Ο Τζιμάκος, η Πανάχραντός και το "Εν Άνδρω" θέμα... στο "Πρώτο Θέμα", στην Huffington Post και στην Orthodoxia.online!!!

 

 

 Ο Τζίμης με τον π. Αέτιο σε μια συζήτηση για το ελληνικό ροκ της δεκαετίας του 1990... (φωτ. Εν Άνδρω).

(Πολλές φορές μέχρι σήμερα το Εν Άνδρω "ταξίδεψε" την Άνδρο πολύ πέρα από τα όρια της. Πολλές φορές το Εν Άνδρω - ένα τοπικό μέσο του Αιγαίου - "ταξίδεψε" το νησί μας σε μεγάλες διαδρομές στην Ελλάδα και στον κόσμο. Την Κυριακή το Εν Άνδρω βρέθηκε να "ταξιδεύει" - με αφορμή την απώλεια του φίλου και γείτονα στην Άνδρο Τζίμη Πανούση -  την Άνδρο και την Πανάχραντο σε όλη την χώρα. Κι αυτό γιατί αρχικά η μεγαλύτερη ίσως ιστοσελιδα στην Ελλάδα, το Πρώτο Θέμα, είχε ως πρώτο θέμα το αφιέρωμα μας "Ο Τζίμης Πανούσης στην Πανάχραντο". Και αναδημοσιεύε όλες τις αποκλειστικές φωτογραφίες μας από τις επισκέψεις του Τζίμη στην Πανάχραντο στην Πανάχραντο - όπου είχαμε βρεθεί ως συνδαιτημόνες προσκλεκλημένοι και οι δύο του Γέροντα Ευδόκιμου.

Στη συνέχεια σε αναδημοσίευση του "Εν Άνδρω" προέβει και η μεγάλη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Huffington Post που αναδημοσίευσε το θέμα μας καθώς και το εκκλησιαστικό site Orthodoxia.online. Αναδημοσιεύουμε εδώ την αναδημοσίευση του Πρώτου Θέματος μαζί με την απίστευτη παραίτηση του Τζίμη Πανούση από την Εθνική Τράπεζα. Αναδημοσιεύουμε επίσης και μέρος της Huffington Post και του Orthodoxia.online. Και ευχαριστούμε τις τρεις ιστοσελίδες που μάς τίμησαν με τις σωστές και άκρως επαγγελματικές αναδημοσίευσεις τους - Εν Άνδρω)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

14/01/2018 17:54 EET

Η άγνωστη σχέση του Τζίμη Πανούση με την Εκκλησία. Ποιο μοναστήρι επισκεπτόταν

Μία άγνωστη ιστορία από το 2015 φέρνει στη δημοσιότητα το «εν Άνδρω» μετά το θάνατο του διάσημου μουσικού και τραγουδοποιού Τζίμη Πανούση. Σε αυτή το «εν Άνδρω» διηγείται όσα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης του ανατρεπτικού καλλιτέχνη το Πάσχα του 2015 στη Μονή της Παναχράντου στην Άνδρο. Εκεί μόναζε ένας παλιός γνώριμος του Τζίμη Πανούση....

Διαβάστε την περιγραφή του «εν Άνδρω»:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Τζίμης Πανούσης Στην Ιερά Μονή Της Παναγίας Παναχράντου Στην Άνδρο

 

"Ο Τζίμης ή Τζιμάκος, όπως πολλοί τον αποκαλούσαν, ήταν ένας βαθιά «αιρετικός»και αντισυμβατικός καλλιτέχνης και άνθρωπος που πολλές φορές είχε προκαλέσει κατά το παρελθόν τα λεγόμενα χρηστά ήθη με τις εμφανίσεις του.

Η συνομιλία μας όμως με τονκ.Μπασαντή αποκάλυψε μια πτυχή του Τζίμη που λίγοι ξέρουν και πολλοί λιγότεροι φαντάζονται, καθώς ο ανατρεπτικός καλλιτέχνης που κατά καιρούς είχε καυτηριάσει τα κακώς κείμενα στο χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής, στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά ακόμη και στον χώρο των κατ’ επάγγελμα πατριωτών, έρχεται σε αντίθεσημε το προφίλ του βαθιά προβληματισμένου ατόμου και την σχέση που είχε με την Ιερά Μονή της Παναγίας Παναχράντου στην Άνδρο που ο κ.Μπασαντής μαρτυρεί.

