Σεπτέμβρης και το Κόρθι κρατάει ακόμα!!!

Η πρώτη έκπληξη. Για να παρκάρεις στην παραλία του Όρμου στις 21:30 έπρεπε να φτάσεις κοντά στο ρεματάκι που βγαίνει στη θάλασσα. Δεκάδες τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην παραλία. Η δεύτερη έκπληξη. Τα παραλιακά τραπεζάκια - που συνήθως είναι άδεια - ήταν όλα γεμάτα. Στη Λιθοδομή όλα κατειλημένα. Έτυχε σκέφτηκες και προχώρησες... (φωτ. Εν Άνδρω).

Προχώρησες μέχρι το τραπέζι που σε περίμενε. Προχώρησε και η ώρα που δεν περιμένει κανέναν μας. Γύρω στις 23:20 είπες να φύγεις. Βρήκες το αυτοκίνητο στην άλλη άκρη της παραλίας. Κάνεις στροφή και συνειδητοποιείς πως όλη η παραλία τέτοια ώρα κι έχει παντού κόσμο. Όπου είχε παραλιακό τραπέζια υπήρχε ακόμα κόσμος... (φωτ. Εν Άνδρω).

Αλλά όχι μόνο τα παραλιακά στέκια. Παντού παρέες. Και μερικά γεμάτα. Εικόνα μάλλον ασυνήθιστη καθώς τελειώνει το πρώτο δακαήμερο του Σεπτέμβρη... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Παντού κόσμος. Όπου είχε βεράντα, αυλόγυρο, πεζοδρόμιο ήταν κόσμος. Η βραδιά γλυκειά. Η Παρασκευή ωραία μέρα μιας κι ακολουθεί Σαββατοκύριακο. Κανείς δεν το κουνούσε από όσα μαγαζιά έβλεπαν θάλασσα... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Απλωμένες οι παρέες μέσα στην όμορφη χαλαρή σεπτεμβριάτικη νύχτα. Απλωμένη νύχτα στην ήσυχη ατμόσφαιρά. Δεν κουνούσε φύλλο. Τα μελτέμια πέρασαν. Είμαστε πια στο μικρό καλοκαίρι του φθινοπώρου. Ή, μάλλον σε ένα καλοκαίρι που δεν λέει να τελειώσει ακόμα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Κοντά στο τέλος της παραλίας βλέπεις από μακριά τα φωτισμένα μαγαζιά. Η Άνδρος στο πιο νότιο σημείο της αναπτύσσεται επιχειρηματικά δημιουργώντας μια εικόνα διαφορετική. Μια άλλη εποχή αχνοφέγγει. Του χρόνου στο πεζοδρόμιο που τώρα απλώνουν μισοφωτισμένα τραπεζάκια θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο η Λιθοδομή όπως είπε η Έλενα. Κι η παραλία θα γίνει ακόμα καλύτερη... (φωτ. Εν Άνδρω).  

Όποιο μαγαζί είχε καρέκλες πλάι στη θάλασσα είχε πελάτες. Ήταν η βραδιά. Ήταν η ηρεμία της θάλασσας. Ήταν όλα μαζί. Τυχερό το Κόρθι που έχει παραλία από αυτή την άποψη... (φωτ. Εν Άνδρω).

 "Κρατάει ακόμα το καλοκαίρι στο χωριό μας" είπε ένας νεαρός που πλησιάσε την ώρα που βγάζαμε φωτογραφίες στο μικρό μαγαζάκι που είχε κι αυτό μερικές παρέες. "Έχει όμως και δύο γάμους στο Κόρθι αύριο", συνέχισε. Να στην γωνία στο μπαρ έχει "μπάτσελορ πάρτι" κατέληξε χαμογελώντας... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Πράγματι στο γωνιακό μπαρ της παραλίας υπήρχε κόσμος, μουσική, χαμηλός φωτισμός. Το πάρτι πριν το γάμο. Όλοι μια μεγάλη παρέα. Μια μεγάλη καλοκαιρινή παρέα μιας και το καλοκαίρι κρατάει ακόμα στο Κόρθι.. (φωτ. Εν Άνδρω).

Η μικρή περιδιάβαση στο καλοκαιρινο/φθινοπωρινό Κόρθι έληξε. Λίγο πριν τις 12 στον μάλλον σκοτεινό και με ελάχιστο κόσμο Νειμποριό μόνη αναφορά - συγκρίσιμη με την παραλία του Όρμου - ο Στυλιανός. Το τελευταίο προπύργιο για έξοδο στην παραλία. Με 2-3 μεγάλες παρέες ντόπιων να απολαμβάνουν το φθινοπωρινό βράδυ δίπλα στη θάλασσα. Απέναντι ο Ναυτικός Όμιλος σκοτεινός. Πιο πέρα σε απόσταση κάποια - μετρημένα - μαγαζιά με λίγες μικρές παρέες. Άλλη κατάσταση εδώ. Το γιατί και το διότι μιαν άλλη φορά...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"