Πλημμυρίσαμε 288 φορές από το 2001!!! Πότε πλημμύρισε η Άνδρος.

Χάρτης περιοχών που πλημμύρισαν από το 2001 μέχρι σήμερα. Ανάμεσα τους και η Άνδρος...

Πάθαμε… και μυαλό δεν βάλαμε! Η Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια έχει πλημμυρίσει όχι μια, όχι δυο, αλλά 288 φορές! Μια από αυτές, το 2011, πλημμύρισε και η Άνδρος, με αποτέλεσμα να σημειωθούν καταστροφές σε καλλιέργειες, σπίτια και υποδομές στο νησί. Ήταν τότε που έπεσε και η χωματερή στη θάλασσα. Μια ακόμα πλημμύρα είχαμε και το 2015. 

Να τι αναφέρουν συγκεκριμένα οι επιστήμονες: 

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει καταγράψει τα έντονα καιρικά επεισόδια που επηρέασαν την χώρα μας από το 2001 και μετά, με βασικό κριτήριο τις επιπτώσεις σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο.

Η σχετική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε ανανεώνεται συστηματικά, λειτουργώντας ως εργαλείο παρακολούθησης και ανάλυσης της εξέλιξης διαφόρων δεικτών που σχετίζονται με τις επιπτώσεις από καιρικά φαινόμενα, όπως η συχνότητα και η ένταση αυτών. Η καταγραφή περιλαμβάνει φαινόμενα καταιγίδας, βροχής, χαλαζιού, ανεμοθύελλας, ανεμοστρόβιλου, χιονιού/παγετού, κεραυνών και καύσωνα.

Σημειώνουμε ότι από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 398 έντονα καιρικά επεισόδια. Από αυτά, τα 288 είναι επεισόδια με αιφνίδιες πλημμύρες

 Κι όμως αποτελεσματικά έργα πρόληψης δεν έγιναν. Αντίθετα οι πολεοδομικοί έλεγχοι ατόνησαν, οι αυθαίρετες κατασκευές πολλαπλασιάστηκαν, η Πολιτεία απόψε να τιμωρεί παραδειγματικά τους παραβάτες, σταμάτησαν οι κατεδαφίσεις των παράνομων οικοδομών, τα ρέματα και τα ποτάμια, έγιναν δρόμοι, λεωφόροι, ξενοδοχεία και το τραγικό αποτέλεσμα το είδαμε στην Μάνδρα!

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

Χ.