Η Άνδρος υποδέχεται το πρώτο πλοίο του 2019

 Η Άνδρος την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019 στις 10:00 υποδέχτηκε το πρώτο πλοίο της χρονιάς, το Superferry, στο λιμάνι του Γαυρίου με βιολιά και λαούτα και με κάλαντα. Ο Σταύρος Λαρίος και ο Γιώργος Κατσίκης από την Υδρούσα ήταν εκεί με αρκετούς ακόμα για να υποδεχτούν όλοι μαζί μετά από αρκετά χρόνια που το έθιμο της υποδοχής του πρώτου πλοίου που είχε ατονήσει στην Άνδρο της ναυτοσύνη. Στη φωτογραφία οι Λαρίος και Κατσίκης λένε τα κάλαντα την ώρα που το πλοίο δένει στο λιμάνι (φωτ. Εν Άνδρω)

Η αναβίωση του εθίμου ξεκίνησε από το παράπονο του μάστρο-Γιάννη Ζούρα από τον Φελλό που το εξέφρασε με δηλώσεις του χτες στο Εν Άνδρω: "όλα τα άλλα νησιά, που δεν έχουν ναυτική παράδοση, υποδέχονται με χαρά το πρώτο πλοίο της χρονιάς με χαρές και τραγούδια. Και η Ανδρος έχει ξεχάσει το έθιμο. Κάντε κάτι εσείς μας προέτρεψε...". Πήραμε μόνοι μας την πρωτοβουλία και το κάναμε. Στο βίντεο του Εν Άνδρω το πλοίο που μπαίνει στο λιμάνι του Γαυρίου και οι Σταύρος Λαρίος και Γιώργος Κατσίκης που λένε τα κάλαντα στην προβλήτα και στους επισκέπτες και στους επιβάτες και στο πλήρωμα πάνω στο πλοίο... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ξεκινήσαμε από χτες τα τηλέφωνα. Ο Λιμενάρχης Θ. Κραψίτης ήταν έτοιμος. Έφερε και τιμητική πλακέτα και ένα γούρι για τον καπετάνιο. Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής Χ. Παπαϊάννου, αν και σε άδεια, δήλωσε παρών. Ο Λάσκαρης αποδέχτηκε αργά το βράδυ να κάνει προσφορές γλυκών. Και ο Λοτσάρης - που το έμαθε - ειδοποίησε τους Λαρίο και Κατσίκη ώστε το όλο γεγονός που ετοιμάζαμε να έχει και τοπικά όργανα ώστε να πουν τα κάλαντα. Στην φωτογραφία οι συγκεντρωμένοι, που στο τέλος μαζεύτηκαν καμιά 15νταριά, περιμένουν το Superferry να δέσει... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Φίλος έμπειρος περί τα κοινωνικά μας προέτρεψε να πάρουμε φωτογραφίες τους πρώτους επιβάτες και να εστιάσουμε στον πρώτο που θα κατέβει από το πλοίο και θα κάνει "ποδαρικό" στο νησί. Περιμέναμε λοιπόν. Και να οι πρώτοι που πατάνε με τη νέα χρονιά στην Άνδρο.. (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Πρώτος-πρώτος ο Γιώργος Τικόπουλος, εργαζόμενος στον Σπύρο Πολέμη και εξαιρετικός ηθοποιός του Θεατρικού Ομίλου Άνδρου. Όταν του είπαμε πως ήταν ο πρώτος χαμογέλασε και στάθηκε για μια φωτογραφία. Το αξιοπερίεργο είναι πως ο Γιώργος Τικόπουλος πρέπει να είχε φύγει με το τελευταίο πλοίο στις 31/12 γιατί υποδυόταν τον Άγιο Βασίλη στην Αγορά το πρωί της Παραμονής. Και επέστρεψε πάλι με το πρώτο πλοίο του 2019. Λέτε να πήγε και να ήρθε μόνο και μόνο για να κάνει "ποδαρικό"; (φωτ. Εν Άνδρω. 

 Έμαθε προφανώς και ο δήμαρχος τα της υποδοχής και ήρθε με την παρέα του. Το τοπικό πρόεδρο Κ. Μούλα, τον δημοτικό σύμβουλο Ν. Βιδάλη (που έπαιρνε φωτογραφίες). Έφερε μαζί του και δώρο. Το ιστορικό βιβλίο του Δημήτρη Πολέμη: "Τα Ιστιοφόρα της Άνδρου". Ευχάριστο γεγονός που ήρθε, αν και επί τέσσερα χρόνια ξεχνούσε την υποδοχή του πρώτου πλοίου. Όμως τώρα ήρθε (ίσως γιατί είναι προεκλογική χρονιά). Αλλά έστω κι έτσι καλό ήταν που ήρθε. Στη φωτογραφία ο καπετάν Θανάσης Χαλάς στο σαλόνι του πλοίου δέχεται τα δώρα: την πλακέτα του λιμενάρχη, το βιβλίο του δημάρχου και τα γλυκά του Λάσκαρη (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Εμείς από την μεριά μας να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας: τον λιμενάρχη και με τον αξιωματικό του, τον επικεφαλής του κλιμακίου της πυροσβεστικής και στους μουσικούς της Υδρούσας. Ιδίως για τους τελευταίους να τονίσουμε πως έφτασαν πρώτοι έστω κι αν ειδοποιήθηκαν τελευταίοι χτες το βράδυ. Και να προσθέσουμε πως όταν ειδοποιήσαμε τον καπετάν Θανάση για την υποδοχή σχεδόν δεν το πίστεψε μιας και είχε να γίνει κάτι αντίστοιχο πολλά χρόνια. Ελπίζουμε τώρα που ξεκινήσαμε να συνεχιστεί το έθιμο και η ναυτική Άνδρος να μην υστερεί έναντι των γειτονικών νησιών που δεν έχουν και την παράδοση μας (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"