Η υγεία πάσχει από χρόνια εγκατάλειψη στο Μπατσί!

 

Στην άκρη της γραφικής (πρώην) παραλίας στο Μπατσί, δίπλα στο παλιό ξενοδοχείο «Σκούνα», στην περιοχή Καντούνι, δεσπόζει ένα διώροφο επιβλητικό σπίτι, δείγμα ανδριώτικης αρχιτεκτονικής του παρελθόντος. Ανήκε στην οικογένεια Μαγουλά, που έζησε εκεί ευτυχισμένα. Στο τέλος της ζωής του ο Ιωάννης Μαγουλάς το δώρισε στην τότε Κοινότητα, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το ισόγειο ως αγροτικό ιατρείο και στον επάνω όροφο ως κατάλυμα του εκάστοτε ιατρού.

Λόγω της προνομιακής του θέσης, λίγα μέτρα από την αμμουδιά, υπήρξε και ένα από τα πρώτα οικήματα στο χωριό που την εποχή της πρώτης τουριστικής του ακμής, τα δωμάτια του χρησιμοποιήθηκαν και ως καλοκαιρινά καταλύματα. Μάλιστα ήταν τόσο γραφικό παλαιότερα ώστε γυρίστηκαν εκεί σκηνές της ταινία; «Φουσκοθαλασσιές» που γυρίσθηκε το 1966 στην Άνδρο. Σήμερα αυτό το σπίτι - που στεγάζει την μοναδική δομή υγείας στο Μπατσί - αντί να ομορφαίνει τον τόπο… τον ασχημαίνει!

Εξωτερικά βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με τους σοβάδες να έχουν ξεκολλήσει, με μια μισοσάπια πόρτα στην είσοδο, με σκοροφαγωμένα παράθυρα, εγκαταλειμμένο περιβάλλοντα χώρο και εντελώς ακατοίκητο στον επάνω όροφο. Το μπαλκόνι της πρόσοψης του μοιάζει σαν ετοιμόρροπο! Η υγρασία και η πολύχρονη έλλειψη συντήρησης έχουν μετατρέψει το παλαιό οίκημα  σε κάτι που αποφεύγεις να το κοιτάξεις.

Και που; Στην είσοδο του χωριού, πάνω στην παραλία εκεί που κάνουν τη βόλτα και τα μπάνια τους οι ντόπιοι και οι επισκέπτες και κάθε μέρα το επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι, προκειμένου να εξεταστούν από τον αγροτικό γιατρό. Η εικόνα είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Η κατάσταση αυτή δεν είναι σημερινή. Είναι χρόνια και συνεχώς επιδεινώνεται. Μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κανείς να επουλώσει τις πληγές που του άνοιξε ο χρόνος.

Παλαιοτέρα το ιατρείο το είχε «υιοθετήσει» το Πολεμικό Ναυτικό. Με διαταγή του τότε αρχηγού αντιναυάρχου Δημήτρη Γούση, ο γιατρός της φρεγάτας που ναυλοχούσε στο Μπατσί (κι αυτή έφυγε όπως γράψαμε παλαιότερα) το επισκεπτόταν αν παρίστατο ανάγκη και βοηθούσε με τις γνώσεις και τα σύνεργα του σε περίπτωση εκτάκτων και σοβαρών περιστατικών.

Σήμερα που το Μπατσί αναζητά μια νέα αρχή και με δεδομένο πως θα έρθουν πολλοί τουρίστες, επιβάλλεται - επί τέλους - «άμεση δράση». Χρειάζονται ταχύτατες εργασίες αποκατάστασης για να πάψει αυτή η θλιβερή εικόνα, που προσβάλει το νησί.

