Ποιος φταίει; Τα κλειστά καταστήματα ή οι επισκέπτες που δεν έρχονται;

Για ένα ακόμα απομεσήμερο στο Μπατσί. Ανήμερα του Άη Γιαννιού. Μια υπέροψη χειμωνιάτικη λιακάδα. Αλλά και μια απίστευτη ερημιά. Όλα κλειστά. Γνωστή εικόνα. Η ομορφιά του χωριού και της μέρας σε αποζημιώνουν (φωτ. Εν Άνδρω).

Στην πλατεία ανοικτό μόνο το σουβλατζιδικο. Υπάρχει κι άλλο ένα σουβλατζίδικο μάς είπαν ανοικτό, λίγο πιο πάνω (φωτ. Εν Άνδρω).

Ανοικτή και η καφετέρια. Μπροστά της μια νεανική παρέα απολαμβάνει τον μεσημεριανό ήλιο με καφέ. Ανοικτό και από πάνω της το μπαλκόνιι του "Σταμάτη". Κάποιοι γιορτάζουν. Πρέπει να είναι σχετικά μεγάλη παρέα (φωτ. Εν Άνδρω)..

Πλησιάζουμε τη νεανική παρέα και ρωτάμε από που είναι. Είναι φοιτητές από Αθηνα. Είδαν καλό καιρό, πήραν το πλοίο και ήρθαν για διήμερη βόλτα στην Άνδρο. Την πρόταση την εκανε η Ανδριώτισα της παρέας (αριστερά με το κόκκινο πανωφόρι) που είναι από το Γαύριο. Το Σάββατο το μεσημέρι βρήκαν όλα σχεδόν τα καταστήματα κλειστά στην Χώρα! Κλειστά τα εστιατόρια - εκτός από ένα μαγέρικο όπου φάγανε - και στο Γαύριο. Ήρθαν στο Μπατσί για καφέ κι ευτυχώς βρήκαν ανοικτή μια καφετέρια! Τα συμπεράσματα τους; Σχετικά ακριβά όσα ήταν ανοικτά. Και έκπληξη για τα τόσα πολλά κλειστά μαγαζία. Αναρωτιόντουσαν τι θα μπορούσαν να κάνουν δύο μέρες. Το νησί τους άρεσε. Στο ερώτημα - προς την νεαρή Ανδριώτισα από το Γαύριο - "ποιος φταίει γι' αυτή την εικόνα" η απάντηση της ήταν: "οι επαγγελματίες και οι ντόπιοι που δεν κάνουν τίποτα να τραβήξουν κόσμο". Και συνέχισε "με την εικόνα της ερημιάς που είδαν και τις τιμές που βρήκαν δύσκολα να σκεφτεί κανείς τους να ξανάρθει..." (φωτ. Εν Άνδρω).

Τους αποχαιρετάμε κι ανεβαίνουμε στου "Σταμάτη" για τα "χρόνια πολλά" στον Γιάννη Θωμά που γιορτάζει. Το μπαλκόνι του κλεισμένο από παρέα. Καθήσαμε στην ταβέρνα. Κλίμα οικείο, περιβάλλον ζεστό (φωτ. Εν Άνδρω). 

Του "Σταμάτη", που είναι ένα από τα ελάχιστα στέκια στην Άνδρο ανοικτά ολοχρονίς, αυτές τις μέρες ήταν γεμάτο τις περισσότερες φορές. Παρατήρηση: μέχρι τώρα ξέραμε του "Σταμάτη" για το ωραίο φαγητό. Τώρα δοκιμασαμε και ένα εξαιρετικό γλυκό: το Αμβούργο! Υπέροχο. Του βγάλαμε και φωτογραφία για να το θυμόμαστε... (φωτ. Εν Άνδρω).

Στους παρόντες της μέρας στου "Σταμάτη" και ο Μιχάλης Μουστάκας, που θα γίνει 90 σε ένα μήνα! Κάποτε δημοσιογράφος στον "Εθνικό Κήρυκα" της Νέας Υόρκης. Μετανάστης για χρόνια στην Αμερική. Φαντάρος στο Έλις Άίλαντ της Νέας Υόρκης. Με πολλά άρθρα και πολλές δημοσιευμένες μνημες στο ενεργητικό του, καθώς και ένα βιβλίο. Όταν επέστρεψε στο νησί έγινε και Κοινοτάρχης στο Μπατσί (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Μιλήσαμε για λίγη ώρα και προσεχώς θα αξιοποιήσουμε ένα μέρος από τις ιστορίες και τις μνήμες του. Ιστορίες και μνήμες τόσο για τους Ανδριώτες της Αμερικής όσο και για την Άνδρο που πέρασε ανεπιστρεπτί  Στη φωτογραφία Μπατσιώτες μετανάστες σε έξοδο τους στην Αμερική πριν πολλές δεκαετίες. Στην άκρη δεξιά εικονίζεται ο Μιχάλης Μουστάκας την εποχή που ηταν φαντάρος στο Έλις Άϊλαντ (ανάτυπο του Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"