Επιχείρηση: Ανατινάξτε τις Στενιές!!!

Γράφει ο Διαμαντής Μπασαντής 

 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εφετινή επιχείρηση με κωδικό "ανατινάξτε τις Στενιές". Μια επιχείρηση που επαναλαμβάνετε με επιτυχίες και αποτυχίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τους ίδιους τους Στενιώτες (δεν χρειάζονται ξένους για να ανατιναχτούν ή να καούν τα καταφέρνουν μια χαρά μόνοι τους). Ανάμεσα στις απο-επιτυχίες τους η ψιλο-διάλυση του δημοτικού σχολείου από τα μάσκουλα, τα ραγίσματα των τοίχων στον κεντρικό δρόμο, τα σπασμένα τζάμια, φωτιές περιμετρικά στο χωριό και άλλα τέτοια ηρωικά (φωτ. Εν Άνδρω).

Κορυφαία στιγμή του διαχρονικού εμφυλίου των Στενιωτών η φωτιά στην Φάμπρικα Εμπειρίκου όπως διηγείται ο Χαρίλαος που έλαβε μέρος παιδί με κουβάδες στην αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης της. Παραπάνω πανοραμική εικόνα της εφετινής επιχείρησης που οφείλουμε να πούμε πως επιτέλους σχεδιάστηκε σωστά και ενώ έπεσαν δεκάδες μάσκουλα και άπειρα δυναμιτάκια εν τούτοις όλα ήρθαν σε πέρας με εξαιρετικό τρόπο. Το σκηνικό όπως βλέπετε από αυτή την φωτογραφία της έναρξης του σόου - με 6 μάσκουλα να εκρηγνύονται συγχρόνως - θύμιζε κινηματογραφικό πλατώ και πολεμικές ταινίες. Κάτι σαν πολεμικές σκηνές από "Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι" έφερνε το έργο! (φωτ. Εν Άνδρω). 

Ο λόγος της εφετινής επιτυχίας είναι πως επιτέλους ανέλαβε ένας συντονιστής των ενεργειών, ο καπετάν Δημήτρης Στεφάνου, που μαζί με τον αδελφό του καπετάν Γιώργο Στεφάνου είναι οι μεγάλοι χορηγοί του σόου ετησίως. Για την εκτέλεση της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν 150 κιλά μπαρούτι!!! Με αυτό στήθηκαν περίπου 80 μάσκουλα για μεγάλες ανατινάξεις περιμετρικά στο χωριό. Τα περισσότερα πάνω και ψηλά από αυτό, αλλά και αρκετά μέσα στην κεντρική ρεματιά! Επίσης χρησιμοποιήθηκε στα 50 κιβώτια δυναμιτάκια! (φωτ. Εν Άνδρω).

 Κι αν δεν πιστεύετε τα παραπάνω δείτε το βίντεο του Εν Άνδρω, που μοιάζει σαν σε τρέιλερ πολεμικής ταινίας του Χόλιγουντ! Χόλιγουντ φίλοι μου οι Στενιές και μάλιστα αν δείτε τον εφετινό σχεδιασμό θα παραδεχτείτε πως ο καπετάν Δημήτρης και όλες οι ομάδες που συντονίστηκαν γύρω (κι ήταν πολλές και αποτελεσματικές). Και αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια για την προσοχή και την εκτελεστική τους δεινότητα... (βίντεο Εν Άνδρω).

Ο γενικός σχεδιασμός περιελάμβανε μεγάλα και βουερά μάσκουλα στο πάνω μέρος του πανοραμικού χωριού όπου με την βοήθεια του χώρου ακούγονταν σαν οβίδες! Αρκετά όμως και στην ρεματιά που ακούγονταν σαν νάρκες! Τέλος ατέλειωτες σειρές δυναμιτάκια σε επιλεγμένα σημεία σε άκρες του χωριού που ακούγονταν ως σφαίρες πολυβόλου (φωτ. Εν Άνδρω). 

