Εσπερινός στο ιστορικό μνημείο των Αγίων Σαράντα εις μνήμην Αλέκου Γουλανδρή

 

Το πρωτοχριστιανικό εξώκλήσι των Αγίων Σαράντα - ίσως πολύ παλαιότερο - ανακαινιζόμενο στην κορυφή της Κουβάρας (φωτ. Εν Άνδρω).

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πριν λίγες μέρες οι μοναχοί της Παναχράντου έλαβαν μήνυμα από τους οικείους του αείμνηστου ευεργέτη της Άνδρου (που «έφυγε» πέρσι) για τον εσπερινό στο ιστορικό μνημείο των Αγίων Σαράντα στην Κουβάρα, στην πιο ψηλή κορυφή της Άνδρου. Την Πέμπτη 8 Μαρτίου - των Αγίων Σαράντα - και ώρα 15:00 ο πατήρ Ιωάννης από την Άρνη και η αδελφότητα της Μονής Παναχράντου θα τελέσουν πανηγυρικό εσπερινό και τρισάγιο στη μνήμη του αείμνηστου Αλέξανδρου στο πρωτοχριστιανικό μνημείο.

Ήταν μια από τις τελευταίες θελήσεις του Αλέξανδρου Γουλανδρή να ανακαινισθεί, με δικές του δαπάνες και την επίβλεψη της αρχαιολογίας, το ξεχασμένο αυτό ιστορικό μνημείο της Άνδρου, το οποίο χρονολογείται από τους πρωτοχριστιανικούς αιώνες, αλλά η παρακείμενη αρχαία φρυκτωρία δείχνει πως πηγαίνει πολύ πιο παλιά στον χρόνο.

Απίστευτη θέα από 1000 μέτρα ύψος. Ο δημοσιογράφος του Έψιλον στην άκρη του γκρεμού της Κουβάρας. Κάτω την Παλαιόπολη (φωτ. Κανάλι Εψιλόν).

Στους Άγιους Σαράντα συνεχίζονται αναστηλωτικές εργασίες από την αρχαιολογία. Το έργο προχωρά σχετικά αργά μιας και οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν εργασίες μόνο το καλοκαίρι εκεί πάνω και οι αναστυλώσεις μνημείων με αρχαιολογική μέριμνα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Ο Αλέκος Γουλανδρής συνεχίζει να είναι «παρών» στην Άνδρο μέσα από την προσφορά του. Μια προσφορά την οποία άφησε ως εντολή και παρακαταθήκη στις κόρες του. Και αυτές δεν ξεχνούν.

Να θυμίσουμε πως ο Αλέξανδρος Γουλανδρής έχει ανακατασκευάσει με δικές του δαπάνες στα σχέδια του πρωτοτύπου τον ιστορικό φάρο της Χώρας, μνημείο φαρικής αρχιτεκτονικής στο Αιγαίο. Τον φάρο είχαν καταστρέψει βομβαρδίζοντας τον οι Γερμανοί το 1943.

 

Η θέα προς τις Κυκλάδες. Εδώ η Γιάρος (φωτ. Εν Άνδρω).

Έχει συμβάλει ακόμα στην ανακαίνιση τμημάτων της Μονής Παναχράντου και έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες για τα σκευοφυλάκιο του μοναστηριού ώστε να σωθούν εκκλησιαστικά σκεύη παλαιά ευαγγέλια, άμφια εποχής, αντικείμενα λαογραφικής αξίας κλπ Επιπλέον ο Α. Γουλανδρής έχει συμβάλει και σε άλλα έργα στο Κόρθι και αλλού στην Άνδρο. Σε αυτό το έργο θεματοφύλακες τα παιδιά του συνεχίζουν την διακριτική προσφορά του πατέρα τους ώστε να ολοκληρωθεί ότι αυτός δεν πρόλαβε εν ζωή.

«Εν Άνδρω»


ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το εκκλησάκι αυτό έχει τουλάχιστον 100 χρόνια να λειτουργηθεί. Δεν θα χρειασθεί να γίνουν πρώτα "Θυρανοίξια" με τον Δεσπότη; Επίσης το εκκλησάκι αυτό ανήκει στην ενορία του Πανωχωρίου Άρνης, δεν θα έπρεπε να γίνει η πρόσκληση από τον ιερέα της Άρνης για "Θυρανοίξια". Άλλωστε στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα δεν θυμίζει τίποτα από εκκλησία. Γιατί τέτοια βιασύνη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δεν είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε, αλλά η πρόσκληση είναι από τον ιερέα της Άρνης που θα τελέσει τον εσπερινό με τους Παναχραντινούς. Το γράφουμε. Το εκκλήσακι δεν έχει θυρανοίξια. Η πρώτη λειτουργία είχε γίνει υπάιθρια πριν δύο χρόνια. Το έχουμε αναρτήσει από κάτω Αυτή τη στιγμή προχωρά η αρχαιολογία. Συνεπώς, απλώς χρησιμοποιούν κάποια μέρη του. Αυτά από όσα ξερουμε.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro