Αργότερα-αργότερα έφυγαν και τα τελευταία κότερα...

Ολοκληρώνει τον αποχαιρετισμό του στην Χώρα και περνώντας στην Αγία Θαλασσινή φεύγει και το τελευταίο κότερο για φέτος.

Πρωινό Δευτέρας (30/9). Το σκάφος του Αδαμάντιου Πολέμη έλυσε κάβους. Ανέβασε άγκυρα. Και ξεκίνησε αργά κάνοντας έναν γύρο στο Νειμποριό: από τη νέα προβλήτα μέχρι την Αγία Θαλασσινή! Σφυρίζοντας και αποχαιρετώντας την Χώρα στην οποία ήταν αραγμένο από το μέσο του καλοκαιριού.

Ήταν ουσιαστικά το τελευταίο ιδιωτικό σκάφος και έφευγε κλείνοντας πίσω του την πόρτα του καλοκαιριού. Αντιχαιρέτισε μόνο το σκάφος του αδελφού του Σπύρου Πολέμη, που ήταν αραγμένο στο εσωτερικό του λιμανιού. Θα μείνει για καιρό όπως φαίνεται μιας και ο ιδιοκτήτης του περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα στο νησί. Η Άνδρος των σκαφών και των κότερων έκλεισε για εφέτος. 

Και μια παρατήρηση: Όσοι λένε ή πιστεύουν πως οι εφοπλιστές κυριαρχούν στην Άνδρο κάνουν μέγα λάθος. Οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους  έρχονται στην πατρίδα τους και οι περισσότεροι περνάνε ένα μικρό μέρος του καλοκαιριού τους εδώ. Επανασυνδέουν τις μνήμες τους και φεύγουν. Η Άνδρος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πλέον μια καλοκαιρινή στάση και μόνο.

Περισσότερες αναφορές κρατάνε 10-12 όλοι κι όλοι. Είναι αυτοί που επενδύουν χρήματα, αλλά και χρόνο σε αυτήν. Δεν είναι πολλοί. Γι' αυτό μη ζητάτε πολλά. Την Άνδρο καλούνται να την "ταξιδέψουν" οι άνθρωποι που ζουν εδώ, που έρχονται συνέχεια εδώ, που αναφέρονται καθημερινά ή τακτικά σε αυτή. Αν δεν το καταλάβουν όλοι αυτό και απλώς τσακώνονται για μικροοικονομικά συμφέροντα ή μποϋκοτάρουν οι μεν τους δε στα συμβούλια δύσκολα θα υπάρξει προοπτική.

Αντιθέτως, όμως αν υπάρξει προοπτική θα συσπειρωθούν κοντά σε όλους και οι ενδιαφερόμενοι εφοπλιστές. Και τότε μπορεί να γίνει κάτι...

Αυτά με αφορμή τον τελευταίο αποχαιρετισμό του τελευταίου κότερου που έφυγε μαζί με το καλοκαίρι... 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"