Ρωτήσαμε τον αρμόδιο του Δήμου Άνδρου, ο οποίος μάς είπε πως μέχρι τέλους Μαΐου αναμένεται δωρεά κυρίας από το εξωτερικό. Η ίδια με προηγούμενη δωρεά της συνέβαλε στην αναβάθμιση μικρής πλατείας λίγο πιο πάνω. Με τα χρήματα της το κτίριο αναμένεται να επισκευαστεί και να αναπαλαιωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε, ο Δήμος είναι έτοιμος να αναλάβει τα έξοδα για την επισκευή του.

Η δέσμευση καταγράφεται. Αναμένουμε το αποτέλεσμα!

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ρώτησε κανείς πόσο είχε χρεώσει ο Θωμάς την επισκευή ?? Το ανάκτωρο του Μπάκιχιμα θα είχε φτιάξει να να ξέρουμε τι λέμε και να ενημερώνεται και ο κόσμος !!
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εσύ τώρα ενημερώνεις με ότι γράφεις ή τρολάρεις Βλαστέ της Παλαιόπολης...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μόνο ο Θωμάς είχε ασχοληθεί με το κτίριο. Το έφτιαξε και μετέφερε εκεί το Αγροτικό Ιατρείο που ως τότε ήταν σε μια τρώγλη. Μετα απ αυτον κανεις δεν ασχοληθηκε. Το αφησανε και ρημαξε

This comment was minimized by the moderator on the site

ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΜΠΑΤΣΙΟΥ
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΔΩΡΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

This comment was minimized by the moderator on the site

να αφησει τη χρηματοδοτηση στα πανηγυρια και στους χορευτικους συλλογους ο δημος Ανδρου και να τα πληρωσει.
οι δωρεες να πηγαινουν στις φτωχες οικογενειες του νησιου
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Οι δωρεές γίνονται για το κοινό καλο. Λογικό να πηγαίνουν από τους δωρητές σε έργα κοινής ωφέλειας. Όσοι θέλουν δωρεές σε φτωχές οικογένειες υπάρχει ο Φιλανθρωπικός των Αποικίων που κάνει αυτή τη δουλειά. Πιάστε όλοι εσείς που θέλετε οι δωρεές σε φτωχές οικογέειες και στηρίξτε τον συγκεκριμένο σύλλογο. Πως ζητάτε από άλλους να δώσουν τα λεφτά τους όπου εσείς θέλετε; Αν ο Ι. Μαγουλάς είχε δώσει το σπίτι του σε φτωχές οικογένειες δεν θα είχατε εσείς σήμερα ιατρείο για να λέτε αυτά που λέτε....
Αυτά.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ έξυπνος και ευρηματικός ο τίτλος στο παραπάνω θέμα...Μπράβο στον συντάκτη.
Αφού το είπε λοιπόν ο "αρμόδιος" του Δήμου Άνδρου έτσι θα είναι.Περιμένουμε μέχρι τέλος του μήνα τη δωρεά της Κυρίας,μετά θα το περάσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποδεχτούμε τη δωρεά και εν τω μεταξύ θα έχουμε φτάσει τέλος Ιουνίου.Μετά πρέπει να κάνουμε διαγωνισμό,να βρούμε εργολάβο και να κάνουμε ανάθεση.Μετά πρέπει να το ανεβάσουμε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Λογικά αν το τρέξουμε λίγο όλα αυτά θα γίνουν ως τον Δεκαπενταύγουστο!!!Τέλος Αυγούστου θα μπούνε τα συνεργεία μια χαρά πάμε και είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα μας.
Φτάσαμε στην εποχή του τρύγου οπότε καλά κρασιά!!!!
Βρε σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο...
Καλή Πρωτομαγιά,καλό μήνα

This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτό που λέω καιρό τώρα! Δωρεές μόνο σε φτωχούς, μόνο σε ιδιώτες, μόνο σε εργατικούς ανθρώπους. Έτσι κάποιος κάνει καλό και στον άνθρωπο και στο κτήριο. Τέλος στις δωρεές σε δήμους και λοιπούς λεχρίτες! Είναι όλοι τους αδιάφοροι και βλέπουμε τα αποτελέσματά τους!