Μπορεί να υπάρξει χειμερινό δρομολόγιο αργά το απόγευμα;

Αγαπητό Εν Άνδρω, 

Με αφορμή το γεγονός του ότι σταματά το διερχόμενο δρομολόγιο των 18:45 καθημερινά από την Ανδριώτικη εταιρεία Golden Star Ferries το ερχόμενο Σάββατο (12/10), γράφω μια δύο σκέψεις για την επερχόμενη χειμερινή δρομολόγηση των πλοίων προς και από την Άνδρο.

Η μοναδική σύνδεση της Άνδρου με την Αττική γη γίνεται μέσω του λιμανιού της Ραφήνας. Όσον αφορά τα δρομολόγια των πλοίων, όλοι γνωρίζουμε την πληθώρα που υπάρχει από και προς την Άνδρο από το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ραφήνας κατά τους θερινούς μήνες.

Μέχρι εδώ καλά τα πράγματα. Υπάρχουν όμως αρκετοί κάτοικοι που επισκέπτονται το νησί για προσωπικούς λόγους (εργασίες, διεκπεραιώσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες, κλπ) τις καθημερινές ή ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Αυτό που παρατηρείται με το χειμερινό δρομολόγιο της επιστροφής από Μύκονο και Τήνο, έχει να κάνει με το ότι περνά από το λιμάνι του Γαυρίου πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα στον οποιονδήποτε να μεταβεί στην Αθήνα μετά τις 16:30 που φεύγει το τελευταίο δρομολόγιο από Άνδρο.

Το θέμα μπορεί να μην φαίνεται τόσο σημαντικό, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αλλά αν αναλογιστούμε ότι τα υπόλοιπα δύο νησιά έχουν επικοινωνία σε καθημερινή βάση και με το λιμάνι του Πειραιά, η Άνδρος μένει το μοναδικό νησί με σύνδεση αποκλειστικά με τη Ραφήνα και μάλιστα με δρομολόγιο αρκετά νωρίς το μεσημέρι προς την Αττική γη.

Σε περιπτώσεις δε που προκύψει διακομιδή ασθενούς προς κάποιο νοσοκομείο της Αθήνας μετά την αναχώρηση του μεσημεριανού πλοίου, η μοναδική αναγκαστική λύση είναι το να σηκωθεί ελικόπτερο από την Αθήνα για την Άνδρο – εφόσον η κατάσταση κριθεί δύσκολη φυσικά από τους γιατρούς.  Το να πετάξει όμως ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολο ζήτημα, καθώς απαιτείται διαδικασία σχετικών αιτήσεων, αλλά το κυριότερο προετοιμασίας του ίδιου του σκάφους, που χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα με 45 λεπτά από τη στιγμή της κλήσης για πτήση.

Θα σας παρακαλούσα να κάνετε μια αναφορά στο Εν Άνδρω για το συγκεκριμένο θέμα, καθότι αυτό θα αποτελούσε ένα βήμα τυχόν πίεσης, πέραν από απλή γνωστοποίηση του θέματος, προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην γραμμή.

Ίσως θα ήταν καλό να ξεκινήσει και η συζήτηση με την Περιφέρεια και το τοπικό Επαρχείο, το οποίο ως δημόσιος φορέας και δη τοπικός, να συνδράμει με τις απαραίτητες ενέργειές του προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Τουλάχιστον η «δική μας» Ανδριώτικη εταιρεία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει, τροποποιώντας το μεσημεριανό δρομολόγιο της επιστροφής του πλοίου της, το οποίο αντί να φεύγει στη μιάμιση ή δύο το μεσημέρι από Μύκονο, να αναχωρεί στις τέσσερις το απόγευμα, ώστε να φθάνει και αργότερα στην Άνδρο.

Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης των μόνιμων κατοίκων ή των επισκεπτών της Άνδρου στην Αττική (επομένως και στην υπόλοιπη Ελλάδα), χωρίς να χάνεται η μισή ημέρα, αναγκάζοντάς τους να φεύγουν νωρίς το μεσημέρι από τη δουλειά ή το σπίτι τους για να προλάβουν το μεσημεριανό δρομολόγιο.

Πιστεύω ότι οι προσωπικές μου σκέψεις αγγίζουν και άλλους μόνιμους και μη κατοίκους του νησιού της Άνδρου και εύχομαι οι τοπικές αρχές που ανέλαβαν πρόσφατα έργο,  να δουν το θέμα και να ενεργήσουν κατάλληλα.

Συχνός Επισκέπτης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Επικοινωνήσαμε με τις εταιρείες και μας είπαν πως η Άνδρος έχει δύο δρομολόγια. Ένα πρωινό κι ένα απογευματινό. Οι ώρες είναι στάνταρ εδώ και χρόνια. Δύσκολο να αλλάξουν. Πάντως η πρόταση σας είναι - όπως έδειξε και η δρομολόγηση των Superferry - λογική και μέσα στα πλάνα. Ιδίως για τα Σαββατοκύριακα. Έτσι κι αλλιώς μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα Σαββατοκύριακα το Andros θα περνά αργά το απόγευμα. Μπορούμε να επιμείνουμε για το δρομολόγιο της Κυριακής που μπορεί το τελευταίο να περνά πιο αργά και το ζητούν πολλοί. Αυτό ίσως το επιτύχουμε. Αυτά μέχρι στιγμής. Ευχαριστούμε που ανοίξατε έναν χρήσιμο διάλογο για τα δρομολόγια - Εν Άνδρω