ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟ: "Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός..."

 Ο γέροντας Ευδόκιμος λέει το "Δεύτε λάβετε φως" στην Μονή Παναχράντου της Άνδρου. Τα νέα παιδιά γυρω του ανάβουν τις λαμπάδες τους. Μια στιγμή συμβολική. Μια σκηνή αιωνιότητας. Χιλιάδες χρόνια τώρα το φως αυτό συμβολίζει τόσα πολλά. Το φως της αγάπης και της ειρήνης που μάταια αναζητούμε. Το φως της ελπίδας και της προσμονής που όλοι στρεφόμαστε. Το φως της γνώσης και της περίσκεψης που αχνοφέγγει. Το φως της ανάστασης που προσδοκούν όλοι να ξεπηδήσει από το σκοτάδι της ύπαρξης. Τόσοι συμβολισμοί σε αυτό υπέροχο ποιητικά "δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός"... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Παρά το κρύο της βραδιάς εκατοντάδες ανέβηκαν στους Γερακώνες - από όλη την Άνδρο - για το Χριστός Ανέστη. Στο προαύλιο μπροστά στο καθολικό της Μονής στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο γέρονταε Ευδόκιμος, ο πατήρ Αέτιος και ο διάκονος Ευδόκιμος ψελνουν το Χριστός Ανέστη. Πλήθος οι επισκέπτες της μοναδικής αυτής κάθε χρόνο βραδιάς που συμβολίζει την ζωή. Να σημειώσουμε πως πέρσι τέτοια μέρα ο φίλος Τζίμης ανούσης ήταν εκεί ανάμεσα μας με την γυναίκα και το παιδί του. Μια μικρή αναφορά από το Εν Άνδρω στη μνήμη του (φωτ. Εν Άνδρω).

 Πανοραμική φωτογραφία των ενυπωσιακών πυροτεχνημάτων της Θεοσκέπαστης, που όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος, δέσποσαν στον ουρανό στέλνοντας με τον δικό τους τρόπο το αναστάσιμο μήνυμα πάνω από την μικρή πολή και το σκοτεινό Αιγαίο (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ένα ακόμα πυροτέχνημα της βραδιάς από την Θεοσκέπαστη όπως φαινόταν από τα 550 μέτρα υψόμετρο (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η διαφορά της Ανάστασης στην Πανάχραντο είναι πως από τους εκατοντάδες επισκεπτες της βραδιάς πάρα πολλοί έμειναν μετά στην αναστάσιμη λειτοργία. ¨ηταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές μιας βραδιάς με τόσους συμβολισμούς, τόση παράδοση και ιστορία, τόση αναζήτηση κι ελπίδα (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και δεν έμειναν στην λειτουργία που συνέχισε μέχρι τις 01:30 πρωινή μόνο οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι νέοι. Η ανάγκη μιας υπέρατατης αναφοράς έχει πλέον επεκταθεί αυτές τι δύσκολες μέρες της κρίσης που δεν είναι οικονομική ή πολιτική όπως φαντάζονται οι απερίσκεπτοι κυβερνήτες μας, αλλά πρωτίστως ηθική!

Η φωτογραφία μοιάζει σαν απόηχος εκείνης της μεγάλης κοσμικής έκρηξης που δημιούργησε το σύμπαν. Ήταν το τελευταίο μεγάλο πυροτέχνημα της βραδιάς από την Θεοσκέπαστη στην Χώρα της Άνδρου. Κάπου εδώ ο κύκλος της Ανάστασης κλείνει κι αυτή τη χρονιά. Μια σκέψη για τέλος. Ας ελπίσουμε πως το Φως της Ζωής να φωτίσει κάποιους από τους κυνικούς και αμοραλιστές που θεωρούν την παρτίδα της χώρας μας προσωπική τους υπόθεση. Και ας σκεφτούν για μια στιγμ΄τον κοσμικό διάλογο δύο μεγάλων πνευμάτων που πλέον ανήκουν στο Επέκεινα. "Ο Θεός δεν παίζει ζάρια" είχε πει ο Αϊνστάϊν. Και ο Χόκινγκ του είχε απαντήσει πως "όχι μόνο παίζει, αλλά μερικές φορές τα πετά πολύ μακριά για να μην τα βλέπουμε"!!!  Αυτά και καλή φώτιση σε όλους... (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"