Σίγουρα ο Τζιμάκος κατά το παρελθόν είχε διατυπώσει απόψεις που σαφώς ήταν υπερβολικές αλλά τελικά και ποιος από εμάς δεν το έχει κάνει;....

Ακολουθεί το άρθρο του δημοσιογράφου κ.Μπασαντή από το ΕΝ ΑΝΔΡΩ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πέθανε χθες σε ηλικία 64 ετών από ανακοπή

Ο Τζίμης Πανούσης και η σχέση του με την Εκκλησία: Είμαι εξομολόγος του κοινού μου

14/01/2018 08:09

 

 

Από συνάντηση στην Πανάχραντο το 2015 (φωτ. Εν Άνδρω).

Αυτό έλεγε ο καλλιτέχνης που σατίρισε την νεοελληνική πραγματικότητα όσο κανείς, είχε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με την θρησκεία, και όχι μόνο λόγω του... παρουσιαστικού του και των ρόλων - Επισκεπτόταν μοναστήρια και συνομιλούσε με μοναχούς - Άγνωστες ιστορίες από την προσωπική του ζωή

Η σπαρταριστή παραίτηση του Τζίμη Πανούση από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος

Ο Τζίμης Πανούσης και η Εκκλησία, δύο «έννοιες» που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και εκ διαμέτρου αντίθετες. Στα σατιρικά έργα του μεγάλου καλλιτέχνη που πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 64 ετών από ανακοπή καρδιάς, η εκκλησία και οι εκπρόσωποί της είχαν πάντα «κεντρικό» ρόλο. Ήταν άλλωστε και το ίδιο το παρουσιαστικό του Τζίμη Πανούση που «παρέπεμπε» σε... ιερωμένο - όπως λέει ο ίδιος, δεν ήταν σπάνιο να τον χαιρετούν στο δρόμο ως ιερέα. Το σπινθιροβόλο βλέμμα του όμως, το οποίο μπορεί να μετέδιδε στον συνομιλητή του όλα τα συναισθήματα αλλά μάλλον όχι την πραότητα «έβαζε τα πράγματα στην θέση τους».

Κι όμως, η σχέση του Τζίμη Πανούση με την Εκκλησία δεν περιοριζόταν μόνο «επί σκηνής». Ο καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια επισκεπτόταν συχνά την Άνδρο, όπου διατηρούσε σπίτι και όπως περιγράφει η ιστοσελίδα enandro.gr, ήταν πολλές οι φορές που είχε επισκεφθεί το μοναστήρι της Παναχράντου και είχε συνομιλήσει με τους μοναχούς που ζουν εκεί. 

Πάσχα 2016 στην Πανάχραντο (φωτ. Εν Άνδρω).

«Τελικά μερικά πράγματα συμβαίνουν γιατί... πρέπει να συμβούν». Αυτό ήταν το τελικό συμπέρασμα του Τζίμη Πανούση στο μεταπασχαλινό γεύμα στην Πανάχραντο, περιγράφει η ιστοσελίδα για το Πάσχα του 2015. 

Εκείνη η συζήτηση του Τζίμη Πανούση με τους μοναχούς Ευδόκιμο, Αέτιο και Φιλάρετο τα είχε όλα. Ενατένιση στα ανθρώπινα, μνήμες του Τζιμη και του Αέτιου από την ελληνική ροκ σκηνή της δεκαετίας του '90 και την έλευση των Iron Maiden στην Ελλάδα (!) και αναμνήσεις από την αντιδικτατορικη δράση της δεκαετίας του '70 με δύο παλιόφιλους του που τώρα κάνουν πολιτική καριέρα.

Οι λεπτομέρειες της συζήτησης κατά την διάρκεια του γεύματος πολλές. Δύσκολο να περιγραφούν. Όπως και οι απότομες στροφές των θεμάτων. Η χαλαρή συζήτηση πήγαινε προς το τέλος όταν έγινε ένα απροσδόκητο συμβάν. Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα της μικρής τραπεζαρίας και μπαίνει μια κυρία με τον σύζυγο της. Χαιρετούν την ομήγυρη γελαστοί. Τους αντιχαιρετούν όλοι και η κυρία ασπάζεται το χέρι του Ευδόκιμου, που είναι στην μια κεφαλή του τραπεζιού. Μετά γυρίζει πηγαίνει προς Τζίμη, που είναι στην άλλη κεφαλή. Ο Τζίμης δίνει ευγενικά το χέρι του για χαιρετισμό. Όμως η κυρία σκύβει και ...το φιλάει! Χαμογελάμε όλοι που πέρασε τον γενειοφόρο Τζίμη για παπά και κάποιος της εξηγεί πως είναι ο κ. Πανούσης!

