Σαντορίνη: παγκόσμιος προορισμός ή εδώ βρέχει... τουρίστες!!!

Οία η τουριστική πρωτεύουσα της Σαντορίνης και του Αιγαίου. Περίπου 2 εκατ τουρίστες λένε ότι περνάνε από εδώ τον χρόνο!!! Το φυσικό και το ανθρωπογενές τοπίο είναι ανεπανάληπτο. Εδώ ένα μέρος της Οίας. Κάτι μεταξύ παιδικής φαντασίας, κυβιστικής τέχνης και Χόλιγουντ. Όλα αυτά κεντημένα πάνω στους ηφαιστειογενείς γκρεμούς με έντονα δραματικά χρώματα και το φως του Αιγαίου που σε αυτό το γεωγραφικό μήκος και πλάτος είναι απίστευτο. Όλα αυτά σε σνδυασμό με τις απίστευτες τουριστικές επενδύσεις που έχουν γίνει η Σαντορίνη , ένα κάποτε επαρχιακό νησί και η Οία ένα πανέμορφος, αλλά μισοεγκαταλείμενος οικισμός έχουν γίνει παγκόσμιοι προορισμοί. Τίποτα δεν θα γινόταν από όλα αυτά αν το υπέροχο τοπίο δεν το "άγγιζε" το μαγικό χερι του "τουριστικού Μίδα"!!! Κάπως έτσι φτάσαμε μέσα σε κοντά 20 χρονια να λέμε: "Εδώ βρέχει τουρίστες από όλο τον κόσμο!!!" Κάπως έτσι κι ενώ πριν μερικά χρόνια η σεζόν ήταν στους 7-8 μήνες τάρα κοντεύει στους 10!!! Όπως έλεγε και ο εκ Πειραιώς Κυριάκος, που έχει τον ένα από τους δύο φούρνους της Οίας, εδώ η σεζόν μακραινει κάθε χρόνο κατά μια εβομάδα! Κλείνουμε τέλος Νοεμβρίου και ανοίγουμε αρχές Φεβρουαρίου!... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Σαντορίνη, παγκόσμιος προορισμός! Προχωρημένο φθινόπωρο, ο καιρός καλός, ένα κρουαζιερόπλοιο τη μέρα φτάνει στο ηφαιστειακό νησί φέρνοντας από 1500 μέχρι 4000 επισκέπτες τη μέρα. Οι Τετάρτες είναι οι δύσκολες μέρες στην διάρκεια του καλοκαιριού όπου φτάνουν 4 κρουαζιερόπλοια τη μέρα!!! Συνωστισμός στη θάλασσα, πήξιμο στη στεριά. Υπάρχουν καλοκαιρινές μέρες που το νησί φτάνει σε απίστευτα νούμερα επισκεπτών. Αλλά και τώρα προχωρημένο φθινόπωρο και χιλιάδες είναι οι τουρίστες. Στη φωτογραφία το κρουαζιερόπολοιο με φόντο το ηφαίστειο από τα Φηρά. Χτες ήταν στην Μύκονο , έναν πανευρωπαϊκό προορισμο και σήμερα ήρθε στη Σαντορίνη τον... παγκόσμιο προορισμό!!!... (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Μπορεί κανείς να πει ότι υπερβολή θέλει. Όμως δεν θα ήταν υπερβολή να πει πως το φυσικό περιβάλλον και το ανθρωπογενές περιβάλλον στη Σαντορίνη μάλλον δεν υπάρχουν αλλού στον κόσμο. Εδώ το κάστρο της Οίας γεμάτο τουρίστες (29/10/17) μπροστά σε ένα εκτυφλωτικό Αιγαίο και απέναντι στο νησι του ηφαιστείου και τη Θηρασιά (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Από τους πιο ακριβούς πεζόδρομους στην Ευρώπη: ο πεζόδρομος της Οίας. Τι θες και δεν θα βρεις; Και σχεδόν πάντα γεμάτος κόσμο από όλο τον... κόσμο!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ο πεζόδρομός της Οίας. Ιδανικός για περάτημα, για καφέ, για παρέα, για καλοκαίρι, για φθινόπωρο. για άνοιξη. Ιδανικός για μεσμέρι και βράδυ. Ιδανικός για πλούσιους και φτωχούς. Ιδανική θέα, ιδανική βόλτα. ιδανικά όλα. Μόνο που Ιούλιο - Αύγουστο είναι τόσος κόσμος που δεν είναι και τόσο ιδανικός λένε οι Σαντορινιοί. Άλλωσε είναι δυσκολα τότε ακόμα και να φτάσεις στην Οία  Τώρα το φθινόπωρο είναι ιδανικά. Με μόνο μερικές χιλιάδες τουρίστες (!!!) περαστικούς την μέρα μπορείς να βολτάρεις άνετα!!!...(φωτ. Εν Άνδρω).  

Γευματίζοντας πάνω από την Καλντέρα στην Οία. Μια στιγμή, μια αιωνιότητα! Γι' αυτή τη στιγμή και γι΄αυτή την αιωνιότητα έρχονται από όλο τον κόσμο (φωτ. Εν Άνδρω).

