«Θησαυρός» από το Άγιο Όρος στην Άνδρο

 

Φτάνει την Τρίτη 26/9 στις 19:30 στην Άνδρο ακριβές βαρύτιμο αντίγραφο της Παναγίας Παραμυθίας της Μονής Βατοπεδίου. Το αντίγραφο κατασκευάστηκε στο Άγιο Όρος και είναι προσφορά στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας Άνδρου κυπρίου εφοπλιστή.

 

Η εικόνα θα μεταφερθεί με το Θεολόγος στις 17:30 από Ραφήνα. Και θα μεταφερθεί κατ’ ευθείαν στην Αγία Μαρίνα. Αύριο γιορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και η εικόνα θα μεταφερθεί με το πλοίο Θεολόγος που γιορτάζει. Θα ανέβει στο πλοίο συνοδευόμενη από τον πλοίαρχο. Το θαλάσσιο ταξίδι της είναι προσφορά του ακτοπλόου της γραμμής μας Θεολόγου Παναγιωτάκη, που γιορτάζει κι θεωρεί τιμή την μεταφορά της.

 

Η εικόνα θα ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης 26/9 οδικώς από την Ουρανούπολη για τη Ραφήνα. Θα την παραλάβει από τους Αγιορείτες ο πατήρ Χερουβείμ της Μονής Αγίας Μαρίνας.

Το όνομα της εικόνας

Η εικόνα ονομάστηκε «Παναγία Παραμυθία», δηλαδή Παρηγορήτρια. Κι αυτό γιατί οι προσκυνητές δεν χόρταιναν να βλέπουν την γλυκιά έκφρασης του προσώπου της Παναγίας που όπως κοιτά θεωρούν πως «ξεκουράζει, αναπαύει, γαληνεύει και παρηγορεί τη ψυχή του ανθρώπου».

Πρόκειται για τοιχογραφία του 14ου αιώνα του μοναστηριού που παλαιότερα βρισκόταν στον εξωνάρθηκα, μπροστά από το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, και αργότερα μεταφέρθηκε σε προσκυνητάρι στο ομώνυμο παρεκκλήσιο.

«Εν Άνδρω»