Στη γιορτή του Αγίου Συμεών στη Λειβάδιζα...

 

 Πέρα από τον Αμόλοχο και πιο βόρεια από το Βιτάλι σε ένα βόρειο σημείο της Άνδρου, πάνω σε ένα ακρωτήρι που κοιτά την Χίο, υπάρχει το εξωκλήσι του Αγίου Συμεών του Στυλίτη. Μέσα; σε αυτό υπάρχει και ναΐσκος του Αγίου Νικολάου. Αυτό το μακρινό ξωκλήσι φέρει το όνομα και της περιοχής: Λειβάδιζα. Το όνομα προέρχεται από τα Λειβάδια (μάλλον κατ ευφημισμό πλέον γιατί λειβάδια δεν υπάρχουν) και από την κατάληξη - ίζα που είναι αρβανίτικη και υπάρχει σε πλείστα τοπωνύμια όπως π.χ. το Σάριζα (φωτ. Εν Άνδρω).

 Σήμερα ανήμερα της γιορτής του - 1η Σεπτέμβρη - οι κάτοικοι από τα χωριά του Μακροταντάλου, την Άρνη και το Βιτάλι έφτασαν μέχρι εκεί να γιορτάσουν τον Άγιο και να σμίξουν με μια παράδοση που πάει πίσω 200 χρόνια. Τόσα χρονολογείται το εξωκλήσι του Αγίου Συμεών. Το "Εν Άνδρω" φρόντισε να έχει "ανταποκριτή" του εκεί. Στόχος να δώσουμε και την εικόνα μιας άλλης Άνδρου. Εκεί που δεν φτάνουν συνήθως οι "επίσημοι" που επιζητούν τις "photo-opportunities". Την εικόνα μιας Άνδρου, πιο αγροτικής, πιο απόμακρης, πιο μοναχικής, που γατζωμένη πάνω στα βορεινά βράχια του νησιού υπάρχει και δίνει ζωή στην περιοχή...  (φωτ. Εν Άνδρω). 

Περίπου 100 άνθρωποι άδτασαν μέχρι εκεί να γιορτάσουν τις παραδόσεις τους και τον Άγιο. Όλοι της περιοχής. Ακόμα και ο δημοτικός σύμβουλος Φραγκίσμος Αθανασίου και ο έπαρχος που ήταν εκεί έχουν τις αναφορές τους σε αυτή την μακρινή περιοχή του νησιού (φρωτ. Εν Άνδρω).

Έξω ο ήλιος έλαμπε. Μέσα στο εξωκλήσι έλαμπε ένας πολυέλαιος λες κι ήταν η εφτάφωτη λυχνία (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο παπα- Γιάννης από την Άρνη - που το ξωκλήσι είναι στην ευρύτερη περιοχή του και ο παπα - Παναγιώτης από το Μακροτάνταλο τέλεσαν από κοινού την λειτουργία όπως φαίνεται και στην φωτογραφία (φωτ. Εν Άνδρω).

Αρκετοί που έφτασαν μέχρι εκεί για την γιορτή ήταν νέοι. Και νέες γυναίκες με παιδιά (φωτ. Εν Άνδρω).

Στο ψαλτήρι η Μαρία Τριδύμα που είναι ψάλτρια για όλο το Μακροτάνταλο (φωτ. Εν Άνδρω).

Η λειτουργία ξεκίνησε στις 8:00 και τέλειωσε στις 11:30. Μετά την τελετή έγινε κάλεσμα από τρία σπίτια της περιοχής. Η φιλοξενία στα μικρά μακρινά μέρη της Βόρειας Άνδρου είναι παράδοση που δεν έχει εκπέσει ακόμα... (φωτ. Εν Άνσρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"