Στη γιορτή του Αγίου Φιλίππου στο Μπατσί

 

 Κάθε χρόνο του Αγίου Φιλίππου το Μπατσί "βάζει τα καλά του", σημαιοστολίζεται και για μια ολόκληρη μέρα γιορτάζει τον Άγιο του. Το πρωί με την λειτουργία και την λιτανεία, το μεσημέρι με το επίσημο γεύμα και το βράδυ με τη λαμπαδηδρομία. Όλοι οι κάτοικοι ήταν εκεί. Τα σχολεία ήταν εκεί. Οι μοναχοί της Μονής Παναχράντου ήταν εκεί. Και πολλοί ιερείς από όλο το νησί ήταν εκεί. Και οι πολιτικοί ήταν εκεί. Και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Λιγότερος από πέρσι ο κόσμος. Μάλλον φόβισε ο καιρός. Όμως κράτησε η βροχή και η μέρα ήταν αστραφτερή και γιορτινή. Στην φωτογραφία ο Άγιος Φίλιππος δεσπόζει πάνω από το Μπατσί μεσ' το μεσημέρι της γιορτής του... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Γεμάτη η εκκλησία στη λειτουργία. Xοροστάτησαν μοναχοί της Παναχράντου και άλλοι ιερείς του νησιού. Μπροστά-μπροστά οι επίσημοι, οι πολιτικοί, οι πολιτευτές. Ένας-δύο στριμώχνονταν να βγουν στην πρώτη γραμμή. Αλλοί πιο χαλαροί κάθησαν πιο πίσω... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Εκεί και η μικρή φιλαρμονική με τα τύμπανα από το Μπατσί. Ήταν αυτοί οι μικροί τυμπανιστές που έδιναν βηματισμό σε όλη την διάρκεια της λιτανείας... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Εκεί και ο παπα-Νικόλας να δίνει οδηγίες στα παιδιά, στους ναύτες με την εικόνα... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και στο τέλος η γνωστή αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλιά της εκκλησίας. Ήταν παρόντες αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης και της αντιπολίτευσης. Ο δήμαρχος, ο έπαρχος και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Από την κεντρική πολιτική σκηνή έλειπαν όλοι του ΣΥΡΙΖΑ!!! Ήτοι, έλειπαν και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο ΓΓ του ΥΠΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ!!! Αν θυμόμαστε καλά ούτε πέρσι παραβρέθηκαν. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αυτή την ομαδική απουσία των κυβερνητικών στελεχών. Μια εκδοχή είναι η αδιαφορία τους περί τα εκκλησιαστικά και τα θρησκευτικά. Από την ΝΔ είχαν κατεβάσει "πλήρη ομάδα". Ήταν εκεί ο ένας βουλευτής της, ο Γ. Βρούτσης και οι πολιτευτές της Χριστόπουλος, Βακόνδιος, Μονογιού. Μπορούμε πάντως να εξηγησουμε την ομαδική παρουσία της αντιπολίτευσης. Αναμένονται σαφώς περισσότερρς βουλευτικές έδρες για τη ΝΔ προσεχώς και ολοι τρέχουν για να γίνουν γνωστοί... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Η λιτανεία πλαι στη θάλασσα. Μια ωραία σκηνή. Ξεχωρίζει η σημαια και η εικόνα (φωτ. Εν Άνδρω) 

 Μια σκηνή από το γεύμα στου "Σταμάτη"...(φωτ. Εν Άνδρω).

 Η νυχτερινή λαμπαδηδρομία στην παραλία. Τρεις εντυπωσιακές σκηνές (φωτ. του συνεργάτη Χ.Β.Π.) 

Ήταν εκεί κα η πυροσβεστική με ένα όχημα και αρκετούς πυροσβέστες με επικεφαλής τον υπεύθυνο του κλιμακίου της Άνδρου (φωτ. του συνεργάτη Χ.Β.Π.) 

 Και η καύση βεγγαλικών και φωτοβολίδων στο μικρό λιμάνι. Τέλος καλό, όλα καλά. Ευτυχώς, ακόμα μια φορά, που κράτησε ο καιρός. (φωτ. του συνεργάτη Χ.Β.Π.)  

"Εν Άνδρω"