Στενιές Άνδρου πανοραμικές στιγμές μεγάλων ανατινάξεων που με την βοήθεια του νοτιά κράταγε τους καπνούς από τα δεκάδες μάσκουλα και δυναμιτάνια χαμηλά με αποτέλεσμα όλα να δείχνουν κινηματογραφικά. Εδώ τεράστιο μάσκουλο που εξερράγη μέσα στην ρεματιά του χωριού. Τύφλα νάχουν "Τα Κανόνια του Ναβαρόνε"... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω και είδατε και στο βίντεο για να γιορτάσουν οι Στενιώτες, μια ξεχωριστή φυλή της Άνδρου (οι αποκαλούμενοι και Μαυροποδαράδες) απλώς... την Δεύτερη Ανάσταση ή κάτι τέτοιο στις δύο εκκλησίες τους που τις χωρίζουν κάπου 100-150 μέτρα απόσταση και χιλιόμετρα διαφορών και αντιθέσεων που μόνο οι Στενιώτες ξέρουν και κανένας άλλος... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Διαφορετικά τι Στενιώτες σε όλα θα ήταν αν κοινοποιούσαν στον έξω κόσμο (στην Άνδρο δηλαδή) αυτά που τους ενώνουν και τους χωρίζουν αιώνες τώρα μεταξύ τους; Και ακόμα περισσότερο με όλη την Άνδρο!... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Το ετήσιο σόου των Στενιών έχει πλέον εξαπλωθεί η φήμη του πολύ πέρα από την Χώρα που ήταν ο αρχικός στόχος σε πρώτη φάση. Τότε απλώς οι καπεταναίοι των Στενιών πέρα από τις μικρο-τοπικές διαφορές των γειτονιών τους ήθελαν να πουν στους πλουσιότερους Χωραΐτες: είμαστε κι εμείς εδώ. Μετά ήθελαν απλώς να πουν σε όλους πως: οι Στενιές είναι εδώ. Μέχρι που ακούστηκαν πολύ πέρα κι άρχισαν να φτάνουν και από την άλλη Άνδρο για το σόου. Στη φωτογραφία ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων και θεατών στο πάνω διάζωμα (δρόμος Υψηλού - Αποικίων) περιμένουν υπομονετικά την έναρξη της εφετινής υπερπαραγωγής (φωτ. Εν Άνδρω).   

 Όπως βλέπει κανείς πριν αρχίσει το σόου στην πανοραμική στροφή του Υψηλού επικρατεί το αδιαχώρητο από τα αυτοκίνητα των θεατών. Προς το τέλος του σόου το μέρος ήταν πλέον πατικωμένο από αυτοκίνητα και τα βράχια γεμάτα θεατές από όλη την Άνδρο. Αλλά και επισκέπτες. Συζητήσαμε με Αθηναίους που έμεναν στο Μπατσί και "πετάχτηκαν" ειδικά για το σόου... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η ουρά των αυτοκινήτων έφτανε ψηλά στον δρόμο των Αποικίων. Κι αυτό ήταν το πάνω διάζωμα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Το κάτω διάζωμα ήταν ο δρόμος για την Αγία Βαρβάρα που είχε κι αυτός κόσμο... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Αλλά είχε και θεατές μέσα στο θέατρο των γεγονότων. Φίσκα ο Κάτω Σταθμός. Φίσκα και οι γύρω δρόμοι. Είπατε τίποτα; Έχει και η Άνδρος τις δικές της... μεγάλες πασχαλινές στιγμές ή για το πούμε και με άλλο τρόπο "the show must go on"... (φωτ. Εν Άνδρω).  