Ο Τζίμης σχολιάζει: «Προσοχή όχι ο υπουργός!» και συνεχίζει ατάραχος: «Δεν πειράζει, κοντεύω να το συνηθίσω! Με τόσους ρόλους παπάδων που έχω παίξει σχεδόν βρίσκω... φυσιολογικο να μου φιλάνε το χέρι! Τώρα ετοιμάζομαι για να παίξω και τον ρόλο ενός μοναχού! Άλλωστε είναι αρκετοί αυτοί που με χαιρετούν στον δρόμο νομίζοντας με παπά! Δεν τους απογοητεύω: Τους αντιχαιρετώ και συνεχίζω! Αν το σκεφτείς η δουλειά που κάνω μοιάζει με του παπά. Μαζεύω από τον κόσμο αυτά που θέλει να πει, αυτά για τα οποία θέλει να ξεσπάσει. Τον "εξομολογώ" δηλαδή. Και μετά του τα ξαναδίνω πίσω για να γελάσει. Βοηθώ να εκτονωθούν. Άρα είμαι εξομολόγος του κοινού μου»!

«Γελάμε όλοι με την "εξομολόγηση" του Τζίμη. Και ο Ευδόκιμος κλείνει την κουβέντα: "Αμα έχει αγάπη σε ό,τι κάνει ο άνθρωπος αρκεί. Η αγάπη τον βοηθά να το κάνει καλά"», περιγράφει ο δημοσιογράφος του enandro.gr, που είχε την τύχη να είναι παρών σε μια τέτοια συνάντηση. .

 ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΜΗ ΠΑΝΟΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΑΙΤΗΣΗ  Δημητρίου Πανούση

Κύριε Διοικητά,

Λαμβάνω την τιμή να παρακαλέσω Υμάς όπως εγκρίνετε την παραίτησιν μου εκ της Τραπέζης δια τους κάτωθι αναφερόμενου λόγους:

  1. 1) Παρότι είμαι ταλαντούχος ηθοποιός αρνούμαι να συνεχίσω να παίζω τον ρόλο του υπαλλήλου στη μεγάλη φίλη του Ελληνικού λαού, την Εθνική Τράπεζα (όπως λέμε Εθνικό Θέατρο, Εθνική Πινακοθήκη, Εθνικοσοσιαλισμός κλπ).
  2. 2) Η μέχρι τώρα προνομιούχα εργασία μου εις την Διοίκησιν της Εθνικής Τράπεζας στο Τμήμα Συμφωνιών Ανταποκριτών Εξωτερικού δεν ήταν παρά ένας ρόλος κομπάρσου στην καλοστημένη παράσταση των μεγαλοκεφαλαιούχων μετόχων πάνω στην πλάτη του Ελληνικού λαού (για λεπτομέρειες βλέπε γερή πολιτική ανάλυση, Αντρέας Παπανδρέου, Χαρίλαος Φλωράκης, Ερυθρές Ταξιαρχίες κλπ).
  3. 3) Δεν ξέρετε πόσο θα στενοχωρηθώ που θα σταματήσω να συμφωνώ εκατοντάδες πανέμορφους αριθμούς επί 8 ώρες ημερησίως και να αμοίβωμαι τόσο πλουσιοπάροχα με το υπέρογκο ποσό των Δρχ. 10.683 μηνιαίως. Δυστυχώς όμως μου λείπει το μεγαλύτερο προσόν για έναν τραπεζοϋπάλληλο (που πας κύριε χωρίς μέσον).
  4. 4) Δεν κάνατε δεκτή αίτηση μου για άδεια άνευ αποδοχών πράγμα που δεν με απασχολεί και πολύ διότι ο πατέρας μου είναι βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και θελήσω μπορώ να επανέλθω κατόπιν βεβαίως αδιάβλητου διαγωνισμού και
  5.  5) Αρνούμαι να είμαι μισθωτός σκλάβος (μπράβο ρε μάγκα!)

Μετά σεβασμού

Ο αιτών