Το Γαύριο προσβλέπει στο μέλλον...

 Σάββατο απόβραδο. Το τελευταίο πλοίο περνά για Ραφήνα. Το Superferry II ακριβώς ήταν στην ώρα του. Αναχωρούσαν 260 επιβάτες και 70 ΙΧ. Κατά τα άλλα το νησί γεμάτο ακόμα. Αυτοκίνητα σε όλο τον δρόμο από την Χώρα μέχρι το Μπατσί. Μεταξύ Μπατσιού και Γαυρίου κάτι σαν καροτσάδα. Στην ίδια διαδρομή δύο δεξιώσεις γάμου. Ποιος είπε πως η Άνδρος δεν αλλάζει. Αλλάζει δίχως να κοιτάζει αυτούς που δεν τη νοιάζονται... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Προσπερνάμε το Καραβοστάσι. Κίνηση, αρκετές παρέες, έλληνες μάλλον, όμορφη χαλαρή ατμόσφαιρα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Κίνηση και στα παγωτά. Παρέες κι εδώ αρκετές. Το Γαύριο δεν δείχνει σημάδια φθινοπωρινής κάμψης... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Στο καφενείο όλοι απολαμβάνουν τον καφέ τους. Ανα κρίνει κανείς από την ώρα και την στάση τους δεν ταξιδεύει κανείς με το τελευταίο δρομολόγιο για Ραφήνα... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Αλλά και τα άλλα καφέ με κόσμο και το ίδιο χαλαρά. Το Γαύριο δεν ταξιδεύει απόψε. Χαλαρώνει απολαμβάνοντας το Σαββατοκύριακο. Και μερικοί απολαμβάνουν τον χαλαρό, ζεστό, φθινοπωρινό καιρό συνεχίζοντας το καλοκαίρι που δεν λέει να τελειώσει... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Αλλά το Γαύριο δεν είναι μόνο φαγητό και καφές. Έχει και λουκουμάδες! Έχει και λιχουδιές. Ότι θέλει να βρει ο ταξιδιώτης, ο περαστικός, ο επισκέπτης. Ο έλληνας και ο ξένος... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Κι όταν λέμε λιχουδιές μιλάμε για πολλές λιχουδιές. Και μιλάμε και για παραδοσιακές λιχουδιές για τις οποίες φημίζεται η Άνδρος... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Όμως έχει και ταξιδιώτες που θα φύγουν με το αποψινό καράβι. Με τα μπαγκάζια τους πίνουν τον τελευταίο καφέ. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα τραπεζάκια απέναντι να θυμίζουν το ταξίδι. Όλα καλά λοιπόν... Όχι, ακριβώς. Στις προηγούμενες πολύ ωραίες φωτογραφίες κάτι δεν ήταν αρμονικό, κάτι χτύπαγε στο μάτι, κάτι δεν ταίριαζε: οι πινακίδες! Ο κάθένας ότι πινακίδα είχε στο κεφάλι του έβαλε. Κι ότι καθίσματα βρήκε κι αγόρασε. Ειδικά οι πινακίδες δεν ταιριάζουν σε έναν παραδοσιακό οικισμό όπως είναι το Γαύριο. Αρμοδιότητα του Δήμου και της τουριστικής επιτροπής του. Τι κοστίζει μια απόφαση - σε συνενόηση με τους καταστηματάρχες - και να μπουν ωραίες, καλαίσθητες, ευανάγνωστες πινακίδες στα καταστήματα της παραλίας; Σε όλους θα κάνει καλό. Και πρώτα-πρώτα στο ίδιο το Γαύριο που εξελίσσεται (φωτ. Εν Άνδρω).

Όπως έλεγαν δύο πράκτορες και ένα πρακτορείο ενοικιάσεων ΙΧ με τους οποίους μιλήσαμε η σεζόν εφέτος ξεπέρασε τα περσινά δεδομένα. Αν γίνει κάτι με το λιμάνι που έχει αφεθεί στην τύχη του, μας είπαν και οι τρεις, τότε η Άνδρος θα πάει καλύτερα, τόνισαν! Και υπογράμμισαν το θετικότερο για εφέτος: προχωρά ο Σεπτέμβρης κι εξακολουθεί να έρχεται κόσμος από Ραφήνα και από τα άλλα νησιά... Ας σκεφτούμε λοιπόν τι θα κάνουμε από τώρα με το λιμάνι κι ας ξεκινήσουν Δήμος και καταστηματάρχες τις διορθώσεις από τις πινακίδες σε όλο το λιμάνι για του χρόνου. Το Γαύριο πλέον πρέπει να κοιτά προς το μέλλον (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"