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή ,ερικά σχόλια-απορίες για το κείμενό σας:
- Όταν μιλάτε για πυρκαγιά στη Φάμπρικα Εμπειρίκου, αναφέρεστε σε αυτή τη δεκαετία του '70; Αν ναι, πού ακριβώς αποσκοπεί η αναφορά σε ένα γεγονός που συνέβη σχεδόν 50 χρόνια πίσω και γιατί στο κείμενό σας φαίνεται λες και το συγχέετε με την τωρινή οργάνωση;
- Η οικογένεια Στεφάνου, την οποία και ευχαριστούμε, βοήθησε ΚΑΙ φέτος, όπως και πολλά χρόνια στην προμήθεια των απαραίτητων για να συνεχιστεί το έθιμο μας. Πάρα ταύτα, ουδέποτε συντόνισε πρακτικά τις διαδικασίες, πέραν των συμβουλών που δίνουν όλοι οι μεγαλύτεροι και πιό έμπειροι από εμάς.
Η οργάνωση γίνεται κυρίως από παιδιά του χωριού και από μεγαλύτερους που χρόνια τώρα γνωρίζουν το "πώς".
Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι πως διαισθάνομαι ένα σκωπτικό σχόλιο, όσον αφορά την οργάνωση του εθίμου μας τις περασμένες χρονιές, το οποίο δεν καταλαβαίνω από πού προέρχεται, μιας και χρόνια τώρα, η διαδικασία στέφεται από επιτυχία ισάξια της φετινής, τόσο στο κομμάτι του εντυπωσιασμού, όσο και στο κομμάτι της ασφάλειας.
- Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά τους Στενιώτες μας φωνάζουν Μαυρογόνατους και όχι Μαυροποδαράδες
- Δεν κατανοώ καθόλου το ειρωνικό σχόλιο περί "εμφύλιων" διαφορών των Στενιωτών, όπως δεν κατανοώ και το ειρωνικό σχόλιο περί "σοβινισμού" του χωριού μας.
Δεν ξέρω σε ποιά δεκαετία έχει μείνει το ρεπορτάζ σας, αλλά σας διαβεβαιώ πως το χωριό μας είναι ενωμένο και πως η άτυπη "κόντρα" που υπάρχει, γίνεται με κέντρο το καλαμπούρι μεταξύ συγχωριανών.
Συν τοις άλλοις, ουδέποτε αρνηθήκαμε να μοιραστούμε το οτιδήποτε με τους υπόλοιπους Ανδριώτες.
- Σε συνέχεια του αναχρονιστικού ύφους του κειμένου σας, αναφέρετε ότι το έθιμο μας γίνεται με σκοπό να "ακουστούμε σε όλο το νησί" και να δηλώσουμε πως "είμαστε κι εμείς εδώ", ενώ σοκαρισμένος παρατηρήσατε ότι φέτος μαζεύτηκαν θεατές για να παρακολουθήσουν.
Να σας αναφέρω λοιπόν, πως ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε με σκοπό να εντυπωσιάσουμε επί τούτου τους υπόλοιπους Ανδριώτες, τουναντίον, οι υπόλοιποι Ανδριώτες - οι οποίοι ΠΑΝΤΑ συνέρρεαν για να παρακολουθήσουν- αναγνωρίζοντας το μεράκι μας, να συνεχίσουμε μια παράδοση 100 και βάλε χρόνων, μόνοι τους κάνουν ουρές για να γίνουν μάρτυρες ενός εντυπωσιακού γεγονότος.
Για να συνοψίσω: το κείμενό σας αμφιταλαντέυεται μεταξύ περηφάνειας και ειρωνείας, μεταξύ παρελθόντος και παρόντος και τόσο το ύφος του, όσο και το μήνυμα που θέλει να περάσει, με αφήνει με τρομερές απορίες και μεγάλους προβληματισμούς.
Εγώ να σας δηλώσω υπεύθυνα, οτι ως ένας εκ των συντονιστών του Στενιώτικου εθίμου, επί μια δεκαπενταετία, δεν έχω γίνει μάρτυρας καμίας από-επιτυχίας, όπως αναφέρετε, καθώς σε αντίθεση με το παρελθόν (στο οποίο έχει μείνει κολλημένο το μυαλό σας) τα πράγματα γίνονται πλέον με γνώμονα την ασφάλειά μας.
Να δηλώσω επίσης, πως μεμονομένα γεγονότα, όπως φθορά δημόσιας περιουσίας ή ατυχήματα, δεν συμβαίνουν πλέον και όποτε συνέβησαν αφορούσαν λάθη ανθρώπων, που ουδεμία σχέση έχουν ή πρέπει να έχουν με τα Μάσκουλα.
Αυτά από εμένα και ελπίζω τις επόμενες χρονιές, το ρεπορτάζ σας να είναι βασισμένο σε περισσότερες αλήθειες, περισσότερη επαφή με τους σύγχρονους συντονιστές και λιγότερη τρομολαγνεία.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μαυρογόνατοι.....όχι μαυροποδαραδες
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχετε δίκιο ως Στενιώτης. Πάντως μερικοί εκτός Στενιών το λένε καμιά φορά (παραφθορά της λέξης) κι έτσι. Κάπως έτσι το ακούσαμε κι εμείς οι απέξω...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κανετε λάθος .....στις στενιες δεν υπάρχουν μεγάλοι χορηγοί ούτε συντονιστές....
Ο καθένας μας εδώ και χρόνια είναι κομμάτι της επιτυχίας και του αποτελέσματος της Κυριακής του Πάσχα και όχι μόνο !
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχετε δίκιο για την συμμετοχή όλων. Όμως κάποιοι αγόρασαν και κουβάλησαν 50 κιβώτια δυναμιτάκια από κάπου. Άρα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Έτσι είναι όταν υπάρχει υποστήριξη( οικογένειά Στεφανου) συλλογική προσπάθεια, οργάνωση και αγάπη για το χωριό που λέγεται Στενιες.Δυστυχως στην χώρα η απουσία του Κώστα του Πατεστα ήταν αρκετή για να σβήσει το έθιμο της καμάρας κάτι που επισης είχε διαφημιστεί σε αρκετά site φετος αφιέρωμα για το Πάσχα της Άνδρου και σίγουρα απογοήτευσε πολλούς ντόπιους και τυχόν επισκέπτες.Ελπιζουμε του χρόνου και καλυτερα...