Η Άνδρος τίμησε τον Άγιο Νικόλαο

Του Δημήτρη Αντωνέλλου

Αγ. Νικόλαος - Όρμος Κορθίου

Με τις τιμές που αρμόζουν σε Άγιο-Πολιούχο της περιοχής, γιορτάστηκε και φέτος ο Άγιος Νικόλαος στον Όρμο Κορθίου. Η εκκλησία κατάφωτη, στολισμένη με ανθοστήλες και με την εικόνα του Αγίου να δεσπόζει στη μέση του ναού, υποδέχτηκε τον κόσμο που θέλησε να παραβρεθεί στον Εσπερινό.

 

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη, αν συνυπολογιστεί η απεργία διαρκείας που εμπόδισε την προσέλευση επισκεπτών εκτός νησιού και το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε στην περιοχή.

 

Στη μέση του κόλπου, παρά τις δύσκολες συνθήκες, είχε δέσει από το μεσημέρι η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Οι αξιωματικοί και τα μέλη του πληρώματος παραβρέθηκαν στον Εσπερινό και συμμετείχαν στη λιτάνευση της εικόνας μετά τον Εσπερινό.

 

Την πομπή οδηγούσαν παιδιά του δημοτικού σχολείου της περιοχής, τα οποία μετέφεραν φαναράκια και εξαπτέρυγα. Ακολουθούσε ομάδα βυζαντινών ψαλτών από την Αττική, που συνέβαλε στην απόδοση των ύμνων.

Η εικόνα οδηγήθηκε, στα χέρια αξιωματικών της φρεγάτας, στο παλιό λιμάνι της περιοχής, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των χαμένων ναυτικών, παρουσία του δημάρχου, του αντιδημάρχου και μελών του δημοτικού συμβουλίου, της αστυνομίας και άλλων αρχών και φορέων του νησιού.

Ένας θαρραλέος βαρκάρης, ανοίχτηκε με τη βάρκα του και άναψε μια φωτοβολίδα, συμμετέχοντας κι αυτός.

Ακολούθησε ρίψη στεφάνων από τους επισήμους, και η πομπή επέστρεψε πίσω στον ναό. Την τελετή ολοκλήρωσαν στην είσοδο του ναού μοναχοί της Μονής Παναχράντου, οι οποίοι συλλειτούργησαν όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Αφού ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος από όλους τους παρευρισκόμενους, η εικόνα οδηγήθηκε στο εσωτερικό του ναού προκειμένου να προσκυνήσει ο κόσμος.

Αγ. Νικόλαος - Γαύριο

Με σειρά εκδηλώσεων το Γαύριο τίμησε τον πολιούχο του Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών, με μεγάλο εσπερινό, λαμπαδηφορία και χορούς από τον χορευτικό σύλλογο Υδρούσας.

Παραβρέθηκε αρκετός κόσμος, αν και η απεργία των καραβιών στάθηκε εμπόδιο σε αρκετούς από Αθήνα να έλθουν στην εορτή. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο δήμαρχος, η αντιδήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής και ο πρόεδρος Γαυρίου. Σήμερα Τρίτη θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις με δοξολογία και περιφορά της εικόνας.

Ο Άγιος Νικόλαος - Ναυτικός Όμιλος Άνδρου