ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2019: Πρώτη φορά στην Άνδρο ρίψη σταυρού σε ποταμό!!!

 Για πρώτη φορά στην Άνδρο έγινε ρίψη σταυρού σε ποτάμι. Η ιδέα ήταν του π. Φιλάρετου εφημερίου των Λαμύρων και του Υψηλού και την αποδέχτηκαν αμέσως οι Μεσαριανοί. Οι δύο κοινότητες συνεργάστηκαν και με την βοήθεια του καιρού - είχε γεμίσει ο μικρός ποταμός νερό - και με την αρωγή κατοίκων, τοπικών αρχών, εφημεριών και επιτρόπων έκαναν κάτι το πρωτότυπο και το διαφορετικό: έριξαν τον σταυρό στυο μικρό ποτάμι που είναι ανάμεσα τους δείχνοντας σε όλους γιατί είναι διαφορετικό νησί η Άνδρος από τα άλλα κυκλαδονήσια, τα οποία δεν έχουν το ορεινό ανάγλυφο και τα πολλά νερά της (φωτ. Εν Άνδρω).

Πρώτη φορά - από τον καιρό της αγροτικής Άνδρου που έπαψε να υπάρχει εδω και πολλες δεκαετιες - το νησί γιόρτασε τα Θεοφάνεια με ρίψη του σταυρού σε ποτάμι. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα Λάμυρα παρουσία περίπου 200 ανθρώπων και με κάλυψη για να δει το γεγονός όλο το νησί. Το βίντεο είναι ενδεικτικό της πρωτότυπης εφετινής τελετής (βίντεο Εν Άνδρω).

 Την ιδέα του π. Φιλάρετου στήριξαν τα εκκλησιαστικά συμβούλια, οι επίτροποι και όλοι οι ενορίτες, αλλά και σύσσωμη η αδελφότητα της Παναχράντου και πήγαν όλοι στο ποτάμι στα Λάμυρα για τον αγιασμό των υδάτων. Τον σταυρό έριξε ο γέροντας Ευδόκιμος (φωτ. Εν Άνδρω).

 Κατά τους μετριότερους υπολογισμούς προσήλθαν περίπου 200 άνθρωποι (περισσότεροι από όσους πήγαν στην Αγία Θαλασσινή στη Χώρα) γιατί η τελετή ήταν πρωτότυπη. Το αξιοσημείωτο ήταν πως υπήρξε και άνθρωπος που ήρθε και μπήκε στο ποτάμι για να σηκώσει τον σταυρό. Να σημειώσουμε πως ο ίδιος λίγο νωρίτερα ήταν και στην Αγία Θαλασσινή και έπιασε τον σταυρό και στην θάλασσα (φωτ. Εν Άνδρω).

 Στη φωτογραφία ο κόσμος και οι μοναχοί της Παναχράντου γύρω από τον βουτηχτή που σήκωσε τον σταυρό και στο ποτάμι. Για το γεγονός του έδωσαν και αναμνηστική εικόνα (φωτ. Εν Άνδρω).

 Στο σημερινό γεγονός κατάφερε ακόμα μια φορά ο Κωνσταντής με το σπάνιο πυροτέχνημα του (σταυρός φλεγόμενος πάνω από το ποτάμι) να δώσει χαρακτήρα ιδιαίτερο και πανηγυρικό (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η πιο αστεία στηγμή ήταν όταν έχουν φτάσει οι Μεσαριανοί και δεν έχουν ακόμα κατέβει οι Λαμυριανοί και Αψιλιανοί. Ο Στρατής από την Μεσαριά χαιρετώντας τους πρώτους από τους "απέναντι" συντοπίτες ρωτά: "Εμείς οι αποδώ είμαστε του γαμπρού, οι απέναντι της νύφης λέτε να αργήσουν;" Επέσε πολύ γελιο... (φωτ. Εν Άνδρω).

Ήταν εκεί από νωρίς τα σώματα ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική, εθελοντές) καθώς και το ναυτικό του νησιού, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία (φωτ. Εν Άνδρω).

 Φεύγοντας ζητήθηκε από τον ΣΕΔΑ και μια επιπλέον αναμνηστικη φωτογραφία με τους παναχραντινούς. Την δημοσιεύουμε λέγοντας πως παρόντες ήταν και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι (Αθηνά Μακρή, Μαρία Βενετίκη, Αθηνά Τσατσομοίρου κλπ) και ο έπαρχος.

