Επιχείρηση: Ανατινάξτε τις Στενιές!!!

Γράφει ο Διαμαντής Μπασαντής 

 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εφετινή επιχείρηση με κωδικό "ανατινάξτε τις Στενιές". Μια επιχείρηση που επαναλαμβάνετε με επιτυχίες και αποτυχίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τους ίδιους τους Στενιώτες (δεν χρειάζονται ξένους για να ανατιναχτούν ή να καούν τα καταφέρνουν μια χαρά μόνοι τους). Ανάμεσα στις απο-επιτυχίες τους η ψιλο-διάλυση του δημοτικού σχολείου από τα μάσκουλα, τα ραγίσματα των τοίχων στον κεντρικό δρόμο, τα σπασμένα τζάμια, φωτιές περιμετρικά στο χωριό και άλλα τέτοια ηρωικά (φωτ. Εν Άνδρω).

Κορυφαία στιγμή του διαχρονικού εμφυλίου των Στενιωτών η φωτιά στην Φάμπρικα Εμπειρίκου όπως διηγείται ο Χαρίλαος που έλαβε μέρος παιδί με κουβάδες στην αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης της. Παραπάνω πανοραμική εικόνα της εφετινής επιχείρησης που οφείλουμε να πούμε πως επιτέλους σχεδιάστηκε σωστά και ενώ έπεσαν δεκάδες μάσκουλα και άπειρα δυναμιτάκια εν τούτοις όλα ήρθαν σε πέρας με εξαιρετικό τρόπο. Το σκηνικό όπως βλέπετε από αυτή την φωτογραφία της έναρξης του σόου - με 6 μάσκουλα να εκρηγνύονται συγχρόνως - θύμιζε κινηματογραφικό πλατώ και πολεμικές ταινίες. Κάτι σαν πολεμικές σκηνές από "Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι" έφερνε το έργο! (φωτ. Εν Άνδρω). 

Ο λόγος της εφετινής επιτυχίας είναι πως επιτέλους ανέλαβε ένας συντονιστής των ενεργειών, ο καπετάν Δημήτρης Στεφάνου, που μαζί με τον αδελφό του καπετάν Γιώργο Στεφάνου είναι οι μεγάλοι χορηγοί του σόου ετησίως. Για την εκτέλεση της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν 150 κιλά μπαρούτι!!! Με αυτό στήθηκαν περίπου 80 μάσκουλα για μεγάλες ανατινάξεις περιμετρικά στο χωριό. Τα περισσότερα πάνω και ψηλά από αυτό, αλλά και αρκετά μέσα στην κεντρική ρεματιά! Επίσης χρησιμοποιήθηκε στα 50 κιβώτια δυναμιτάκια! (φωτ. Εν Άνδρω).

 Κι αν δεν πιστεύετε τα παραπάνω δείτε το βίντεο του Εν Άνδρω, που μοιάζει σαν σε τρέιλερ πολεμικής ταινίας του Χόλιγουντ! Χόλιγουντ φίλοι μου οι Στενιές και μάλιστα αν δείτε τον εφετινό σχεδιασμό θα παραδεχτείτε πως ο καπετάν Δημήτρης και όλες οι ομάδες που συντονίστηκαν γύρω (κι ήταν πολλές και αποτελεσματικές). Και αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια για την προσοχή και την εκτελεστική τους δεινότητα... (βίντεο Εν Άνδρω).

Ο γενικός σχεδιασμός περιελάμβανε μεγάλα και βουερά μάσκουλα στο πάνω μέρος του πανοραμικού χωριού όπου με την βοήθεια του χώρου ακούγονταν σαν οβίδες! Αρκετά όμως και στην ρεματιά που ακούγονταν σαν νάρκες! Τέλος ατέλειωτες σειρές δυναμιτάκια σε επιλεγμένα σημεία σε άκρες του χωριού που ακούγονταν ως σφαίρες πολυβόλου (φωτ. Εν Άνδρω). 

Στενιές Άνδρου πανοραμικές στιγμές μεγάλων ανατινάξεων που με την βοήθεια του νοτιά κράταγε τους καπνούς από τα δεκάδες μάσκουλα και δυναμιτάνια χαμηλά με αποτέλεσμα όλα να δείχνουν κινηματογραφικά. Εδώ τεράστιο μάσκουλο που εξερράγη μέσα στην ρεματιά του χωριού. Τύφλα νάχουν "Τα Κανόνια του Ναβαρόνε"... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω και είδατε και στο βίντεο για να γιορτάσουν οι Στενιώτες, μια ξεχωριστή φυλή της Άνδρου (οι αποκαλούμενοι και Μαυροποδαράδες) απλώς... την Δεύτερη Ανάσταση ή κάτι τέτοιο στις δύο εκκλησίες τους που τις χωρίζουν κάπου 100-150 μέτρα απόσταση και χιλιόμετρα διαφορών και αντιθέσεων που μόνο οι Στενιώτες ξέρουν και κανένας άλλος... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Διαφορετικά τι Στενιώτες σε όλα θα ήταν αν κοινοποιούσαν στον έξω κόσμο (στην Άνδρο δηλαδή) αυτά που τους ενώνουν και τους χωρίζουν αιώνες τώρα μεταξύ τους; Και ακόμα περισσότερο με όλη την Άνδρο!... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Το ετήσιο σόου των Στενιών έχει πλέον εξαπλωθεί η φήμη του πολύ πέρα από την Χώρα που ήταν ο αρχικός στόχος σε πρώτη φάση. Τότε απλώς οι καπεταναίοι των Στενιών πέρα από τις μικρο-τοπικές διαφορές των γειτονιών τους ήθελαν να πουν στους πλουσιότερους Χωραΐτες: είμαστε κι εμείς εδώ. Μετά ήθελαν απλώς να πουν σε όλους πως: οι Στενιές είναι εδώ. Μέχρι που ακούστηκαν πολύ πέρα κι άρχισαν να φτάνουν και από την άλλη Άνδρο για το σόου. Στη φωτογραφία ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων και θεατών στο πάνω διάζωμα (δρόμος Υψηλού - Αποικίων) περιμένουν υπομονετικά την έναρξη της εφετινής υπερπαραγωγής (φωτ. Εν Άνδρω).   

 Όπως βλέπει κανείς πριν αρχίσει το σόου στην πανοραμική στροφή του Υψηλού επικρατεί το αδιαχώρητο από τα αυτοκίνητα των θεατών. Προς το τέλος του σόου το μέρος ήταν πλέον πατικωμένο από αυτοκίνητα και τα βράχια γεμάτα θεατές από όλη την Άνδρο. Αλλά και επισκέπτες. Συζητήσαμε με Αθηναίους που έμεναν στο Μπατσί και "πετάχτηκαν" ειδικά για το σόου... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η ουρά των αυτοκινήτων έφτανε ψηλά στον δρόμο των Αποικίων. Κι αυτό ήταν το πάνω διάζωμα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Το κάτω διάζωμα ήταν ο δρόμος για την Αγία Βαρβάρα που είχε κι αυτός κόσμο... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Αλλά είχε και θεατές μέσα στο θέατρο των γεγονότων. Φίσκα ο Κάτω Σταθμός. Φίσκα και οι γύρω δρόμοι. Είπατε τίποτα; Έχει και η Άνδρος τις δικές της... μεγάλες πασχαλινές στιγμές ή για το πούμε και με άλλο τρόπο "the show must go on"... (φωτ. Εν Άνδρω).