Δεκαπενταύγουστος 2018: Στενιές, Πανάχραντος, Αμόλοχος...

 ΣΤΕΝΙΕΣ

 Αργά το βράδυ της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου. Μια βόλτα με τα πόδια μέχρι τις Στενιές. Λίγο πριν τα Γιάλια "σκοντάφτεις" πάνω σε μια εικόνα λες και βγήκε από το μοναδικό "Μαύρο Θέατρο της Πράγας"! Δύο ολόλευκα φωτισμένα ξωκλήσια το ένα πάνω απ' το άλλο! Το πρώτο μοιάζει να σκαρφαλώνει! Το δεύτερο σαν να αιωρείται από πάνω του. Κάτι σαν νυχτερινή ευχή ή σαν προσευχή της μεγάλης νησιώτικης γιορτής που ξημέρωνε... (φωτ. Εν Άνδρω)

 

 Τριγύρω ολόφωτα όλα τα σπίτια του αμφιθεατρικού χωριού όπως το Πάσχα. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι το μικρό Πάσχα του καλοκαιριού. Ιδίως για τις νησιώτικες κοινωνίες. Και βεβαίως και στην Άνδρο. Από όλα τα φωτισμένα σπίτια αρκεί μια εικόνα από ένα από αυτά ώστε να καταλάβουμε το γιορτινό κλίμα του καπετανοχωριού της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Στα Γιάλια το μαγαζί της Λίλας και του Κωσταντή ολόφωτο, διακριτικό, προσεγμένο. Και γεμάτο κόσμο. Ένα ταξίδεμα στην καλοκαιρινή νύχτα πριν το ξημέρωμα. Το προσπεράσαμε παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής... (φωτ. Εν Άνδρω).

ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΣ

 Πρωινό Δεκαπενταυγουστου στην Πανάχραντο. Κόσμος πολύς. Γεμάτη η εκκλησία, γεμάτο και το προαύλιο. Εντύπωση η μεγάλη προσέλευση των νέων. Οι δυσκολίες των καιρών, οι ουτοπίες που δεν εκπληρώθηκαν, οι "αυταπάτες" που επικράτησαν, η ηθική της κραυγαλέας κυνικότητας, έστρεψαν την κοινωνία να κρατηθεί από τις παραδόσεις της, από τις αναφορές της... (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Γεμάτη η εκκλησία κόσμο. Για τα εγκώμια της Παναγίας. Εκατοντάδες μέσα κι έξω... (φωτ. Εν Άνδρω).

Η μετάληψη ήταν η έκπληξη. Ξεκίνησε στις 9:25 και τέλειωσε στις 9:55. Μισή ώρα ακριβώς. Κοινώνησαν τα 2/3 της εκκλησίας! Πόσοι να ήταν άραγε. Σίγουρα πάνω από 150 άνθρωποι! Η συντριπτική πλειοψηφία παιδιά και νέοι! Τελικά η εκκλησία αποδεικνύεται - παρά την κραυγαλέα και επιθετική άρνηση - των ημερών καταφυγή για πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ποια άλλη εκδοχή να πει κανείς στους δύσκολους καιρούς που ζούμε; (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Ο μικρός επιτάφιος της Παναγίας. Σύμβολο του μικρού καλοκαιρινού Πάσχα... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ο Ευδόκιμος πιστός στην μοναστική παράδοση με τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο πλακύ και μπακαλιάρο τηγανιτό αυτή την μέρα. Έμειναν λίγοι προσκεκλημένοι οικογενειακοί φίλοι στο τραπέζι της Μονής μιας και οι εκατοντάδες επισκέπτες μέρα που είναι πήγαν σπίτια τους με τις οικογένειες τους για το γιορτινό τραπέζι... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Ο Γεροντας με τους φίλους της Μονής στο οικογενειακό τραπέζι της μέρας (φωτ. Εν Άνδρω).

ΑΜΟΛΟΧΟΣ

 Μετά την σημερινή λειτουργία ο εορτάζων παπα-Παναγιώτης επικοινώνησε να ευχαριστήσει την ιστοσελίδα για την υπόμνηση της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου στον Αμόλοχο. Είχαμε νωρίς το πρωί αναρτήσει την γιορτή του 2016, στην οποία είχαμε παραβρεθεί μαζί με την γιορτή του 2017 στα Τρομάρχια που κι εκεί είχαμε παραβρεθεί. Ζητήσαμε να στείλει φωτογραφίες από την σημερινή γιορτή στο πιο βόρειο σημείο της Άνδρου. 'Εστειλε μερικές φωτογραφίες - από κινητό - κι επιλέξαμε τρεις εξ αυτών. Ξεκινάμε με τον στολισμένο επιτάφιο του Αμόλοχου και τον παπα-Παναγιώτη στο Ευαγγέλιο...  

 Συνεχίζουμε με μια φωτογραφία από το εκκλησίασμα που όπως συνέβη σε όλες τις Παναγίες της Άνδρου - κι είναι πολλές - γέμισε την εκκλησιά της περιοχής... 

Και ολοκληρώνουμε την φωτογραφική περιδιάβαση στον Αμόλοχο με φωτογραφία από το άγημα των ναυτών του γειτονικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου που παραβρέθηκαν για να τιμήσουν την μέρα, αλλά και την εκκλησία του γειτονικού τους χωριού. Στην γιορτή στο πιο βόρειο σημείο που γιόρταζε σήμερα στην Άνδρο παραβρέθηκαν - λόγω εντοπιότητας - ο Έπαρχος Άνδρου και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"