Ιδανικός και για πάρα πολύ πλούσιους που θέλουν να ζήσουν τον μύθο τους. Και τι πιο μυθικό ένα "ιδιωτικό νησί" πάνω από την Καλντέρα στην Οία. Ένα σημείο ξεχωριστό που θυμίζει Χόλιγουντ και είναι στη Σαντορίνη!!! Εδώ "πριβέ" μπαλκόνι στην Καλντέρα για πρωινό, απογευματινό, βραδινό!!! Μια στιγμή μετεωρισμού ανάμεσα στον ουρανό και στη θάλασσα!!! φωτ. Εν Άνδρω).

Πάμε πάλι πίσω στον πεζόδρομο της Οίας. Πλήθος οι περιατητές. Πλήθος και οι φωτογραφήσεις. Όλα σε μεγάλες δόσεις σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

Και πολλοί νέοι. Πάρα πολλοί νέοι. Και πάρα πολλές φωτογραφίσεις. Χιλιάδες φωτογραφίσεις. Όπως αυτοί οι δύο έλληνες νέοι. Μάλιστα βρήκαμε και έλληνες να φωτογραφίζονται στην Οία (φωτ. Εν Άνδρω).

Εντάξει τώρα μην νομίσετε πως εμε'ις οι έλληνες είμαστε πλειονότητα. Μια μειονότητα - αρκετά ανθεκτική πάντως - είμαστε. Υπήρχαν τόσοι ξένοι που καλό θα ήταν να ξέρεις αγγλικά για να βγάλεις ακρη μερικές φορές με τον κόσμο, που φωτογράφιζε μετά μανίας τα πάντα με τα κινητά του... Εκατομμύρια στιγμές καταγραμμένες σε δεκάδες χιλιάδες κινητά γύρω-γύρω...(φωτ. Εν Άνδρω).  

 

 Ό'Ηταν όλες οι φυλές του Ισραήλ ή ακόμα και πολύ πιο πέρα όλες από όλες τις φυλές της γης... Και όλοι φωτογραφίζονταν για να θυμούνται ή να αποδείξουν το πέρασμα από την Σαντορίνη και την Οία... (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Εντάξει ήταν και οι παραδοσιακοί κινέζοι. Που κι αυτοί φωτογράφιζαν και μετά κοιτούσαν τις φωτογραφίες του τοπίου στο κινητό τους. Και ξαναφωτογράφιζαν! Και ξανακοιτούσαν το κινητό τους! Και πάει λέγοντας. Εδώ νεαρό ζετγάρι κινάζων στα Φηρά. Για να μην λέτε πως μόνο στην Οία πάνε... (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Πάντως οι μεγαλύτεροι κινέζοι βόλταραν και απολάμβαναν. Όπως εδώ μια παρέα που κάνει τη βόλτα της κουβεντιάζοντας. Για να μην λέτε πως οι κινέζοι ζουν μόνο μέσα από τα κινητά τους. Το σωστό είναι οι νεώτεροι ζουν μεσα από τα κινητά τους... (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Βρήκαμε όμως και νεαρούς γάλλους που απλώς βόλταραν στο Ημεροβίγλι. Θαύμαζαν το τοπίο και έπαιζαν με τις γάτες της Σαντρίνης. Φυσιολάτρες και ζωόφιλοι... (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Και βέβαια και πάλι μια δόση Χόλιγουντ στην Καλντέρα. Στο Ημεροβίγλι. Για να μην ξεχνιόμαστε. Στη Σαντορίνη είμαστε όχι στην Άνδρο. Απέναντι η μικρή και λίγο λησμονημένη Θηρασία με τη δική της Καλντέρα... (φωτ. Εν Άνδρω) 

 

 Άλλο ένα "πριβέ" μπαλκόνι στην Καλντέρα. Στο Ημεροβίγλι. Άγριο κι επιβλητικό τοπίο. Και το μπαλκόνι ακουμπισμένο κάπου στο... πουθενά ένος βράχου!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ξεκινήσαμε με Οία αυτό το μικρό σημερινό οδοιπορικό μας στην "παγκόσμια" Σαντορίνη. Με τα απίστευτα και μοναδικά σημεία της που της έδωσε η φύση και της πρόσθεσαν οι άνθρωποι πολύ πριν γίνει "παγκόσμια". Ένας ταπεινός οικισμός που το 1981 που πρωτόεφτασα εδώ με τον Χρήστο Β. και τον Ανδρέα Α. ήταν μισοεγκαταλείμενος. Μείναμε ένα μήνα ακούνητοι και μαγεμένοι. Μέχρι που τέλειωσαν τα χρήματα μας!!! Μεταπτυχιακοί φοιτητές τότε. Μετά εμείς φύγαμε. Κι αργότερα ήρθε ο "παγκόσμιος" τουρισμός. Και την έφερε στο επίκεντρο του κόσμου. Κι όσο πιο πολύς κόσμος έρχεται τόσο περισσότερο αυξάνει το ενδιαφέρον. Όμως πάντα ακόμα και μεσα στην πολυκοσμία το μάτι μπορεί να εστιάσει σε κάτι που θα σε ταξιδέψει μαγικά σε αυτό το σπάνιο νησί του Αιγαίου. Εδώ ο μπλε τρούλος μιας εκκλησιάς στην Οία και στην προέκταση του το ηφαιστειογενές νησάκι του Αγίου Νικολάου μόλις λίγα μέτρα από το Αμούδι. Σαν ψεύτικο. Η εικόνα είπαμε είναι κάτι μεταξύ παιδικής φαντασίας και κυβιστικής τέχνης... (φωτ. Εν Άνδρω).

Απόστολή: Διαμαντής Μπασαντής