Η υγεία πάσχει από χρόνια εγκατάλειψη στο Μπατσί!

 

Στην άκρη της γραφικής (πρώην) παραλίας στο Μπατσί, δίπλα στο παλιό ξενοδοχείο «Σκούνα», στην περιοχή Καντούνι, δεσπόζει ένα διώροφο επιβλητικό σπίτι, δείγμα ανδριώτικης αρχιτεκτονικής του παρελθόντος. Ανήκε στην οικογένεια Μαγουλά, που έζησε εκεί ευτυχισμένα. Στο τέλος της ζωής του ο Ιωάννης Μαγουλάς το δώρισε στην τότε Κοινότητα, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το ισόγειο ως αγροτικό ιατρείο και στον επάνω όροφο ως κατάλυμα του εκάστοτε ιατρού.

Λόγω της προνομιακής του θέσης, λίγα μέτρα από την αμμουδιά, υπήρξε και ένα από τα πρώτα οικήματα στο χωριό που την εποχή της πρώτης τουριστικής του ακμής, τα δωμάτια του χρησιμοποιήθηκαν και ως καλοκαιρινά καταλύματα. Μάλιστα ήταν τόσο γραφικό παλαιότερα ώστε γυρίστηκαν εκεί σκηνές της ταινία; «Φουσκοθαλασσιές» που γυρίσθηκε το 1966 στην Άνδρο. Σήμερα αυτό το σπίτι - που στεγάζει την μοναδική δομή υγείας στο Μπατσί - αντί να ομορφαίνει τον τόπο… τον ασχημαίνει!

Εξωτερικά βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με τους σοβάδες να έχουν ξεκολλήσει, με μια μισοσάπια πόρτα στην είσοδο, με σκοροφαγωμένα παράθυρα, εγκαταλειμμένο περιβάλλοντα χώρο και εντελώς ακατοίκητο στον επάνω όροφο. Το μπαλκόνι της πρόσοψης του μοιάζει σαν ετοιμόρροπο! Η υγρασία και η πολύχρονη έλλειψη συντήρησης έχουν μετατρέψει το παλαιό οίκημα  σε κάτι που αποφεύγεις να το κοιτάξεις.

Και που; Στην είσοδο του χωριού, πάνω στην παραλία εκεί που κάνουν τη βόλτα και τα μπάνια τους οι ντόπιοι και οι επισκέπτες και κάθε μέρα το επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι, προκειμένου να εξεταστούν από τον αγροτικό γιατρό. Η εικόνα είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Η κατάσταση αυτή δεν είναι σημερινή. Είναι χρόνια και συνεχώς επιδεινώνεται. Μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κανείς να επουλώσει τις πληγές που του άνοιξε ο χρόνος.

Παλαιοτέρα το ιατρείο το είχε «υιοθετήσει» το Πολεμικό Ναυτικό. Με διαταγή του τότε αρχηγού αντιναυάρχου Δημήτρη Γούση, ο γιατρός της φρεγάτας που ναυλοχούσε στο Μπατσί (κι αυτή έφυγε όπως γράψαμε παλαιότερα) το επισκεπτόταν αν παρίστατο ανάγκη και βοηθούσε με τις γνώσεις και τα σύνεργα του σε περίπτωση εκτάκτων και σοβαρών περιστατικών.

Σήμερα που το Μπατσί αναζητά μια νέα αρχή και με δεδομένο πως θα έρθουν πολλοί τουρίστες, επιβάλλεται - επί τέλους - «άμεση δράση». Χρειάζονται ταχύτατες εργασίες αποκατάστασης για να πάψει αυτή η θλιβερή εικόνα, που προσβάλει το νησί.

Ρωτήσαμε τον αρμόδιο του Δήμου Άνδρου, ο οποίος μάς είπε πως μέχρι τέλους Μαΐου αναμένεται δωρεά κυρίας από το εξωτερικό. Η ίδια με προηγούμενη δωρεά της συνέβαλε στην αναβάθμιση μικρής πλατείας λίγο πιο πάνω. Με τα χρήματα της το κτίριο αναμένεται να επισκευαστεί και να αναπαλαιωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε, ο Δήμος είναι έτοιμος να αναλάβει τα έξοδα για την επισκευή του.

Η δέσμευση καταγράφεται. Αναμένουμε το αποτέλεσμα!

Χ.