Θεοφάνεια 2018 στην Χώρα Άνδρου

 Τα προμηνύματα της μέρας των Θεοφανείων λαμπρά από το πρωί. Ένα δοξαστικό Αιγαίο και στο βάθος πέρα η Ικαρία να μάς λέει "καλημέρα Άνδρο" από μακριά. Τέτοια διαύγεια, τέτοια λαμπερή μέρα όλη η φύση γιορτάζει και δοξάζει τον αγιασμό των υδάτων. 'Η, όπως έλεγε εκείνος ο ανοιξιάτικος "θούριος" - από άλλη γιορτή αυτός αλλά κατάλληλος για την περίσταση - τον οποίο θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια: "όλη η δόξα όλη η χάρη άγια μέρα ξημερώνει...". Έτσι ξημέρωσε σήμερα ανήμερα των Θεοφανείων - με αυτή την λαμπερή εικόνα - στην Άνδρο σήμερα το πρωί (φωτ. Εν Άνδρω).  

 Η πρώτη εικόνα στον Νειμποριό το πανέμορφο καϊκάκι που έφευγε για τον αγιασμό στις Στενιές. Όλη η ναυτική Άνδρος σήμερα αγιάζει τα νερά. Αγιασμός στο Γαύριο, στο Μπατσί, στο Κόρθι, στις Στενιές... Το Εν Άνδρω θα καλύψει σήμερα δύο από αυτους τους αγιασμούς. Στη Χώρα και στο Κόρθι χάρη στους ανταποκριτές του (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η δεύτερη εικόνα ένα υπέροχο παραδοσιακό καϊκί που έφτασε με τα πρώτα στην Αγία Θαλασσινή. Ήταν μια απόλαυση να το βλέπεις να έρχεται μέσα στην απέραντη γαλήνη της μέρας και της ακύμαντης θάλασσας (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μαζί με ένα πανέμορφο βαρκάκι και ένα κλασικό σκάφος έδεσαν όλα μαζί και σχημάτισαν ένα Π για να πέσει στη μέση ο σταυρός (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Από τους πρώτους και οι κύκνοι του Νειμποριού. Όλη η οικογένεια παρούσα. Είδε κάσμο στην Αγία Θαλασσινή και σκέφτηκαν "δεν πεταγόμαστε μέχρι εκεί όλο και κάποιος θα έχει κανένα κουλούρι. Στη χειρότερη περίπτωση πάμε για βόλτα". Και ήρθαν για βόλτα γιατί κουλούρι γιόκ τέτοια πρωινή ώρα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μετά άρχισαν να φτάνουν εν πομπή οι τρεις εκκλησιες της Χώρας. Πρώτη-πρώτη φυσικά η μπάντα της φιλαρμονικής. Πανταχού παρούσα. Και πάντα να δίνει το τόνο και τον βηματισμό στις πομπές (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μετά οι ιερείς των τριών εκκλησίων (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μετά οι επίσημοι. Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, λιμενάρχης κλπ. Κι ανάμεσα τους ο πάντα σεμνός κι αγαπητός Κώστας Λουκίσας με τα περιστέρια για την περίσταση. Ως γνωστό στα Θεοφανεια απαραίτητα για τον συμβολισμό της μέρας τα περιστέρια... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Παρόντες και οι βουτηχτές της μέρας. Τους θυμόμαστε πάντα εκεί. Όχι μόνο σήμερα που η μέρα ήταν λαμπερή. Αλλά και με καιρούς άσχημους. Να βουτάνε με θυέλλα και χιόνια. Μιλάμε για πολύ κουράγιο (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Την ώρα που βούταγαν για τον σταυρό ήταν τόσοι πολλοί αυτοί που φωτογράφιζαν που μερικοί κόντεψαν να βουτήξουν κι αυτοί με την κάμερα σε  μια προσπάθεια για την εντυπωσιακότερη λήψη. Αποδεχτείτε από την μεριά μας τούτη την μακρινή λήψη γιατί τόσα μπορούσαμε (φωτ. Εν Άνδρω).

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως έκαναν κάποια λεπτά και αργετά μακροβούτια για να βρουν τον σταυρό που πέταξε με δύναμη ο παπα-Μιχάλης της Θεοσκεπάστου. Εδώ όπως βλέπετε ψάχνουν και δεν τον βρίσκουν. Τείκά κάποιος τον βρήκε... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Κάπου εκεί η σεμνή τελετή σχόλασε. Το αστείο είναι πως πρώτοι-πρώτοι έφυγαν οι κύκνοι - όπως βλέπετε και στην φωτογραφία. Μετα ακολουθήσαμε οι υπόλοιποι  Και του χρόνου και καλή χρονιά σε όλους (φωτ. Εν Άνδρω)

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κάθε χρονο τα ιδια και τα ιδια.
Ποτε θα καταλαβει ο Κυριος Καραουλανης ότι με το να βαζει το σκαφος του μπροστα κλεινει την ορατοτητα σε ολο το κοσμο που καθετε απεναντι (γιατι δεν χωρανε ολοι στο μολο)και δεν βλεπει κανεις τιποτα.
Ευχομαι του χρονου να μην επαναληφλει!
Χρονια Πολλα.