Κόσμος πάει κι έρχεται... ακόμα και παραμονή Χριστουγέννων!

 Ξημέρωσε η παραμονή των Χριστουγέννων. Βαρύς ο ουρανός το πρωί. Μόνο στο βάθος υου ορίζοντα ένα κιτρινοκόκκινο φως πάνω από το πέλαγος έδειχνε πως ο ήλιος έδινε μάχη με τα σύννεφα μακριά στο πέλαγος για να επικρατήσει ρης καταιγίδας των ημερών. Το Superferry II μόλις έχει αναχωρήσει κατευθυνόμενο προς Άνδρο (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

Μπορεί να είναι παραμονή Χριστουγέννων όμως τα πλοία πάνε κι έρχονται... γεμάτα στα νησιά!!! Πλήρης - πρωτόκολλο - τακίδευψε χθες βράδυ - μετά και το 24ωρο απαγορευτικό - μέσα σε καταιγίδα ο Θεολόγος! Λίγο πριν φτάσει στο Γαύριο έριχνε χαλάζι!!! Όταν έφτασε έριχνε μόνο... βροχή! Κατέβασε πάνω από 200 επιβάτες!!! Και σήμερα παραμονή στην επιστροφή για Ραφήνα πάλι πλήρης θα είναι - πρωτόκολλο!!! Εδώ χθες βράδυ στο Γαύριο φορτώνει και φορτηγά! (φωτ. Π.Κ.) 

Μιλάμε για μεγάλη κίνηση κυρίως προς Ραφήνα. Οι περισσότεροι αλλοδαποί που έργαζονται στα νησιά βρήκαν ευκαιρία λόγω του τετραημέρου των Χριστουγέννων (Σάββατο-Τρίτη) και μερικών ημερών παράταση επιπλέον να ταξιδέψουν. Βεβαίως είναι και οι νησιώτες που "πετάγονται" για ψώνια της τελευταίας στιγμής. Και να τα πλοία με μεγάλες πληρότητες. Άλλη μια φωτογραφία το Θεολόγος χθες στο Γαύριο υπό καταρρακτώδη βροχή να ξεφορτώνει και να φορτώνει (φωτ. Π.Κ.)

Σήμερα το πρωινό δρομολόγιο ήταν πιο ήσυχο για το Superferry II όμως τις προηγούμενες μέρες είχε κι αυτό μεγάλες πληρότητες. Όπως σχολίαζε το πρωί ο καπετάν Αντώνης Μαμάς αυτή την εβδομάδα το πλοίο έφτασε κοντά πρωτόκολλο. Ιδίως στο ταξίδι της επιστροφής προχθές από Σύρο που όλοι έφυγαν για Ραφήνα μιας και ο Πειραιάς δεεν είχει καραβί λόγω του απαγορευτικού. Στη φωτογραφία σήμερα παραμονή Χριστουγέννων ο λογιστής του πλοίου Πέτρος με τον κυρ Αντώνη τον πράκτορα που χρόνια τώρα είτε καθυημερινές και σχόλες είτε βροχές και ήλιος είναι πάντα εκεί στο λιμάνι της Ραφήνας (φωτ. Εν Άνδρω). 

Και εκεί που το πλοίο άρχιζε να σηκώνει καταπέλτες ένα αυτοκίνητο φάνηκε να μπαίνει με τις μπάντες στο λιμάνι και να κατευθύνεται στο Superferry II. Μόλις που πρόλαβε το καταπέλτη! Ήταν ο γιατρός Άντρέας Βόσσος στο "τσακ" πρόλαβε και μπήκε. Διαφορετικά θα πέρναγε με όλη την οικογένια του την μέρα στη Ραφήνα περιμένοντας την τελευταία αναχώρηση πριν τα Χριστούγεννα του Θεολόγου!!! Μια φωτογραφία την ώρα που σηκωνόταν ο καταπέλτης και έβγαινε ο γιατρός από το αυτοκίνητο. Για να θυμάται ο γιατρός την λαχτάρα να προλάβει το πλοίο και να γυρίσει Άνδρο (φωτ. Εν Άνδρω). 

Το πλοίο φεύγει. Στο βάθος του ορίζοντα ο ήλιος δίνει την μάχη του με τα σύννεφα. Η εικόνα της αναχώρησης ήταν πάντα μια στιγμή ανάτασης είτε ταξίδευα είτε όχι. Όμως η εικόνα του πλοίου που μακραίνει μου άφηνε πάντα στο τέλος μια γλυκόπικρη γεύση. Δεν βαριέσαι μεθαύριο ταξιδεύω κι εγώ... (φωτ. Εν Άνδρω).

Υπέροχο χειμωνιάτικο πρωινό ανοιχτά στο πέλαγος. Σα να καίγεται η θάλασσα. Σαν κάποιος πυρπολητής να της έβαλε φωτιά. Ή, σαν ένα πύρινο μέτωπο να απλώνει πάνω της. Τίποτα από όλα αυτά. Είναι ο πρωινός ήλιος μέσα από τα βαριά σύννεφα της καταιγίδας που πέρασε (φωτ. Εν Άνδρω).

Θυμάμαι τέτοιες μέρες πριν πολλά χρόνια η κίνηση ήταν από περιορισμένη έως ανύπαρκτη από και προς τα νησιά. Ήμουν 15 χρονών όταν αποφάσισα να περάσω - πρώτη φορά - Χριστούγεννα στην Άνδρο: στο σπίτι του θείου Πέτρου στα Λειβάδια. Ο πατέρας μου παραξενεύτηκε με την αποκοτιά μου. Αλλά στο τέλος συφώνησε. Ταξίδεψα μόνος. Στο σαλόνι (του ΈΛΕΝΑ Π.) είχε λίγους επιβάτες. Ένας παππούς μου έπιασε την κουβέντα. Ήξερε από τα καράβια τον πατέρα μου. Παρά την πολύωρη διαδρομή δεν κατάλαβα πότε έφτασα σε ένα άλλο Γαύριο. Το παλιό λεωφορείο με πήγε στη Χώρα βραδάκι. Πήρα ένα ταξί κι έφτασα στα Λειβάδια. Ακόμα θυμαμαι την λαχτάρα να ταξιδέψω πρώτη φορά χειμώνα στην Άνδρο. Και είναι εκείνη η λαχτάρα που σήμερα το πρωί με έφερε στο λιμάνι της Ραφήνας να κοιτώ την αναχώρηση του πρωινού πλοίου. Άλλες εποχές, άλλοι επιβάτες, άλλα καράβια, μα πάντα εκείνη η ίδια πρωινή χειμερινή λαχτάρα για το ταξίδι της επιστροφής (φωτ. Εν Άνδρω).

Δ. Μπ.