Ανθός Γαυρίου, μια μικρή ιστορία φιλοξενίας στην Άνδρο...

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Ο νέος "Ανθός Γαυρίου" στο λιμάνι του Γαυρίου. Από το 1980 γράφει η ταμπέλα. 39 χρόνια και συνεχίσει... (φωτ. Εν Άνδρω).

Περπατώντας και χαζεύοντας στην παραλία του Γαυρίου χτες το πρωί είδα ένα καινούριο μαγαζί να φτιάχνεται δίπλα στο σουβλατζίδικο της γωνίας. Στάθηκα και κοίταγα. Μια ευγενική κυρία με πλησίασε, με χαιρέτισε και βλέποντας πως δεν την γνώρισα μου συστήθηκε.

Ήταν η Ρούλα Ζαννάκη από την Βουρκωτή νομίζω. Έχει το ζαχαροπλαστείο "Ανθός Γαυρίου". Με το που μου το είπε θυμηθήκαμε μαζί ένα περιστατικό με τον πεντάμηνο γιό μου το καλοκαίρι του 2005. Ξαφνιάστηκα με την συνάντηση. Και συγκινήθηκα με την μνήμη. Πριν όμως προλάβω να πω κάτι συμπλήρωσε: "ο «Ανθός Γαυρίου» μετακομίζει από εκεί που ήταν σε αυτό το νέο μαγαζί μέχρι την 25η Μαρτίου".

Μέχρι την 25η Μαρτίου θα έχει μετακομίσει στο νέο μαγαζί (φωτ. Εν Άνδρω).

Πήρα μερικές φωτογραφίες του νέου καταστήματος που φτιαχνότανε και μετά περπάτησα πίσω στον σημερινό «Ανθό Γαυρίου». Την περίμενα να επιστρέψει. Μέχρι να ‘ρθει τράβηξα μερικές φωτογραφίες του λιμανιού και του παλιού ζαχαροπλαστείου. Και θυμήθηκα το περιστατικό για το οποίο έχω γράψει στο Εν Άνδρω.

Πόσο ήρεμο και φιλικό χτες 7/3/19 το Γαύριο. Πόσο ταραγμένο εκείνο το απόβραδο της 30ης Ιουλίου 2005... (φωτ. Εν Άνδρω).

Από εκείνες τις σελίδες παραθέτω το περιστατικό όπως το αφηγήθηκα το καλοκαίρι του 2014 σε μια δημοσίευση με τίτλο "Πως δεν φούνταρε το πλοίο στο Γαύριο", την οποία έχουν διαβάσει 12.976 επισκέπτες στο site:

Πόσο ασφαλές έδειχνε χτες το Γαύριο. Πόσο άνετα φάνταζαν τα δύο πλοία της γραμμής μας. Και πόσο ανασφαλές ήταν εκείνο το απόβραδο του 2005, αλλά και πόσο έρμαιο των κυμάτων ήταν το άλλο πλοίο εκείνη την μακρινή βραδιά... (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο "Άνθός Γαυρίου" χτες. Σα να μην πέρασε μια μέρα από το 2005. Αριστερά στο τραπεζάκι ήταν τα δύο κοριτσάκια περιμένοντας με την γιαγιά του μαγαζιού... (φωτ. Εν Άνδρω).

Εδώ τελειώνει το περιστατικό. Και εδώ έρχεται η κ. Ζαννάκη βιαστική και χαμογελαστή από το νέο στο παλιό κατάστημα. Πήρε θέση πίσω από τα ψυγεία και το ταμείο. Πιάσαμε πάλι την κουβέντα. Με ρώτησε για τον τότε μπέμπη και σήμερα τον 14χρόνο - στα όρια της εφηβείας – Οδυσσέα.

Στο ζεστό και φιλόξενο μαγαζί της κ. Ζαννάκη χτες. Μέσα - δίπλα στον ζεστό φούρνο - ήταν το 2005 ο μπέμπης Οδυσσέας στην αγκαλιά της κ. Ρούλας για να στεγνώσει... (φωτ. Εν Άνδρω).

Συγκινήθηκε με αυτά που άκουσε. Κι άρχισε να λέει:

  -   «Πως πέρασαν τα χρόνια. Θυμάμαι βάλαμε το μουσκεμένο από τα κύματα μωρό να ζεσταθεί δίπλα στον ζεστό φούρνο. Τα δύο κοριτσάκια τα βάλαμε στο τραπεζάκι απέξω. Κάποια στιγμή σκέφτηκα πως αν αργούσατε να παίρναμε τον μικρό σπίτι να τον στεγνώσουμε καλύτερα. Τότε εμφανιστήκατε. Μιλήσαμε λίγο, Με ευχαριστήσατε πήρατε τα παιδιά με ένα ταξί και φύγατε. Θυμάμαι που ειχατε έρθει πάλι μια άλλη φορά και τα είπαμε. Και να που βρισκόμαστε πάλι τώρα που αλλάζω μαγαζί.»

Σκεπτική η Ρούλα Ζαννάκη αναλογίζεται τα 13,5 χρόνια που πέρασαν. Και πως μέσα σε αυτά ένας πεντάμηνος βρεγμένος μπέμπης έγινε ένας νεαρός στην προεφηβεία... (φωτ. Εν Άνδρω).

Απάντησα:

  -  «Τώρα ήρθε η σειρά μου να κάνω κάτι για εσάς την γιαγιά, που θυμάμαι, και την κόρη σας που δουλεύει στο μαγαζί. Θα γράψω αύριο την μικρή αυτή ιστορία με τις ευχαριστίες μου για εσάς και για την φιλοξενία και αγάπη που δείχνουν μερικές φορές οι απλές γυναίκες αυτού του ωραίου νησιού σε όλους. Είθε το παράδειγμα σας να το ακολουθούν κι άλλοι. Γιατί μόνο με αλληλεγγύη, φιλοξενία κι ανοιχτή καρδιά μπορεί να πάει το νησί μπροστά».

Post Scriptum: Αφιερωμένο στον "Ανθό Γαυρίου" που κάποτε έγινε για εμάς Ανθός της Άνδρου. Καλορίζικο το νέο κατάστημα...