 Μια τελευταία πανέμορφη φωτογραφία από την μικρή λίμνη που σχηματίστηκε για να πέσει ο σταυρός (φωτ. Εν Άνδρω).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε μια ώρα το Εν Άνδρω θα αναρτήσει και σχετικό βίντεο από την τελετή.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητοί συντάκτες του ΕΝ ΑΝΔΡΩ. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας στο ερώτημα μου και στην παραταήρησή μου. Την αναγνωρίζω ως αληθή και ειλικρινή και ως πλήρως επεξηγούσα το ερώτημά μου. Δεν έχω τίποτα άλλο.
Και πάλι ευχαριστώ.
Κωνσταντίνος Στρατής
άμισθος ψάλτης
Μεσαριά Ανδρος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητοί συντάκτες του ΕΝ ΑΝΔΡΩ. Παρακαλώ να μου επιτρέψητε να κάμω ένα ερώτημα και μια παρατήρηση αναφορικά με το Βίντεό σας που έχει απαθανατίσει την τελετή του αγιασμού των υδάτων στον ποταμό των Λαμύρων ( Λουριών). Για ποιο λόγο επενδύσατε τη μουσική υπόκρουση του Βίντεο με την ψαλτική άλλου ψάλτη εξ Αθηνών του τροπαρίου της Βαπτίσεως ΕΝ ΙΟΡΔΑΝΗ ΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ, ο ο οποίος δεν ήταν παρών στη τελετή και δανειστήκατε τη φωνή του από το youtube, αγνοώντας την πραγματική και επιτόπια απόδοση των ύμνων από τους εγχώριους ψάλτες Λαμύρων και Μεσαριάς? H παρατήρησή μου είναι ως άμισθου ψάλτη του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μεσαριάς είναι οτι το Βίντεό σας θα έπρεπε ακουστικά να παρουσιάζει την πραγματική απόδοση των ύμνων τους οποίους έξοχα έψαλε ο Πρωτοψάλτης Λαμύρων κ. Απόστολος Μαρκόπουλος στην τελετή αυτή, συνεπικουρούντων ημών των υπολοίπων βοηθών του. .Παρακαλώ πολύ τα βιντεό σας να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και όχι στην εικονική απόδοση με μη αληθή στοιχεία ήχου..
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Κωνσταντίνος Στρατής
άμισθος ψάλτης στον Ι.Ν. Αγιου Νικολάου
Μεσαριά ανδρος.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πολύ απλό. Η λήψη ήταν πολύ κακή από το σημείο που είμαστε. Αναγκαστήκαμε λοιπόν να υποκαταστήσουμε με το τροπάριο από το you tube...
Κάτι άλλο;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Aftos then ine potamos aftos Xeropotamos otan vrechi na fevgoun ta kai giafto stin andro ton stavro ton rihname pantote stin thalasa pou ine giro sto nisi,.
Efcharisto na topite ston Patera evdokimo
Giorgos Vrondissis

This comment was minimized by the moderator on the site

Όπως ομολογεί ο σχολιαστής Γιάννης "πριν 40 χρόνια" σε ένα χωριό της Άνδρου, το Αλαδινου, έριχναν τον σταυρό στο ποτάμι της περιοχής. Δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, δεν υπήρχαν δρόμοι, δεν υπήρχαν εκδρομές στο εξωτερικό. Έκτοτε πέρασαν 40 χρόνια όμως. Αν κάποιος κράτησε αρχείο στο μυαλό του καλώς. Όμως στο νησί από όσο ξέρουμε μέχρι σήμερα δεν είχε αναφερθεί κάτι παρόμοιο εδώ και δεκαετίες.
Το ότι πριν 40-50 χρόνια σε μια άλλη Άνδρο χωρίς μεταφορές και χωρίς ΜΜΕ το έκανε ένα χωριό, το ήξερε μόνο αυτό και κανένας άλλος.
Φίλοι μου ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΑΝΔΡΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ Ως ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΤΑΜΙ..
Αυτά και με τις ευχές μας για ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Όπως επίσης και στο βαριδι γινόταν παλαιότερα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ καλή η πρωτοβουλία των χωριών για την ρίψη του σταυρού σε ποταμό. Βέβαια η αναφορά, "Πρώτη φορά στην Άνδρο ρίψη σταυρού σε ποταμό",την θεωρώ υπερβολική.Θυμίζω στους νεότερους ότι οι Αλαδιανοί με τον γέροντα Κυπριανό έριχναν το σταυρό στο ποτάμι του χωριού από το όμορφο παραδοσιακό γεφύρι τουλάχιστον πριν 40 χρόνια από όσο θυμάμαι ως μικρό παιδί. Επίσης χωριανοί έφερναν και περιστέρια που τα πετούσαν την στιγμή που ο ιερέας έψελνε "και το πνεύμα εν είδει περιστεράς..."