Σσσσσσσσσς η Άνδρος κοιμάται! Παράπονα από τους ταξιδιώτες...


Το Aqua Blue στο Γαύριο (φωτ. Αρχείου).

Κάθε Πέμπτη και Σάββατο, το πλοίο «AquaBlue» της  Seajet, ταξιδεύοντας νότια από την Θεσσαλονίκη προς Ηράκλειο, προσεγγίζει την Άνδρο. Συνδέει το νησί με την δεύτερη μεγαλύτερη πολη της Ελλάδας και την Σκιάθο. Και συνεχίζει σε αλλά κυκλαδονησια καταλήγοντας στην Κρήτη.

Είναι ένα ευεργετικό για την τουριστική ανάπτυξη της Άνδρου δρομολόγιο και ιδιαίτερα ωφέλιμο γιατί βάζει τον τόπο στις μεγάλες λεωφόρους του Αιγαίου!

Είναι αλήθεια ότι η ώρα άφιξης του βαποριού στο Γαυριο, είναι… «βάρβαρη». Πιάνει μεταξύ 4.30-4.45 τα ξημερώματα και μέχρι σήμερα, αποβιβάζει  ένα ή δυο το πολύ αυτοκίνητα και περίπου 10-15 βορειοελλαδίτες ταξιδιώτες, που έρχονται να γνωρίσουν το νησί.

Εδώ αρχίζουν τα παράπονα που είναι δικαιολογημένα! Οι επιβάτες κατεβαίνουν σ ένα σκοτεινό και άδειο λιμάνι. Δεν υπάρχει ψυχή πουθενά.

Όλα κλειστά! Ούτε ένα καφενείο, ούτε ένα ταξί στην πιάτσα και φυσικά ούτε κατά διάνοια ένα πρωινό λεωφορείο.

-        Σσσσσσσς… η πόλη κοιμάται!

Οι άμοιροι και κουρασμένοι από το πολύωρο ταξίδι επιβάτες καταλήγουν στα παγκάκια της παραλίας για… ρομαντζάδα, μέχρις ότου ξημερώσει και βρουν κάπου να πιουν ένα καφέ ή μέσο να μετακινηθούν.

Απαράδεκτα πράγματα και καταστάσεις για ένα νησί εξόχως τουριστικό που η περίοδος ολοκληρώνεται τέλος Αυγούστου, μαζί με τα δρομολόγια του πλοίου.

Ήδη η δυσαρέσκεια των ταξιδιωτών έχει εκδηλωθεί προς τις λιμενικές αρχές και τους ξενοδόχους. Μάλιστα σε προηγούμενο δρομολόγιο, περίπου 10 ταξιδιώτες που τριγύριζαν σαν… φαντάσματα στο λιμάνι, παρελήφθησαν από το ιδιωτικό αυτοκίνητο ενός ψαρά που πήγαινε να μαζέψει τα δίκτυα του, ο οποίος με πολύ ευγένεια τους μετέφερε στο ξενοδοχείο τους στο Μπατσί.

Αυτή η νοοτροπία πρέπει να πάρει τέλος. Λιμάνι στο όποιο φτάνει επιβατηγό πλοίο επιβάλλεται να έχει ένα μέρος για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, ότι ώρα και να είναι.

Οι συμπαθείς οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί ας καταλάβουν ότι επιτελούν κοινωνικό έργο και πρέπει να βρίσκονται στη θέση τους. Ας συνεννοηθούν  λοιπόν οι επαγγελματίες μεταξύ τους, και για τις επόμενες περίπου επτά εβδομάδες  και ένα καφενείο και ένα ταξί να λειτουργούν. Οι επικρίσεις και η δικαιολογημένη γκρίνια των ταξιδιωτών κάνουν κακό στο νησί…

 Υ.Γ. Το κείμενο είναι γραμμένο από Ανδριώτη που αγαπά τον τόπο και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει να θίξει τους επαγγελματίες. Η αλήθεια όμως πρέπει να λέγεται και τα στραβά να διορθώνονται. 

                                  Β.Ε.