένα χαρτί που λέει πως ΑΝ ξαστοχήσει ο ΧΥΤΥ και ακολουθούν άλλα 5-6 ΑΝ. Έτσι δεν γίνεται σοβαρή κουβέντα. Μετρήστε πόσα ΑΝ χρειάζονται για να ξαστοχήσει ένας ΧΥΤΥ).
Απ΄ότι κατάλαβα συμφωνείτε και εσείς να καταργηθούν οι 3 γεωτρήσεις στο Μπατσί. Εάν έχετε άλλη άποψη ή κάποια άλλη λύση, ας την εκφράσετε. Να μην ξεχνάμε τι πέρασαν οι Μπατιώτες το καλοκαίρι που μας πέρασε.
(ΔΕΝ συμφωνούμε να καταργηθεί καμία γεώτρηση. ΔΕΝ είμαστε ειδικοί στις γεωτρήσεις. Διαβάζουμε και κρίνουμε. Το καλοκαίρι το Μπατσί σώθηκε από γεώτρηση στο Απροβάτου. Πως και δεχτήκατε να σωθείτε με νερό από άλλη περιοχή. Ιδού που λέτε ανοησίες)
Από τα λεγόμενά σας, είσαστε και εσείς υπέρ της χωροθέτησης στην Πλούσκα. Αν κάνω λάθος τότε πείτε μου τι και ποιος θα σας έκανε να αλλάξετε άποψη? Κάντε τη θέση σας ξεκάθαρη...
(Από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουμε υποστηρίξει χωρίς παρεκκλίσεις την εφαρμογή της μελέτης που είναι στο τραπέζι. Αυτό είναι γνωστό. Τι να κάνω που ΔΕΝ διαβάζετε ΤΙΠΟΤΑ).
Τα σκουπίδια δεν θα ήταν στους δρόμους αν είχε ακολουθηθεί έντιμη και τεκμηριωμένη λύση…
(Ποια λύση αυτή; Αυτή που πρότεινε ο κ. Καπάκης: να μείνουν στην Σταυροπέδα - και εφαρμόζει μέχρι στιγμής και ο κ. Σουσούδης; Εκτός του ότι ο κ. Καπάκης είναι αδαής και φτύνει και την ιστορία της Άνδρου ας δοκιμάσει να πάει μια βόλτα από το ΥΠΠΟ για να διαπιστώσει πώς είναι διπλά αδαής. Φυσικά διαγράφεται η χυδαιολόγια σας…)
Αυτά…

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν υπάρχει τοπικός σχεδιασμός στην Ανδρο γιατί το κατεπείγον τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων περιμένει και αυτό ένα χρόνο ....για Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Έπαρχος τι θα ψηφίσει χωρις το σχέδιο για το νησί; Μάλλον ακολουθεί τα βηματα των υπολοιπων αιρετών αρχόντων και δεν ενημερωνει για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.Τελικα είναι θεσμικός ο ρόλος του ;

This comment was minimized by the moderator on the site

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ 3 ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΤΣΙ
Το έγγραφο Γλυνού που ουδέποτε ανακλήθηκε και η απόλυτη σύμπνοια του ντόπιου κατεστημένου στο θέμα της Πλούσκας
Ο πρώην Δήμαρχος Ι. Γλυνός τον Μάϊο του 2013 ενημέρωνε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σχετικά με την αδειοδότηση του ΧΥΤΥ ότι ήταν στις άμεσες σκέψεις του Δήμου η κατάργηση (!!!!) των 3 γεωτρήσεων που υδρεύουν την ευρύτερη περιοχή του Μπατσίου καθόσον οι υφιστάμενες παρείχαν κακή ποιότητα νερού και σκόπευε να υδροδοτήσει την περιοχή εναλλακτικά με άλλα μέσα, χωρίς όμως να τα κατoνομάζει.
Από τότε τέτοια προαποφασισμένη επιμονή για να γίνει ο ΧΥΤΥ σώνει και καλά στην Πλούσκα……Oμολογουμένως μας παραξενεύει…..
Για να μην θυμηθούμε τις προεκλογικές κορώνες της παράταξης του κ. Σουσούδη για τα νερά της Πλούσκας. Χάϊδεμα στα αυτιά των κατοίκων για να υφαρπάξουν την ψήφο τους και τώρα η «μάχη των μαχών» για να πάει ο ΧΥΤΥ εκεί που οι ίδιοι έλεγαν ότι υπάρχουν νερά ! ! !
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δημοσιεύσαμε ένα μέρος από το άρθρο του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης που μας στείλατε δύο φορές ως τεράστιο σχόλιο!!! Δεν μας ενοχλούν οι "απόψεις" του. Δεν προσθέτουν τίποτα μια γνωστή επί τρία χρόνια "αποκάλυψη" η οποία έχει νομίζουμε απαντηθεί. Κάτι θέλει να πει για μια προ τριετίας αποκαλούμενη απόμ αυτόν πολιτική παρέμβαση και για μια προ τριετίας αποκαλούμενη από εμάς δημαγωγική παρέμβαση. Είναι προφανές πως δεν τον συμφέρει να δει τη δική του σημερινή πολιτική και δημαγωγιική παρέμβαση. Και δεν φαίνεται να καταλαβαίνει το αντιδημοκρατικό, εκφοβιστικό και απειλητικό σημείωμα/παρέμβαση που έστειλα προς δημόσιους υπαλλήλους επιχειρώντας ανοικτά να τους τρομοκρατήσεις και να επιρρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της χωροθέτησης. "Χαϊδευοντας" φυσικά και αυτός αυτιά ψηφοφόρων. Στη μεθοδολογία κάνει και τα δύο που κατηγορεί τους άλλους: κάνει και πολιτική παρέμβαση κάνει και "χάιδεμα" ψηφοφόρων. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα έγραφε ο ίδιος αν ένα τέτοιο ολοκληρωτικής αντίληψης σημείωμα είχαν γράψει κάποιοι άλλοι. Εκτός και αν όντως πια δεν καταλαβαίνει τίποτα πλέον από αυτά που κάνει...Δια ταύτα: μην ψάχνετε να περάσετε τις απόψεις σας, ανωνύμως σε ένα site που χωρίς ίχνος προσωπικής ευθύνης και με χυδαίο πολιτικό τρόπο χαρακτηρίσατε.Μέχρι να ανακαλέσετε ΔΗΜΟΣΙΑ την ύβρη που εκτόξευσατε αναίτια δεν έχουμε λόγους να σας φιλοξενούμε στο site. Η δημόσια ύβρις ανακαλείται μόνο δημόσια. Αν έχετε το πολιτικό θάρρος ας το κάνετε…

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Να αφιερώσουμε την ανάρτηση αυτή σε κείνους τους πονηρούς της προηγούμενης Δημοτικής αρχής που παραμύθιαζαν τους δημότες ότι μπορούσαν να αποθηκεύουν τα δέματα εσαεί.....και νόμιζαν ότι έχουν κοροϊδέψει τους πάντες. Λίγο ετεροχρονισμένα αλλά πάντα επίκαιρα ας διαβάσουν από ανεξάρτητους επιστήμονες (και όχι αντιπολιτευόμενους-όπως θα σχολίαζαν με δηλητηριώδες υφάκι) την αλήθεια γύρω από το θέμα.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01/12/2016 ΕΧΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΣΔΑ.
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΝ ΜΑΣ?????